Alexi Tuomarila Trio – Sphere

Pianisti Alexi Tuomarilan trio on soittanut samassa kokoonpanossa jo pitkään – bassossa norjalainen Mats Eilertsen ja rummuissa Olavi Louhivuori. Varhaisimmat Constellation levyllä julkaistuista äänityksistä ovat YLEn sessioista vuodelta 2005 ja nyt Edition Recordsin julkaisema levy Sphere on trion neljäs.

Uusi levy tuntuu kuitenkin jotenkin erinomaisen tuoreelta. Oman vahvan panoksensa tähän tuo toki vieraileva tähtisolisti Verneri Pohjola jonka valokeilan vastustamattomasti puoleensa vetävää trumpettia kuullaan kolmella raidalla, mutta väkevää on Tuomarilan pianismikin. Levy alkaa Shapeshifterin intensiivisellä rytmisellä tykittelyllä joka tuo mieleen niin Phronesiksen kuin Tigran Hamasyanin. Tätä seuraa Jord jossa Pohjolan trumpetti toimii esimerkinomaisesti jännitteen ja sen vahvan melodisen purkautumisen lähteenä. Kolmosraita Origins palaa jäntevän rytmikkäisiin tunnelmiin ja näiden kolmen kappaleen suora on niin väkevä alku että kuulija alkaa olla myyty.

Loppulevy mennäänkin hieman rauhallisemmissa tunnelmissa, mutta tyytyväisenä voi nauttia tunnelmista levyn loppuun asti. Ehkä kuitenkin levyn edetessä sen moni-ilmeisyys alkaa tuntua rasitteelta – huippuvahvan alun perusteella nimittäin kokoonpano(i)lta kuulisi mielellään niin kokonaisen rytmiseen paahtoon keskittyvän levyn kuin Pohjolalla terästetyn kvartettilevynkin. Kun päällimmäiset kritiikit ovat tällaisia niin täytyy vain todeta, että erinomainen levy on kyseessä. Tuomarilan trio on pystynyt tähän mennessä parhaimpaansa.

Levyn kansi ansaitsee myös erikoismaininnan. Kannen pyöreä näyttää ensin silmältä tai ehkä joltain kivettyneeltä mustakotaiselta hedelmältä, mutta tarkempi vilkaisu näyttää että siinähän taitaa komeilla Länsimetron Keilaniemen asema. Yllättävä ja hieno kansi.

Uutta levyä myyvät Suomessa Levykauppa Äx (CD / LP) ja Digelius (CD / LP).

  • Alexi Tuomarila piano
  • Mats Eilertsen basso
  • Olavi Louhivuori rummut
  • + Verneri Pohjola trumpetti