AINON – Drought

AINON on sellisti-säveltäjä Aino Juutilaisen kolme vuotta sitten perustama kokoonpano. AINONin musiikin vahvimmin määrittävä ominaisuus on instrumentaatio – Juutilaisen sellon ohella kuullaan Satu-Maija Aallon viulua ja alttoviulua, Suvi Linnovaaran puhaltimia (saksofoni, klarinetti ja huilu) ja Joonas Leppäsen rumpuja.

Vahvasti third stream tunnelmissa mennään kokoonpanon tuoreella esikoislevyllä Drought. Jazzin perinteestä ei ammenneta kovin paljoa suoraan, nimikappaleessa tosin hieman vinksahtaneesti svengataan kuin Eric Dolphyn Out to Lunchilla ikään. Paatuneelle jazzin kuuntelijalle levy tarjoaa siis hieman erilaista pureskeltavaa äänimaailmasta sävellysten ja improvisoinnin häilyvän rajan ihmettelyyn – levy vie oman aikansa, mutta pikkuhiljaa levyn maailma alkaa tuntua tutummalta ja mieleen nousee vuosien varrelta muitakin improvisaation iloihin heittäytyneitä sellistejä kuten Bill Frisellin kanssa paljon yhteistyötä tehnyt Hank Roberts tai viimevuosina sellon osakkeita jazzpörssissä huomattavasti nostanut Tomeka Reid, ehkä erityisesti vielä Suomessakin taannoin vierailleen jousitrio Hear In Now’n kontekstissa.

Levyn kansimateriaali antaa sävellyksille lisää taustoitusta Juutilaisen piirroksilla ja runoilla – melankoliaa, pohjatonta ahneutta arvostelevaa yhteiskuntakritiikkiä ja absurdi maailmanlopun visiokin jossa ainoat eloon on jäänyt vain mummoja ja lokkeja – unenomaista mutta raskastakin.

AINON esiintyy We Jazz 2020 -festivaaleilla Kahvila Sävyssä 4.12. kello 18 – liput nyt myynnissä. Uutta levyä saa We Jazzin kaupasta ja hyvin varustelluista levykaupoista.

AINON

  • Aino Juutilainen – sello
  • Satu-Maija Aalto – viulu, alttoviulu
  • Suvi Linnovaara – saksofoni, klarinetti & huilu
  • Joonas Leppänen – rummut