Anna Inginmaa – Film Noir

Laulettu jazz on usein hankalassa tilanteessa. Siinä missä soitettu improvisoitu musiikki  jota jazziksi voi halutessaan kutsua ottaa aina vaikutteita muista musiikillisista tyyleistä niin lauletulle musiikille tämä on haastavampaa, ollakseen jazzia lauletun musiikin on helpointa olla nostalgista standardien laulamista ja lauletun jazzin rintamalta kuullaankin varsin vähän mitään uutta.

Laulaja Anna Inginmaan ratkaisu tähän on että hän antaa jazzissa olla häpeilemätöntä glamouria ja menneiden vuosikymmenten soundeja ja nostalgiaakin, mutta näistä lähtökohdista hän tekee uusia lauluja – lopputuloksena  suhteellisen ajatonta ”jazziskelmää”.

Uusi EP Film Noir esittelee neljä uutta laulua. Akustisessa bändissä tuttuja jazznimiä, trumpetissa Mikko ”Gunu” Karjalainen, saksofonissa ja huilussa Casmir Ekman, pianossa Arto Ikävalko, bassossa Joonas Tuuri ja rummuissa Ville Luukkonen. Nimen mukaista elokuvallistakin kerrontaa tuo vauhdikas ”agenttijazz”-henkinen Murhatarina jota seuraa dramaattinen Yhdeksän elämää joka edustaa ehkä sitä nimen lupailemaa film noir -tunnelmointia puhtaimmin ennakko-odotuksia vastaten.

Elokuvallinen tarinankerronta jatkuu menevässä Sun vuokses ja jos Oisko meissä jotain suurempaa? tarjoaa sanoituksessaan vähemmän film noir -kohtalokkuutta ja jännitystä niin sen utuisen raukea musiikki on sopivan kohtalokasta.

Kokonaisuutena siis tarjolla neljä laulua jotka tarjoavat hetkellistä pakoa arjesta, väläyksiä jostain elämää suuremmasta hämyisestä jazztunnelmasta. Film Noir ei kaihda stereotypioita eikä yritä keksiä pyörää uudestaan ja pysyessä näin valitulle tyylilleen uskollisena on vahvempi.

  • Anna Inginmaa – laulu
  • Mikko Karjalainen – trumpetti
  • Casimir Ekman – baritonisaksofoni/poikkihuilu
  • Arto Ikävalko – piano
  • Joonas Tuuri – kontrabasso
  • Ville Luukkonen – rummut