DIG. 2015 – Fast Company

fast_company

Sibelius-Akatemian DIG. festivaalin kolmannen päivän bändiksi oli koottu uudestaan parikymmentä vuotta sitten toiminut Fast Company, jossa voimansa yhdistivät aikoinaan maineikas saksofonisti Jerry Bergonzi, joka nousi jazzyleisön laajempaan tietoisuuteen 70-luvulla Dave Brubeckin bändin saksofonistina ja on sittemmin ansioitunut erityisesti pedagogina ja oppikirjojen kirjoittajana, pianisti Joey Calderazzo, nykyinen Sibelius-Akatemian jazz-professori Jukkis Uotila ja ruotsalaisbasisti Lars Danielsson. Nyt kokoonpano on muuten sama, mutta bassossa Danielssonin tilalla nuorempaa sukupolvea edustava Johnny Åman.

Vahvasti perinnetietoista modernia jazzia oli siis luvassa vuonna 1996 tehdyn levyn hengessä. Calderazzo kommentoi välispiikissä että monia näitä kappaleita ei ole sittemmin soittanut, joten varsin harvinaista herkkua oli DIG.iin saatu järjestettyä.

Setti lähti liikkeelle todella tulenpalavasti The Lagilla. Koko nelikolla oli vahva palo heti alkuun päällä ja musiikki liekehti kuin jazz vain livenä voi. Muita nuorempi basisti Åman nautti selvästi kokeneempien kettujen kanssa soittamisesta ja nousi tilanteen tasalle hienosti – Åmanin innostunut soitto jäikin ehkä keikasta parhaana puolena mieleen.

Keikka jatkui rauhallisemmissa tunnelmissa kauniilla balladilla jossa Bergonzin kokemus kuului upeana soittimen hallintana. Parin ekan biisin jälkeen keikasta olikin hyvät fiilikset päällä, mutta keikan jatkuessa säväytykset jäivät hieman vähemmälle ja paikoin mentiin liiankin tasaisen ja yllätyksettömän amerikkalaisten jazzklubien takuuvarman modernin bopin hengessä.

Setin lopuksi saatiin vielä kerran onneksi lisää pöhinää koneeseen Uotilan säveltämästä nimikkobiisistä Fast Company, jossa kaahailtiin passelin hillittömästi ja setti päättyikin raikuviin suosionosoituksiin ja hieno encorekin saatiin totta kai.

  • Jerry Bergonzi, tenorisaksofoni
  • Joey Calderazzo, piano
  • Johnny Åman, basso
  • Jukkis Uotila, rummut