Aki Rissanen // Jussi Lehtonen Quartet with Dave Liebman

rissanen-lehtonen-liebman

 

Viime vuoden April Jazzien aikaan kotimaiset nuoret toivot Aki RissanenJussi Lehtonen ja Jori Huhtala vetäytyivät Ylen M1-studioon jazzlegenda Dave Liebmanin kanssa ja aiemmin radiossa kuultuja tuloksia on nyt julkaistu saksalaisella Ozella levymerkillä nimellä Aki Rissanen // Jussi Lehtonen Quartet with Dave Liebman. 

Levy alkaa vahvasti – avausbiisi Scriabin (alla upotteena) lähtee täyteen vauhtiin Rissasen kuumeisilla pianosoinnuilla ja tiukkaa paahtoa jatkuu neliminuuttisen biisin läpi.  Liebmanin sopraanosaksofoni ujeltaa mestarillisesti, Lehtonen on rummuissa parhaimmillaan dramaattisessa paahdossa ja Huhtala pääsee näyttämään samaa jämäkkyyttä jota on tänä vuonna kuultu Raoul Björkenheimin Ecstacyn riveissä.

Levyn edetessä valitettavasti intensiteetti tippuu ensimmäisistä biiseistä ja levy menettää otettaan, tunnin kesto alkaa tuntua liian pitkältä. Jazzpossun kokemusta levyn suvantokohtien kuuntelemisesta voi havainnollistaa vertaamalla levyn ainoan lainakappaleen Pensativa alkuperäistä Bud Shank/Clare Fischer levytystä ja tämän levyn versiota – huoleton bossa nova -rytmi on pitkälti mennyttä ja kuuntelu on vähän hankalampaa kuin toivoisi. Muutaman biisin leikkaus olisi saanut paketin maistumaan paremmalta. Onneksi Lehtosen sävellys In the Corner herättelee levyn komeasti eloon loppusuoran lähestyessä.

Oma lukunsa ovat kaksi studiossa spontaanisti syntynyttä tunnelmapalaa, tunnusteleva Free Ballad ja YLEn parimetrisen gongin innoittama The Gong Song. Vaikka niistä puuttuu harkitun sävellyksen draaman kaari ja täten jäävät kokonaisuuksina vähän raakileiksi, mutta jostain syystä bändin soundi on niissä kiinnostavimmillaan.

Levyn ’tarinaa’ miettiessä mieleen nousee paljon myös ulkomusiikillisia asioita. Yleisesti ottaen Jazzpossu ei hirveästi perusta Joku Bändi featuring Tunnettu Nimi -henkisistä levyistä, ne vaikuttavat usein enemmän kaverikuvilta, käyntikorteilta tai CV:n riveiltä kuin ehjiltä levykokonaisuuksilta eivätkä usein edusta tähtisolistin tai muun bändin musiikkia parhaimmillaan tai aidoimmillaan. Kuitenkin kansainvälinen jazz-ura on nykypäivänäkin monen portinvartijan takana ja levytys Liebmanin kanssa saattaa hyvinkin avata ovia ulkomailla jotka muuten jäisivät kiinni ja käyntikorttina se on erinomainen sillä kotimainen kolmikko pysyy Liebmanin tahdissa.

Levyn julkaisun tiimoilta bändi on koettavissa livenä Helsingissä lauantaina 16.8. Koko Jazz Clubilla 21.00 ja Turussa sunnuntaina 17.8. osana Turku Jazz in Flames -tapahtumaa 16.00.

Levyä myyvät DigeliusLevykauppa Äx ja Eclipse Musicin nettikauppa.

  • Aki Rissanen, piano
  • Jussi Lehtonen, rummut
  • Dave Liebman, saksofonit
  • Jori Huhtala, basso