Ambrose Akinmusire – The Imagined Savior is Far Easier to Paint

"Älä sure, Ambrose... Kyllä tästä vielä selvitään!"
”Älä sure, Ambrose… Kyllä tästä vielä selvitään!”

Huhtikuun lopulla Espoon April Jazzeille saapuva 31-vuotias trumpetisti Ambrose Akinmusire ei ole uudella levyllään The Imagined Savior is Far Easier to Paint mennyt todellakaan siitä mistä aita on matalin vaan kyseessä on melko tuhti melkein 79 minuuttinen paketti kunnianhimoista materiaalia.

Espooseenkin saapuva kvintetti – Walter Smith saksofonissa, Sam Harris pianossa, Harish Raghavan bassossa ja Justin Brown rummuissa – on levyllä vahvistettu kitaristi Charles Alturalla, joka vieraili viime vuonna Helsingissä Chick Corean bändissä. Kolmella kappaleella vierailee laulusolisteja jotka ovat itse kirjoittaneet sanoituksen Akinmusiren antamasta aiheesta ja kahdella biisillä isossa osassa on Osso String Quartet ja huilisti Elena Pinderhughes.

 

Vaihtelua siis ainakin piisaa, ehkä liiankin kanssa. Levyllä on suurinpiirtein vuorotellen perinteisemmän jazz-kaavan mukaisia vetoja ja poikkeuksia biisimuotoisten laulettujen kappaleiden tai sävellettyjen jousikvartetti vetoisten teosten muodossa ja keskimäärin poikkeukset kiinnittävät kuulijan huomion – ydinbändin soitto jää vähän varjoon vaikka sitä levyn huikean keston vuoksi on ajallisesti yhden normaalin levyn verran.

Akinmusire itse on kertonut haluavansa kehittyä säveltäjänä ja erityisesti siihen suuntaan että pystyisi tekemään täysipainoisia kappaleita jotka eivät tarvisi lainkaan improvisaatiota. Tätä tavoitetta ehkä haetaan tässä kahdestakin suunnasta – jousikvartettiteokset kurottavat klassisen musiikin suuntaan ja lauletut biisit puolestaan enemmän indierockin ja soulin suuntaan.

Kahdesta laulusolistista tuli jännästi mieleen viime aikoina arvostelluista levyistä muita lauluvierailuja – Becca Stevensin vahvasta tulkinnasta Our Basement (Ed) –kappaleella palasi mieleen Stina Koistisen vierailu Mopon levyllä ja Theo Bleckmannin herkkä ja koskettava Asiam (Joan) toi mieleen Arve Henriksenin Places of Worshipin päättäneen Shelter from the Stormin. Kolmas laulusolisti Cold Specks tuo sielukkaalla tulkinnallaan Akinmusiren levylle vielä yhden erilaisen tunnelman, joten melkoista tunnelmien skaalaa. 

Kokonaisuus pysyy kuin pysyykin kuitenkin kasassa ja Akinmusiren oma näkemys, erityisesti säveltäjänä ja kokonaisuuden suunnittelijana, kantaa läpi levyn. Tunnelma on vakava, raskas ja pohdiskeleva. Aiheet on haettu ulkoisesta maailmasta, Akinmusirella on tapana rakentaa sävellykset jonkun henkilön tai tarinan ympärille – monissa kappaleissa onkin suluissa perässä innoittajan nimi. Tosielämän ja keksittyjen hahmojen joukosta löytyy mm. kotikulmien koditon kerjäläinen Ed, Joni Mitchell, steppaajalegenda John W. Bubbles ja 16-vuotiaana elinkautiseen vankeusrangaistukseen täysi-ikäisen lailla tuomittu Cyntoia Brown. Poliisien ja vigilanttien ampumille nuorille afroamerikkalaisille – levyn tekoprosessin aikana koko Amerikan huulilla ollut Trayvon Martin mukaanlukien – on omistettu yksi kappale.

Parhaan kuvan April Jazzeille saapuvasta bändistä saanee livenä äänitetystä yli 16 minuuttisesta päätösbiisistä Richard (Conduit)Siinä bändi pääsee kunnolla revittelemään post-bop hengessä säveltäjä-johtajan varjosta. Sitä vasten peilaten kuitenkin joka suuntaan levittäytyvä levyn kokonaisuus tuntuu joltain suuremmalta – kunnianhimo ei ole levyssä mennyt hukkaan.

The Imagined Savior is Far Easier to Paint näyttää, että Akinmusire ei pelkää haukata isoakaan palaa purtavaksi hyvin mielenkiintoisin lopputuloksin. Levy on harvinaisen yhteinen kokonaisuus näin pitkäksi ja useampi kappale pysähdyttää kuuntelemaan. Panokset on nostettu korkealle April Jazzin keikalle – mitä mahtaa tällaisen levyn jälkeen tehdä pelkkä kvintetti livenä.

Ambrose Akinmusire Quintet April Jazzeilla Espoon Kulttuurikeskuksen Louhisalissa 26.4.

Uutta levyä myy Suomessa Digelius. Se on myös kokonaan kuultavissa Spotifyssa.

 • Ambrose Akinmusire, trumpet
 • Walter Smith, tenor saxophone
 • Sam Harris, piano
 • Harish Raghavan, bass
 • Justin Brown, drums
 • Charles Altura, guitar

with…

 • Elena Pinderhughes, flute
 • Becca Stevens, vocals
 • Theo Bleckmann, vocals
 • Cold Specks, vocals
 • Muna Blake, reading

OSSO String Quartet

 • Maria Im, violin
 • Brooke Quiggens Saulnier, violin
 • Kallie CIechomski, viola
 • Maria Jeffers, cello