Dinosaur – Together, As One

dinosaur

Nousevan brittiläisen jazz-sukupolven ääniä edustaa trumpetisti Laura Jurdin johtama Dinosaur jossa soittaa koskettimia Elliot Galvin, bassoa Conor Chaplin ja rumpuja Corrie Dick. Bändi on nyt julkaissut ensimmäisen levynsä Edition Recordsilla. Sama levy-yhtiö siis kyseessä joka on julkaissut kotimaisista jazz-nimistä mm. Verneri Pohjolan, Aki Rissasen ja Olavi Louhivuoren musiikkia ja samaa tämän vuosikymmenen henkeä on Dinosaurin musiikissakin – ennakkoluulotonta elektronisen musiikin ja syntetisaattorien mahdollisuuksien käyttämistä mitä on kuultu Pohjolan ja Rissasen duo-konserteissa ja Louhivuoren Existence-sooloprojektissa, mutta silti luottamusta vahvoihin melodioihin.

Jazzin historiasta nousee levyä kuunnellessa mieleen vertailukohtia – Underdogin kaikuva trumpetti ja elektronisten efektien särkemä sähköpiano tuovat elävästi mieleen Miles Davisin sähköisen kauden (yhteistä pintaa yllämainittuihin suomalaismuusikoihin tässäkin!), tuoreempana esimerkkinä kosketinsoundit toivat monin paikoin elävästi mieleen Naked Cityssa aikanaan vaikuttaneen Wayne Horvitzin 80-luvun lopun ja 90-luvun alun The President -kokoonpanon, mutta mikä tuohon aikaan tehtynä kuulosti vielä hieman kylmän koneelliselta on uuden sukupolven käsissä elävää ja orgaanista.

Se onkin levyn suurin vahvuus, vaikka jazzin perinteen menneiden aikojen valtavirrasta poiketaan niin tekemisen henki on vilpitöntä ja aitoa – ei olla ollenkaan pilke silmäkulmassa, ironisesti tai kapinallisesti erilaisten äänimaailmojen äärellä vaan aivan tosissaan sydämestä tehdään luovaa musiikkia – hienoa, sympaattista nuorta tekemistä!

Suosittelen erityisesti Verneri Pohjolan musiikin ystäviä laittamaan Laura Jurdin nimen korvan taakse – sen verran paljon positiivisia yhtymäköhtia näistä trumpetisteista korvaan tarttuu.

Uutta levyä myy Suomessa LP:nä Digelius. Sitä voi myös tilata Bandcampin kautta tai kuunnella Spotifysta.

  • Laura Jurd, trumpetti, syntetisaattorit
  • Elliot Galvin, Rhodes, Hammond
  • Conor Chaplin, basso
  • Corrie Dick, rummut