April Jazz Subgrooves 2020 perjantai – Tatu Rönkkö & Superposition

Tatu Rönkkö – Muovipullomusiikkia ja muita arkisia ääniä

Tatu Rönkkö

April Jazz Subgroovesin perjantai-illan streami alkoi lyömäsoittaja Tatu Rönkön soolosetillä joka rakentui muovipullojen, tyhjien tölkkien ja muiden arkipäiväisten esineiden ympärille. Rönköltä on vastaavia vetoja nähty ja kuultu Suomen festivaaleilla aiemminkin – We Jazzissa vuonna 2014 Rönkkö esiintyi ihmisten keittiöissä paikan päältä löytyviä esineitä soittaen, tuo elämys on jäänyt melko vahvasti mieleen.

Tällä kertaa oli siis vuorossa etukäteen harkitumpi hypnoottis-minimalistinen tunnin matka arkisten esineiden mahdollisuuksiin. G Livelabin lavalle polvistunut Rönkkö loi ambienttia kilinää ja kolinaa hyvinkin vakuuttavasti – rytmi tempasi mukaansa, pullot kuulostivat yllättävänkin hyviltä ja Rönkön työskentely oli myös visuaalisesti mielenkiintoista seurattavaa.

Tämä setti olisi ollut tavallaan hienoa kokea livenä, mutta toisaalta intiimi tunnelma ja shamanistisen intensiivinen lattiatason työskentely olisi ehkä ollut ainakin G Livelabin kokoisessa tilassa haastavakin kokemus. Nettistreamin kautta päästiin lähelle.

  • Tatu Rönkkö – lyömäsoittimet

Superposition

Superposition

Perjantain toinen setti oli äskettäin We Jazzilla ensilevynsä julkaissut Superposition ja setissä olikin levyjulkkarin tunnelmaa. Yhtyeessä soittavat rumpali Olavi Louhivuoren johdolla saksofonistit Adele Sauros ja Linda Fredriksson ja basisti Mikael Saastamoinen.

Kokoonpanon free jazziin kallellaan olevassa musiikissa yhdistyvät hillitty melodisuus ja villimpi free-repäisevyys. Kaikilta soittajilta löytyy ilmaisussa laajaa skaalaa josta saatiin Subgrooves-setissäkin nauttia. Erityisesti Fredriksson ja Saastamoinen vakuuttivat solisteina päästessään kunnolla irti – tosin hieman jäi sama maku setistä kuin levystäkin, minun makuuni vahvaa rypistystä saisi näillä soittajilla olla enemmänkin, sen verran ihanaa on nimittäin kun homma lähtee kunnolla lapasesta.

Nähtäväksi jää muodostuuko Superpositionista pitempiaikainen kokoonpano – toivottavasti sillä potentiaalia olisi ja tämän tyyppinen musiikki sopii erinomaisesti kaikille soittajille, joten toivottavasti jatkokehityksiä tältä kvartetilta vielä kuullaan.

  • Adele Sauros – tenorisaksofoni
  • Linda Fredriksson – altto-, ja baritonisaksofoni
  • Mikael Saastamoinen – kontrabasso
  • Olavi Louhivuori – rummut

April Jazz Subgrooves 2020 festivaali Keikalla.fi palvelussa 24.4.2020