Buba Wii Aa Digeliuksessa & Sid Hille & Verneri Pohjola: Ytimessä Temppeliaukion kirkossa

 

 

Torstaina Helsingissä oli poikkeuksellisen runsaasti mielenkiintoista jazz-tarjontaa. Kerkesin itse kahdelle keikalle ja ainakin kolme muutakin kiinnostavaa konserttia oli tarjolla.

buba_dige

Buba Wii Aa Digeliuksessa

Äskettäin Dubrovnikissa julkkarikeikan heittänyt  sympaattinen nuorten muusikoiden urkutrio Buba Wii Aa pistäytyi alkuillasta Digeliuksessa levykauppakeikalla. Kasetit ovat tehneet kauppansa – sadan kappaleen painoksesta oli jäljellä keikan alkaessa vain kymmenen, joitakin saattoi jäädä vielä Digeliuksen hyllyyn myyntiin joten sieltä kannattaa kysellä jos kiinnostaa – diginäkin voi tosin kuunnella.

Rennosti svengasi musa tälläkin kerralla – parhaimmillaan hyväntuulisissa biiseissä kuten Day Off in San FranciscoTaco Taco! ja Blues not to Lose meininki on valloittava. Hauskaa nuorten soittajien musiikkia jota kuuntelee ilokseen – raportoin jo viimeksi kasetin biisien saaneen osakseen runsasta uudelleenkuuntelua ja musiikki-possu suhde on jatkunut vieläkin säännöllisenä.

Valitettavasti en voinut jäädä aivan setin loppuun sillä oli kiire jo seuraavaalle keikalle…

Bändin voi kokea livenä ensi kuussa viidessä kaupungissa seuraavasti:

ti 10.11. klo 20 HELSINKI, Slush 2015, Apollo, sisäänpääsy vain Slush-passilla
ke 11.11. klo 18 HELSINKI, Helsinki Contemporary
to 12.11. klo 17 TAMPERE, Sara Hildénin Taidemuseo
pe 13.11. klo 17 OULU, Oulun Taidemuseo
la 14.11. klo 20 JYVÄSKYLÄ, Paahtimo Papu
su 15.11. klo 15 TURKU, Sibeliusmuseo

  • Mikael Myrskog, urut
  • Eero Seppä, basso
  • Sami Nummela, rummut

hille_pohjola

Sid Hille / Verneri Pohjola – Ytimessä

Sekä pianisti Sid Hille, että trumpetisti Verneri Pohjola ovat viime aikoina kunnostautuneet elektro-akustisen improvisaation parissa, joten kaksikon yhteiskeikka tältä pohjalta Temppeliaukion kirkossa oli ohittamaton tapahtuma.

Tunnelmallinen ja kaikuva kirkko oli oiva paikka konsertille. Kaksikon musiikissa on kiehtovaa inhimillisen ja koneellisen kohtaaminen – samaa luonnollisen karheaa koneiden paljastamaa kauneutta on myös kirkon seinissä. Tunnelmaan sopivasti tunnin setti alkoi meditatiivisissa tunnelmissa pienten kellojen soitolla – laskeuduttiin välittömästi kiireettömään tunnelmaan.

Molemmat ovat ansioituneita soittajia myös akustisesti, mutta tällä kertaa elektronisilla efekteillä ja äänillä oli suuri rooli, inhimillisyys ei kuitenkaan kadonnut. Koneellisin keinoin löydettiin uusia maailmoja ja ympäristöjä jotka taiteilijat herättivät eloon.

Välillä Pohjolan trumpetin äänet vahvistettuina ja monistettuina pauhasivat kuin höyrylaivojen torvet jossain kaukaisessa satamassa, lopun hurja nostatus marssitti lavalle vuorotellen afrikkalaisia heimorytmejä, kurinalaista sotilaallista marssipoljentoa ja tilanteen pelastamaan saapuvan ratsuväen torven toitotuksia päättyen huumaavaan kakofoniaan.

Monipuolinen musiikillinen matka erilaisiin tunnelmiin – väkevä kokemus.

Temppeliaukion kirkossa lähes viikottain soolona improvisoiva Sid Hille on äskettäin julkaissut How Shall I Receive You -levyn, jossa materiaalina virsiin perustuvia improvisaatioita.

Verneri Pohjola on juuri lähdössä levynjulkaisukiertueelle uutta tulemista tekevän Ilmiliekki Quartetin kanssa. Kiertue alkaa ensi viikolla Tampere Jazz Happeningista ja jatkuu seuraavasti:

La 31.10 Tampere Jazz Happening, Telakka klo 00
Ke 4.11. Pori, Satakunnan museo klo 18
To 5.11. Haapavesi, Haapaveden ammattiopiston sali klo 19
Pe 6.11. Oulu, Teatteriravintola klo 21
La 7.11. Helsinki, Koko Jazz Club klo 21
Ke 11.11. Kuopio, Satamankulma Kallamarina klo 19
To 12.11. Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto, Musica klo 19
Pe 13.11. Joensuu, Konservatorion konserttisali klo 19

  • Sid Hille, piano, elektroniikka, theremin, lyömäsoittimet
  • Verneri Pohjola, trumpetti, elektroniikka, lyömäsoittimet, huuliharppu & muut