AR Quartet

ar_quartet

 

Ennen nyt julkaistua ensilevyä nuoren pianisti Artturi Röngän johtamaan tulevaisuuden lupauksista koostuvaan  AR Quartettiin on kohdistettu paljon odotuksia – ainakin erilaisten palkintojen muodossa. Bändi voitti Young Nordic Jazz Comets -kilpailun Suomen karsinnan 2012, Rönkä itse oli Pori Jazzin vuoden taiteilija viime kesänä ja joulukuussa bändi sai ensimmäisenä We Jazz Rising Star -palkinnon.

Kvartetin melodiaäänenä toimii saksofonisti Sampo Kasurinen. Eritoten AR Quartetin musiikissa korostuu hento sopraanosaksofoni – tenorillakin Kasurinen tuntuu tavoittelevan sopraanomaista hentoutta. Röngän säestykset ovat keskeisessä osassa, musiikki on melodista ja sävellysten henki huokuu läpi soolojen – nämä eivät ole mitään vapaan sooloilun mahdollistavia luonnosteluja vaan tarkasti piirrettyjä karttoja tienviittoineen. Niissä on kamarimusiikkimaista herkkyyttä ja salaperäistä mystiikan tuntua.

Levyn ensikuuntelujen perusteella Rönkä tuntuu olevan ensisijaisesti säveltäjä. Solistina Röngän soitto vaikuttaa enemmän muualta opitulta kuin vielä kypsältä omalta näkemykseltä, mutta sävellykset ovat kunnianhimoisia ja levyn halki kuuluu yhtenäinen näkemys.

Rytmisektiossa Eero Seppä bassossa ja Jonatan Sarikoski rummuissa soittavat suurimmaksi osaksi hillitysti herkkien sävellysten taustalla. Kokonaisuus on ehjä ja nuorten soittajien ammattitaidon kuulee. Levyn loppupuolella molemmilla löytyy myös onneksi näyttävää soolotilaakin. Viimeisessä kappaleessa Outoa erityisesti Sarikosken rummut vaihtavat hetkeksi vaihdetta varsin mielenkiintoisesti ja viimeinen biisi tekeekin mieli kuunnella heti uudestaan. Kovin usein rumpali ei nouse levyn kiinnostavimmaksi solistiksi, mutta ainakin Jazzpossuun Sarikoski teki solistina vaikutuksen.

Tällaisia  mieleenpainuvia elementtejä levylle kaipaisi lisääkin. Nyt yhtenäinen tunnelma kostautuu koukkujen puutteena – yhdeksän kappaleen kuuntelun jälkeen huomaa kovin harvan jääneen mieleen pyörimään. Täyspainoinen näyte nuorilta muusikoilta yhtä kaikki, lienee varma että kaikista neljästä tullaan kuulemaan vielä monet kerrat.

Livenä bändiä on mahdollista nähdä Helsingissä Koko Jazz Clubilla levynjulkaisutunnelmissa torstaina 3.4.

Fredriksson Musicin julkaisemaa tuoretta 14.3. ilmestynyttä levyä myy tällä hetkellä ainakin Levykauppa Äx.

 

AR Quartet (Facebookissa)

  • Artturi Rönkä, piano
  • Sampo Kasurinen, sopraano- ja tenorisaksofonit
  • Eero Seppä, basso
  • Jonatan Sarikoski, rummut