April Jazz 2017: Steve Gadd Band

Steve Gadd veti Louhisalin perjantaina kolmesti täyteen

Etukäteen yksi tämän vuoden April Jazzin odotetuimmista artisteista oli rumpalilegenda Steve Gadd jonka kahteen Louhisalin settiin liput myivät loppuun ripeästi ja täynnä oli myös iltapäivän maksuton rytmiklinikka. Itse

Gadd nousi ryminällä maailman huippurumpalien joukkoon 70-luvun puolessavälissä – mm. Steely Danin Aja ja Gaucho, Chick Corean My Spanish Heart  ja Al Di Meolan Land of the Midnight Sun ja Elegant Gypsy ovat yhä aikakautensa ja tyyliensä keskeisiä levyjä joilla Gaddin kädenjälkeä kuulee.

Espooseen saapunut bändi oli pääpiirteittäinkaksi studiolevyä ja yhden liven julkaissut Steve Gadd Band – kitarassa Michael Landau, bassossa Jimmy Johnson, kokeneita pitkän linjan studiomuusikkoja molemmat, trumpetissa ja flyygelitorvessa Frank Zappan bändissä 70- ja 80-luvuilla käväissyt ja viime vuosikymmeninä paljon elokuvamusiikin parissa touhunnut Walt Fowler ja koskettimissa nyt kiertueella urkuri Larry Goldingsia paikkaamassa Kevin Hays.

Keikan materiaali oli pääosin Gaddeitude ja 70 Strong -levyiltä. Ammattitaitoista ja hiottua aikuisrockiin päin kallellaan olevaa kevyehköä jazzia – mukana kantripoljentoa ja vähän fuusiosävyjäkin – vaivatonta soittoa, tahtilajit vaihtuivat usein kuin huomaamatta. Groove oli hanskassa niinkuin rautaisilta ammattilaisilta voi odottaa.

72-vuotiaan Gaddin soitossa ei paljoa vuodet painaneet, soitto oli tarkkaa ja voimakasta – sellaista isoa rumpusoundia joka skaalaa stadioneihin asti. Inhimillistä särmää ja rosoa jäi kuitenkin jazzdiggari kaipaamaan – kovin turvallista oli kaikki, biiseistä oikeastaan vain Goldingsin sävellys Sly Boots sai kulmikkuudellaan korvat enemmän hörölle.

Puolitoistatuntisen setin lopuksi saatiin toki encorekin – raukearytmisessä Blues For… –biisissä kitaristi Landau riipaisi setin antaumuksellisimmat sooloilut, ehkä vähän kuvaavaa että se tapahtui rakenteista tuossa ehkä kaikista kalutuimmassa 12 tahtisessa. Rutinoituneiden studiomuusikoiden teknisesti taitava esitys, mutta ei paljon muuta.

  • Steve Gadd, rummut
  • Michael Landau, kitara
  • Jimmy Johnson, basso
  • Kevin Hays, koskettimet
  • Walt Fowler, trumpetti ja flyygelitorvi

Steve Gadd Band April Jazzeilla 28.4. – 19:00 setti