Atmosfärg Jazz Quartet – Radical Skies

Vapaaseen improvisaatioon keskittyvä Atmosfärg -ryhmä tuntuu kasvavan joka levytyksen myötä aina kuulijoille miellyttäviä yllätyksiä tarjoten. Rumpali Alf Forsmanin (mm. Sielun Veljet, Krakatau) ja trumpetisti Eero Savelan (mm. Astro Can Caravan, Bad Ass Brass Band) Affe ja Eero -levyn duosta kokoonpano kasvoi basisti Tapani Variksella Atmosfärg -levylle joka oli jazzvuoden 2018 helmiä ja nyt uudella julkaisulla Radical Skies kuullaan kvartettikokoonpanoa – neljäntenä soittajana pianisti Jouko Kantola.

Levyn teemat ottavat kantaa ilmastonmuutokseen. Eero Savelan sanoin: ”Taivaat muuttuu, vedet kiehuvat ja leijailevat yläilmoihin. Täällä maapallolla me olemme ja täällä meitä koskevat asiat tapahtuvat. Kelluttelemme rauhassa vailla huolta, vaikka tarvittaisiin liikettä. Liikettä on, mutta se törmää helposti mielemme pullonkauloihin, vaikka uutta mielenlaatua tarvitaan nyt. Herätkää, nyt tarvitaan radikaali ote taivaiden pelastamiseen.

Radikaalista otteesta käy ehkä free jazz tupla-CD:nkin julkaiseminen näin aikoina kun ehkä useammin julkaisut laihdutetaan LP-formaattiin sopivaksi. Ratkaisu on kuitenkin ehdottomasti perusteltu, sillä näin jo toimintantsa lopettaneessa Pitskun Kulttuurikirkossa marraskuussa livenä taltioitu levy tavoittaa kaksisettisen keikan kaaret ja tunnelman.

Levyn avaa nimiraita Radical Skies jossa Variksen basso ja Forsmanin rummut luovat tummasti aaltoilevan kudelman jonka päälle Savelan trumpetti saapuu itsevarmana äänenä joka saa kohta tehdä hieman tilaa Kantolan soppaa hämmentävälle pianolle. Kuusitoistaminuuttisen ensimmäisen kaaren aikana tunnelmat kehittyvät mukavasti, ennen pitkää löydetään hieman kirveelläveistetty groove josta sitten pikkuhiljaa kadotaan jonnekin radikaalin taivaan korkeuksiin.

Ensimmäisestä raidasta muodostui kuva, että nyt ollaan samanlaisissa tunnelmissa kuin joissain ECM:n viime vuosien Pohjois-Eurooppalaisten julkaisujen vuonoimpromaisemissa – vahvasti tulivat  mieleen niin, jo ehkä pelkästään nimen puolesta Tigran Hamasyanin, Arve Henriksenin, Eivind Aarsetin ja Jan Bangin Atmosphéres kuin Kristjan Randalun, Ben Monderin ja Markku Ounaskarin Absence, mutta mikä ilahduttavinta Atmosfärg Jazz Quartet näytti että erilaisia tunnelmia ja vaihteita löytyy enemmänkin Waters on the Boilin alkaessa 60-luvun Miles Davisin kvintetin hengessä kuumeisesti svengaten. Ei ole aivan turhaan ”jazz quartet” kokoonpanon nimeen pistetty. Ensimmäisen levyn päättää sen vapaamuotoisin raita High Above tarjoaa oivat paikat kauniiseen tunnelmointiin sooloissaan ensin Savelalle ja lopuksi Kantolalle.

Toisella levyllä tunnelmien miellyttävä vaihtelu jatkuu. Here We Are & Here It Happens tarjoaa painavaa sanottavaa kultakin muusikolta, tempo on hidas, mutta iskut ja nuotit ovat väkeviä ja siitä on hyvä jatkaa Floating Serenen nimen mukaiseen herkkään leijuntaan. Forward Motion tarjoaa yllättäen latinalaista rytmiikaa ja sen perään Bottleneck Minds ehkä kokonaisuuden kimuranteinta freetä Kantolan pianon kairatessa väkevästi. Levyn päättävä yhdeksänminuuttinen New Now on kuin oma mikrokosmoksensa tarjoten loppuun hyvän annoksen erilaisia tunnelmia ja maukasta rakentelua.

Kokonaisuutena Radical Skies on miellyttävän moni-ilmeinen. Siinä on free jazzin ystävien kaipaamaa rosoista luovuutta ja liveäänityksestä tulee vielä siihen oma tunnelmansa, joskin paikoin Forsmanin rummut tuntuvat äänenlaadusta hieman kärsivän, mutta erilaiset tyylit ja tunnelmat tuovat siihen mukavaa vaihtelua ja ensimmäinen kuuntelukerta tuntuu jopa seikkailulta.

Uutta levyä on ollut myynnissä ainakin Digeliuksessa (ei tosin ainakaan tällä hetkellä verkkokaupassa, mutta kannattaa kysyä) ja Eroselta Viiskulmasta.

  • Eero Savela – trumpetti
  • Jouko Kantola – piano
  • Tapani Varis – basso
  • Alf Forsman – rummut