Equally Stupid – Escape from the Unhappy Society

Monikansallisen Equally Stupid -trion toinen levy Escape from the Unhappy Society huokuu nimissään ja kansitaiteessaan melankoliaa, mutta reippaan kolmikon musiikki soi pikemminkin toivon ja ilon hengessä kaikessa säröisyydessään.

Keskeisessä osassa on kitaristi Sigurdur Rögnvaldssonin ja puhaltaja Pauli Lyytisen yhteispeli – sävellysten progressiivisessa hengessä kiemurtelevat teemat irtoavat napakasti ja vuoroin sooloillessaan kaksikko tukee toisiaan mainiosti, erityisesti Lyytinen onnistuu poikkeuksellisen hyvin kitarasoolojen komppaajana puhaltajana. Levy tuntuu sähkökitaran ja saksofonien ystävyyden juhlalta.

Musiikki on tämän ajan hengessä vaikeasti lokeroituvaa – on ripaus kokeellista poppia, modernia fuusiota, , surf rockinkin tuulahduksia – paljon hauskoja melodioita ja hyvää yhteissoittoa. Yhtenä vertailukohtana usein tulee mieleen rumpali Jim Blackin AlasNoAxis vuosituhannen vaihteesta – ehkä osittain sen vuoksi, että siinäkin bändissä soitto islantilaislähtöinen kitaristi – Hilmar Jensson.

Levy on energinen, mutta kuitenkin jotenkin rento verrattuna bändin ensimmäiseen. Vauhdikkaita kappaleita ei paahdeta naula päässä vaan nautiskellaan – kuulijankin rytmijalka saa vipattaa mukana konstikkaammissakin tahtilajeissa. Loppusuoralla paahdetaan hetki myös vähän raskaammalla kädellä kun toiseksi viimeisellä Transpiration biisillä Lyytinen ottaa käyttöön villimmät free jazz -keinot.

Rentoa paahtoa, mikäs siinä.

Levyn julkaisukiertueen viimeisiä keikkoja viedään – tässä loppurundin aikataulu:

  • 7.2.2017 Jyväskylä, Poppari /Equally Stupid
  • 8.2.2017 Helsinki, Malmitalo
  • 10.2.2017 Tallinna, Theater No99 Jazz Club “Talve Jazz” Jazzkaar / Equally Stupid

Uutta levyä myyvät mm. julkaisija Eclipse Music ja Levykauppa Äx.

  • Pauli Lyytinen – tenori-, basso-, ja alttosaksofoni, efektit, syntetisaattori, sävellys
  • Sigurdur Rögnvaldsson – baritonikitara, sävellys
  • David Meier – rummut