Aki Rissanen Trio – Amorandom

amorandom

Pianisti Aki Rissasen trio – bassossa Antti Lötjönen ja rummuissa Teppo Mäkynen – on toiminut enemmän ja vähemmän aktiivisesti jo toistakymmentä vuotta. Onkin jo korkea aika saada tältä kokoonpanolta levy ja kypsyttely on kannattanut – uusi Amorandom on kypsä ja monipuolinen levy, jossa kolmen kokeneen soittajan persoonallisuudet tulevat hyvin esille ja täydentävät toisiaan.

Levyn kansiteksteissä Rissanen kertoo sekä nykypäivän jazzmuusikon vaikeuksista keskittyä omiin projekteihin kun Suomen pienissä piireissä ajautuu soittamaan monissa hyvin erilaisissa projekteissa ja toisaalta perinteisen piano trion formaatin haastellisuudesta – hienoja trioja on paljon ja kaikki tuntuu olevan jo tehty.

Levy osoittaa molemmat pelot tämän projektin kohdalta turhiksi. Musiikissa kuuluu selvänä Rissasen persoonallinen ote jota on kuultu niin keikoilla kuin aiemmilla levyillä kuten Aleatoric, Beautiful Anxiety ja La Lumière Noire, mutta tämä trio tuntuu saavan musiikin kulkemaan entistä eläväisemmin hetkestä toiseen Lötjösen ja Mäkysen hillityn mutta vastustamattomasti mukaansa vetävän rytmiikan kautta.

Parhaimmillaan levyn kappaleet ovat kuin pieniä tarinoita juonenkäänteineen täynnä lumoavia yksityiskohtia. Avauskappale Pulsar ja Amorandom-animaation soundtrackille sävelletyt Aleatoric ja Amorandom ovat upeita pikku kokonaisuuksia. Pulsar yltää toistuvan rytmiikkansa voimalla jopa Vijay Iyerin tontille.

Rissanen luo usein pitkäänkin kestävää kihelmöivää jännitettä. Paysages Pas Sages tuntuu toisaalta hieman marssimaiselta, mutta hoiperteleva kulkue etenee suurimman osan ajasta seitsemänjakoisesti joka saa kappaleen itsevarman huipennuksen kuulostamaan entistä makeammalta kun viiden minuutin päästä rytmiikka suoristuu nelijakoiseksi. Bird Vision lähtee liikkeelle Lötjösen ja Mäkysen vetävällä rytmillä jonka suoraviivaisuuden Rissasen piano rikkoo. Kappale on kuin sarja epävarmuutta luovia kysymyksiä ja välihuutoja jotka purkautuvat paikoin riemukkaan määrätietoisesti.

Hienostunutta ja kiehtovaa jazzkudelmaa – ehdottomasti upea levy. Kolmikon yhteissoitto houkuttelee kuuntelemaan levyä aina uudestaan ja palkitsee keskittyneen kuuntelun.

Tämä sama trio on myös kolme neljäsosaa Verneri Pohjolan tämän hetkisestä kvartetista, jonka Bullhorn -levy niitti paljon kansainvälisiäkin kehuja ja tämän Amorandom levyn julkaisee Bullhorninkin julkaissut brittiläinen Edition Records. Ensimmäisiä ulkomaisia kehuja on jo näkynyt, joten tässä on Rissasella todellinen kansainvälisen läpimurron paikka.

Ensi viikolla ilmestyvää levyä voi tilata Levykauppa Äxästä tai Bandcampin kautta.

Aki Rissanen livenä perjantaina 4.3. Panu Savolaisen vieraana Panurama-klubilla Kansallisteatterin Lavaklubilla.

Aki Rissanen Trio livenä April Jazzeilla 21.4., Koko Jazz Clubilla 19.5. ja Iisalmen Koko Jazz Clubilla Raatihuoneella 20.5.

  • Aki Rissanen, piano
  • Antti Lötjönen, basso
  • Teppo Mäkynen, rummut