April Jazz 2021: Marcin Wasilewski Trio & Joe Lovano, Melissa Aldana Quartet, Espoo Big Band & Jarmo Saari Republic

Kolmaskymmenesviides April Jazz festivaali palaa yleisöjen eteen Tapiolan kulttuurikeskukseen yhden streamausfestarivuoden jälkeen. Ohjelmisto on hieman normaalia kapeampi, mutta hyvänä puolena paatuneimmat jazzdiggarit ehtivät halutessaan festivaalin kaikille keikoille ja monet varmasti käyttävät ainakin tilaisuuden nähdä yhden illan koko ohjelmiston Tapiola- ja Louhisaleissa.

Marcin Wasilewski Trio & Joe Lovano

Photo: Haappix

Konsertin avasi vuoden ulkomaisista vieraista ehkä nimekkäin – 80-luvulla jazzmaailman huipulle noussut saksofonisti Joe Lovano – puolalaisen Marcin Wasilewski Trion kanssa. Nämä neljä tekivät yhteistyötä ensimmäisen kerran jo 2006, viime vuonna ilmestyi yhteinen levy Arctic Riff ja nyt he aloittivat Euroopan kiertueensa Espoosta.

Kun pianisti Wasilewski alkoi soittaa avausbiisiä Fading Sorrow hänen melodinen tyylinsä toi heti mieleen Keith Jarrettin 70-luvun lyyrisemmän puolen ja ajatukseni menivät Jarrettin 70-luvun amerikkalaiseen ja eurooppalaiseen kvartettiin ja Atlanttin ylittäviin yhteistyökuvioihin. Wasilewskin trio ja Lovano nimittäin yhdistelivät setissään oivasti jazzin virtauksia ja ideoita niin Pohjois-Amerikasta kuin Euroopastakin. Noin puolentoista tunnin setissä saatiin kuin yhdessä paketissa Jarrettin molemmat kvartetit ja vähän Standards Trioakin vielä.

Wasilewskin trion vahvana kivijalkana toimi basisti Slawomir Kurkiewicz joka toi rytmistä selkärankaa kun sitä kaivattiin napakalla soundillaan kuten bassosoololla alkaneessa Carla Bleyn säveltämässä lainakappaleessa Vashkar.

Lovanon soitto oli tuttuun tapaan soljuvaa ja melodista. Lovanolla on taito soittaa nopeasti paljonkin nuotteja ilman että se kuulostaa pätemiseltä tai turhalta tiluttelulta – jokainen nuotti tuntuu harkitulta. Saksofonismin tyylillinen kirjo ulottui kulmikkaasta avant-gardesta balladisoittoon ja erityisesti setin balladi edusti sellaista taidokkuutta herkässä tulkinnassa jota harvoin nykyään kuulee.

Kokonaisuutena setti oli vahva ja monipuolinen ja verrattuna Arctic Riff -levyyn samat biisit toimivat verrattomasti paremmin.

 • Joe Lovano – saksofonit
 • Marcin Wasilewski – piano
 • Slawomir Kurkiewicz – kontrabasso
 • Michal Miskiewicz – rummut

Melissa Aldana Quartet

Photo: Haappix

Chileläissyntyinen saksofonisti Melissa Aldana vieraili Suomessa Pori Jazzeilla 2015. Sen jälkeen julkaistut levyt, erityisesti muutaman vuoden takainen Visions jossa soitti mukana mm. nouseva vibrafonitähti Joel Ross kuulostivat siltä, että kehitystä on tapahtunut, joten odotukset tiistaina Tampereen G Livelabissakin konsertoineen Aldanan April Jazz-keikalle.

Näihin odotuksiin verrattuna Aldanan puolentoista tunnin setti jäi hieman latteaksi, verrattuna Lovanon ja Wasilewski trion monipuoliseen ja sulavaan esiintymiseen Aldanan bändi jäi kuivahkoksi.

Paljon tilaa sai kitaristi Mike Moreno jota äskettäin kuultiin myös Koko Jazz Clubilla Sibelius-Akatemian opettajien leirinpäättäjäiskonsertissa. Morenon soitti ei tosin lähtenyt kovin vahvaan lentoon originaalimateriaalissa, mutta ehkä setin paras hetki koettiin kun kvartetti tulkitsi lainakappaleena Charles Minguksen sävellyksen Duke Ellington’s Sound of Love.

Tämän ja edellisen setin rumpaleiden vertailu antoi hyvän kuvan eurooppalaisten ja amerikkalaisten rumpalien tyylieroista. Kush Abadey oli räiskyvä ja persoonallinen soittaja jonka eduksi voidaan laskea, että räväkkäkään soitto ei jättänyt muuta kvartettia alleen.

 • Melissa Aldana, tenorisaksofoni 
 • Mike Moreno, kitara
 • Pablo Menares, basso
 • Kush Abadey, rummut

Espoo Big Band & Jarmo Saari Republic: Neandertal Revisited

Photo: Mika Kirsi (Micarte Photography)

Yksi viime vuoden streamatun festivaalin negatiivisista puolista oli, että April Jazzien vankkumaton vakioesiintyjä Espoo Big Band joutui jättämään yhden vuoden väliin. Tänä vuonna Marzi Nymanin johtama EBB teki kuitenkin näyttävän paluun oman vanhan ohjelmistonsa uudella nostolla – keikan materiaalina toimi nimittäin 2001 levytetty kitaristi Jarmo Saaren Neandertal Grooves -levy ja EBB:tä vahvisti Jarmo Saari Republic jossa Saaren ohella soittavat lyömäsoittaja Abdissa ”Mamba” Assefa ja rumpali Olavi Louhivuori.

Liikkelle lähdettiin kaasu pohjassa vahvalla Saaren kitaran johtamalla Krapinalla. Bändi oli sijoitettu lavalle niin että Republicin ja EBB:n Lenni-Kalle TaipaleenHarri Rantasen ja Rami Eskelisen muodostama sähköistetty komppi oli lavan etualalla ja sitä kiersivät ulompana kehänä puhallinsektiot joiden joukossa hieman yleisimmästä big band-kokoonpanosta poikkeavana lisänä kuultiin myös Kenneth Ojutkankaan tuubaa ja Aksel Kiviniemen baritonitorvea.

Istumajärjestyksen hengessä Saaren kitara ja komppi ottivatkin homman haltuun vahvoin rytmein ja kovalla draivilla – ei siis niinkään perinteistä big band -soundia tai sektioiden tasapainoa, mutta jos tämmöiseen teokseen puhaltimien väriä halutaan niin big bandista niitä alkaa löytyä riittävä määrä.

Kuultiin paikoin puhaltimiakin komeasti, kuten esimerkiksi Hymn ja Funeral osissa, mutta kokonaisuutena Neandertal Grooves on enemmän sähköinen fuusioteos jossa puhaltimet ovat vain yksi elementti. Vaikutteita on löydetty paljon progesta – johonkin suomalaisen progen Pekka Pohjola -jatkumoon tämänkin musiikin voisi sijoittaa – mutta myös maailmanmusiikista muutenkin, erilaisia rytmejä löytyi laidasta laitaan ja ehkä henkisesti setin myötä itsensä saattoi löytää eri kohdissa jopa kaikilta eri mantereilta.

Väkevä esitys EBBltä kotikentällään, joskin puhaltimien soolojen olisi suonut erottuvan paremmin. Edes Mikko Innasen väkevä baritonipuhkunta ei noussut massasta kunnolla esiin.

Jarmo Saari Republic

 • Jarmo Saari– sävellykset, kitara, Theremin, Taurus Pedal, Chroma Harp
 • Mamba Assefa – perkussiot
 • Olavi Louhivuori – rummut

Espoo Big Band joht. Marzi Nyman

Trumpetit

 • Mikko Pettinen, Tero Lindberg, Janne Toivonen, Sami Pöyhönen

Pasuunat

 • Pekka Laukkanen, Jay Kortehisto, Heikki Tuhkanen, Juho Viljanen

Saksofonit

 • Ari Jokelainen, Petri Puolitaival, Sampo Kasurinen, Jussi Kannaste, Mikko Innanen
 • Aksel Kiviniemi, baritonitorvi
 • Kenneth Ojutkangas, tuuba

Rytmisektio

 • Lenni-Kalle Taipale, piano, Rhodes, koskettimet
 • Harri Rantanen, basso
 • Rami Eskelinen, rummut

April Jazz 2021 Espoon Kulttuurikeskuksessa 27.10.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.