Bowman Trio – Bowman Trio

bowman_trio

Viime vuoden We Jazz Rising Star -kokoonpano Bowman Trio – trumpetissa Tomi Nikku, bassossa Joonas Tuuri ja rummuissa myös bändin omista sävellyksistä vastaava Sami Nummela – on nyt julkaissut ensimmäisen omaa nimeään kantavan levyn. Kyseessä on myös We Jazzin ensimmäinen täysin omiin nimiin menevä levyjulkaisu ja äänitykset tehtiin viime vuoden festivaalien Kahvila Sävyn keikalla.

Kolmikko on Soundcloud-tilillään julkaissut pari vuotta sitten muutamia kuulaita versioita standardeista, nyt levylle on huolittu vain Nummelan originaaleja ja ote on rosoisempi. Levyn teemana toimii kuvitteellisen nimihenkilön, Johan Bowmanin, seikkailullinen elämä 1900-luvun alun Visbystä, kovien nuoruusvuosien Montanan hiilikaivoksissa kautta Mount Everestin valloittajaksi.

Bowmanista piirtyy levyn suojapussista löytyvien päiväkirjamerkintöjen kautta kuva vanhan ajan coolina, itsevarmana seikkailijatyyppinä, savukkeet palavat ja tulitaisteluista selvitään voitokkaina – Hugo Prattin Corto Maltese tulee ainakin itselle mieleen. Itse musiikissa on tietynlaista samanlaista coolia, mutta ei ehkä kuitenkaan sellaista sankaruutta jota maailman korkeimman huipun valloittajasta tulisi mieleen. Nikun trumpetti soi hieman haparoivemman tutkimusretken sävyin ja liveäänityksessä on varsin hämy fiilis, tulee paikoin Don Cherry mieleen – vähän semmoinen 70-luvun alun independent julkaisun maku. Kallion Kahvila Sävy vuonna 2015 on vielä sen verran lähellä, että mystiikka hieman kärsii, mutta voin vain kuvitella miten jossain ulkomailla harvinaisuuksia muutaman vuosikymmenen päästä etsivä cratedigger tästä levystä innostuu.

Levyllä on hienoja hetkiä – avausbiisi Bowman Cigarettesin teema jää mieleen kummittelemaan ja Nummelan tyylikkäät virveli-aksentit herättävät ihastusta. Levyn todellinen huippu on tietysti The Summit jossa huipputunnelmaan yltävät niin Nikku kuin Nummelakin.

Hieman kuitenkin lisää itsevarmuutta ja rutiinia soittoon jää kaipaamaan eikä lo-fi kahvilasoundi aivan ongelmaton piirre ole sekään. Omaperäinen ja sympaattinen paketti saattaa kuitenkin jäädä pitemmäksi ajaksi mieleen ja palata kuunteluun persoonallisuutensa voimalla – vahvat lisäpisteet vielä siitä, että digilatauskoodilla saa myös Kahvila Sävystä ilmaisen kahvikupillisen. Toivottavasti tästä yksityiskohdasta tulee vielä jollekin levyn satunnaiselle löytäjälle tulevaisuudessa pyhiinvaelluksen huipentuma.

  • Tomi Nikku, trumpetti
  • Joonas Tuuri, basso
  • Sami Nummela, rummut