Brutopianisti

Multi-instrumenttalisti Markus Pajakkala on parhaiten tunnettu Utopianisti -projektista jossa pääpaino on teknisesti taitavalla proge-iloittelulla. Merkittävästi härömpää tavaraa Pajakkala on julkaissut Brutopianisti -nimellä – täällä kynnetään suhteellisen syvällä kokeellisissa vesissä, Brutopianistin arsenaaliin kuuluu niin vapaampi improvisointi kuin grindcore-henkinen nopeatempoinen ja brutaali paahto orinä/kurkkulauluvokaalimaustein.

viime vuonna ilmestyneen Brutopianisti -kasetin (kyllä vain)  A-puoli edustaa sitä grindcore-paahtoa suuimmaksi osaksi Pajakkalan yhden miehen orkesterin voimalla vierailevin äänisolistein. Biisien nimet ovat tyyliä Gróyul Ghóul Ghò! tai Glüf Zwagó Zigévomídá! Näistä lähtökohdista ei allekirjoittaneelle voi olla tulematta mieleen japanilainen duo Ruins jota kokeellisemman jazz-ilmaisun ystäville länsimaissa teki 90-luvlla tunnetuksi John Zorn jonka Tzadik -levy-yhtiö julkaisi muutamia Ruinsin levyjä ja tekipä bändi yhteistyötä free kitara -legenda Derek Baileynkin kanssa.

Hengeltään suhteellisen armotonta hardcore punk-henkistä paahtoa siis, mutta kuitenkin yllättävissä temponvaihteluissaan täsmällisesti toteutettua ja riittävästi leikkimieltä joskin voi silti turvallisesti olettaa että tätä kasetin puolta ei tule hirveän aktiivisesti enää kolmen pyöräytyksen jälkeen tykiteltyä – on se nimittäin aika raskasta tavaraa, 13 biisiin jaettu ja vaikka tyylillistä vaihtelua löytyy niin aika pitkälti yhdeltä moukariniskulta se tuntuu hyvässä ja pahassa.

B-puolen free jazz ja psykerock -jamittelut lienevät jazzdiggarien korvaa enemmän miellyttäviä maistiaisia vaikka ne tässä enemmän bonusraitoina esitetäänkin. Tarjolla on lisää materilaalia kolmen raidan verran Pajakkalan, Black Motorin (Sami Sippola vielä fonistina) ja amerikkalaisen pianisti Jon Ballantynen kohtaamisesta jonka hedelmistä on saatu nauttia aiemmin Utopianisti II -levyllä. A-puolen kokeellisen vyörytyksen jälkeen ilmava ja verkkainen free on todellista balsamia – ehkä se kontrastinomaisesti toimii tässä ympäristössä ainesosiaan paremmin. Kasetin päättää rennompi rock-jammittelu  kokoonpanolta joka sittemmin on saanut nimekseen Sound the Bell – Pajakkalalla ja Ballantynella vahvistettuna – Black Motorin Simo Laihonen rummuissa, Antero Mentu kitarassa ja Panu Ukkola bassossa.

Kasettia saa Brutopianistin Bandcampista

A-puoli:

 • Markus Pajakkala – rummut, bassoklarinetti, sopraanosaksofoni, ksylofoni, huilut, laulu
 • +Marko Eskola – huudot, murinat ja äänet
 • +Sampo Salonen – kurkkulaulu
 • +Ismo Mäkinen – narina
 • +Anssi Solismaa – syntetisaattorit

B-puoli:

 • Markus Pajakkala, puhaltimet, lyömäsoittimet
 • Simo Laihonen, rummut
 • Ville Rauhala, basso
 • Sami Sippola, tenorisaksofoni
 • Jon Ballantyne, koskettimet
 • Antero Mentu, kitara
 • Panu Ukkola, basso
Ei kommentteja

Jazzpossun UMO & Värttinä -kilpailu – vastaa ja voita konserttiliput!

Photo: Seppo Samuli

UMO ja Värttinä yhdistävät voimansa Savoy-teatterissa 22.3. Jazzpossu tarjoaa keikalle kahden hengen lippupaketin alla olevaan kysymykseen oikein vastanneiden kesken.

Osallistu kisaan TÄÄLLÄ viimeistään 16.3. kello 12.

Lisätietoja löytyy UMOn sivuilta.

 

Ei kommentteja

Lauluyhtye Bulevardin Taxi julkaisi uuden levynsä Ravintola Kaisaniemessä

Lauluyhtye Bulevardin Taxi on pitänyt perinteisen svengaavaa ja viihdyttävää jazzlauluyhtyeperinnettä yllä jo yli kolmen vuosikymmenen ajan. Uudella levyllä esitellään sen nykyisen johtajan,  Teppo Salakan, bändille tekemiä sovituksia. Näitä kuultiin myös paljon keikalla, mutta kolmeen settiin mahtui myös edellisen johtajan – Four Catsin riveissä jo 60 vuoden ajan lähtemättömästi suomalaiseen lauluyhtyekulttuuriin vaikuttanut Pentti Lasanen – sovituksia ja olipa 81 vuotias Lasanen taustaorkesterissakin basisti Ilkka Hanskin ja rumpali Jartsa Karvosen vahvistuksena saksofoneineen ja klarinetteineen mukana menossa tälläkin keikalla.

Ravintola Kaisaniemi tarjosi 11 laulajan ja bändin musiikkiviihteelle sopivat puitteet – dinner & show -henkinen meininki on pitkälti mennyt muodista tällä vuosituhannella, mutta kyllä se konseptina vieläkin toimii ja yleisöä oli saapunut paikalle mukavasti. Ohjelmiston painopiste oli suomenkielisessä jazziskelmässä, oli se sitten suomalaisina sävellyksinä – säveltäjäkaartissa olivat suuret nimet edustettuina, Erik Lindströmin Pikku midinetti, George de Godzinskyn Sulle salaisuuden kertoa mä voisin ja Lasse Mårtensonin Laiskotellen – tai suomenkielisin sanoin tuttuihin standardeihin – mm. Kissa vieköön, Tien kuningas, Musta Pekka, Porttikiellon mä sain (Don’t Get Around Much Anymore) ja melko hillittön Teppo Salakan käännös It Don’t Mean a Thing: Rymättylä. Vaan toimi laulu englanniksikin niinkuin mm. On the Sunny Side of the StreetGee Baby Ain’t I Good to youNature Boy ja No Moon at All.

Harmonisen laulun ohella showtunnelmaa toivat pienet koreografiat ja esiintymisasujen vaihdot settien välillä. Tässä ajassa jossa kevyiden bändikeikkojen ja megaproduktioiden kuilu kasvaa oli ihan virkistävää välillä nähdä inhimillisen kokoista tekemistä jossa on kuitenkin tiettyä yrittämisen henkeä ja panostamista mukana. Ravintola Kaisaniemessä koettiin perinteisen svengin parissa viihdyttävä ja lämminhenkinen ilta kaiken kaikkiaan.

Lauluyhtye Bulevardin Taxi

 • Sopraanot:
 • Pirjo Nurmi
 • Eeva Tavast
 • Minna Kanamäki
 • Varpo Lindberg
 • Altot:
 • Minna Salo
 • Marjo Kaustell
 • Tuire Leppälä
 • Tenori:
 • Hannu Siniketo
 • Markku Hakonen
 • Bassot:
 • Leif Sandell
 • Heikki Pylkkänen

 

 • Teppo Salakka, kapellimestari, piano
 • Pentti Lasanen, alttosaksofoni, klarinetti
 • Ilkka Hanski, basso
 • Jartsa Karvonen, rummut
Ei kommentteja

Verneri Pohjola & Mika Kallio ja Avaruuden matkaajat -kilpailu – voita keikkaliput!

Photo: Maarit Kytöharju

Verneri Pohjola ja Mika Kallio ovat Vapaiden äänien järjestämällä kiertueella ympäri Suomea uuden upean Animal Image -levyn tunnelmissa. Tiistaina 13.3. seuraan lyöttäytyy seitsemälle paikkakunnalle ranskalainen Les Voyageurs de L’Espace eli Avaruuden matkaajat. Lue lisää kiertueesta Vapaiden äänien sivuilla.

Jazzpossu tarjoaa tässä kilpailussa kahdelle onnekkaalle seuralaisineen liput Helsingin keikalle Malmitaloon – konsertti järjestetään 20.3. kello 19.

Osallistu kilpailuun täyttämällä lomake.

Ei kommentteja

Jay Kortehisto ja Josén Pimeä Puoli levynjulkaisutunnelmissa Nukketeatteri Sampossa

Jay Kortehisto

Jay Kortehisto on paremmin tunnettu pasunistina, mutta hyvin sujuvat myös laulu- ja showmieshommat niinkuin levyjulkkarikeikka Nukketeatteri Sampossa heti alkutahdeista todisti. Kortehisto on koonnut lauluprojektiinsa melkoisen nimekkään bändin – pianossa Mikael Jakobsson , saksofonissa ja myös sävellystyössä mukana Pope Puolitaival, bassossa Antti Lötjönen ja rummuissa Jaska Lukkarinen ja sokerina pohjalla vielä vieraievana solistina niin levyllä kuin keikallakin Timo Lassy.

Sampon salissa oli yleisöä ensimmäisessä setissä mukavasti, suurin piirtein täydeltä katsomo vaikutti ja tunnelma oli perjantai-illassa korkealla. Paikalla oli ilmeisesti paljon Kortehiston ystäviä ja tuttavia ja tunnelma olikin kaikin puolin vapautunut ja lämmin ja yleisö nautti kuulemastaan.

Keikka oli kuulemma kokoonpanon ensimmäinen keikka – eipä sitä olisi arvannut, mutta rautaisista ammattilaisistahan oli kuitenkin kyse. Uusi levy jäi tämän kokemuksen jälkeen väistämättä hieman vaisun oloiseksi virittyneempään live-esiintymiseen verrattuna – vähän vähempää ”souliskelmää aikuiseen makuun” ja enemmän jazzhenkeä.

Kortehisto itse oli miellyttävän joviaali spiikkaaja ja karismaattinen laulaja. Keski-ikäistyvän miehen tuntoja peilaavat Kanerva Pasasen ja Juki Välipakan sanoituksetkaan eivät ole hirveimmästä päästä (paitsi ehkä korni purjehdusvalssi Hankoon…) vaan suomenkielisinä jazzahtavan laulun teksteinä toimivat varsin hyvin – ei tätä menoa tarvi ollenkaan hävetä.

Setin loppupuolelle oli säästetty Timo Lassyn vierailu varsinaisen setin toiseksi viimeiseen biisiin – Lassy oli instrumentaalisolistina illan vahvin, siitä jäi olo että ehkä laulu olisi kestänyt vähän väkevämpääkin instrumentaalisolismia rinnalleen. Puolitaivalkin ehkä tästä innostui ja repäisi todella komeasti puolestaan Haihtuis Pois kappaleessa jonka väkevässä 60-luvun Coltrane-hengessä oli livenä erityisen vetoava meininki – varsinaisen setin kokonaisuutena komein veto.

Etukäteen singlenä julkaistu Arlanda oli säästetty viimeiseksi encoreksi – se on tyylillisesti ehkä levyn tasapaksuinta ja turvallisinta souliskelmää, mutta toimi rentona lopetuksena – yleisökin oli poikkeuksellisen hyvin yhteislaulatushommissa mukana ja lopetus olikin mainio bändin poistuessa vähin äänin lavalta yleisön jäädessä vielä laulamaan.

 • Jay Kortehisto – laulu, pasuuna
 • Mikael Jakobsson – koskettimet
 • Pope Puolitaival – tenorisaksofoni, huilu
 • Antti Lötjönen – basso
 • Jaska Lukkarinen – rummut
 • +Timo Lassy – tenorisaksofoni

Josén Pimeä Puoli

Jos Kortehiston bändi oli tässä muodossa ensikeikaillaan musiikin puhjetessa näin todelliseen kukintaan niin Dalindéon trumpetistina jazzpiireissä parhaiten tunnetun Jose Mäenpään Josén Pimeä Puoli -trion setti tuntui enemmän jo käynnissä olevan elävän prosessin vaiheelta. Reilun tunnin settiin mahtui 14 biisiä ja encore päälle – paljon materiaalia uudelta Ihanasti kyyninen -levyltä, mutta myös uusia biisejä ja muutama instrumentaalivetokin joilla Mäenpää soitti kolmikielistä sikarilaatikkokitaraa.

Parhaimmillaan trio oli kuitenkin uudelta levyltä jo tutuissa kappaleissa – Ihanasti kyyninen ja Tiskata saa erityisesti vetoavat niin levyllä kuin livenäkin, sopivasti nuhjuista kapakkajazztunnelmaa jossa on ripaus dekadenssiakin. Tuulahduksia monista tyyleistä ja eri aikakausista persoonallisen filtterin läpi.

Triossa soittajat venyivät useampaan eri tunnelmaan – Mäenpään koskettimista irtosi perinteisempää pianosoundia kuin sähköisempääkin ääntä ja basisti Arto Nurmi hoiti sähköbassolla vähän kitarankin virkaa ja akustisesti sitten perinteisempää jumputusta. Rummuissa Jussi Miettola soitti mukavan reteällä otteella – siinä oli jämptiä kirveelläveistettyä meininkiä.

Encorelta ei voinut nytkään välttyä ja mainio kepeä lopetusralli olikin Eiku heti jota vahvistamaan lavalla saatiin vielä kerran Jay Kortehisto ja Pope Puolitaivalkin.

Illan kontrastina ehkä Kortehiston setti oli varmempaa viihdettä, Pimeä puoli sitten vähän persoonallisempaa – setit toimivat kuitenkin hyvin yhtenä kokonaisuutenakin.

 • Jose Mäenpää – laulu, koskettimet, trumpetti, kitara
 • Arto Nurmi – basso
 • Jussi Miettola – rummut

Jay Kortehisto ja Josén Pimeä Puoli Nukketeatteri Sampossa 9.3.2018

1 kommentti

Elifantree – Anemone

Toistakymmentä vuotta toiminut Elifantree on pääpiirteittäin pitänyt edellisen levyn linjansa uudella levyllä Anemone – rumpaliksi Tatu Rönkön tilalle vakiintunut Olavi Louhivuori sopii bändiin mainiosti, pääosin laulaja ja kosketinsoittaja Anni Elifin ja puhaltaja-monitoimimies Pauli Lyytisen säveltämä musiikki on vieläkin persoonallista konepoppia johon runsaasti inhimillistä kulmaa tuovat Anni Elifin laulu ja säästäväisesti käytetty Lyytisen saksofoni.

Tällä kertaa paketti tuntuu kuitenkin hiotummalta hyvässä ja huonossa – kontrasteja tarjotaan vähemmän eikä yhtyeen ilmaisu ole aivan yhtä persoonallista kuin ennen, mutta toisaalta elementit toimivat yhdessä luontevan oloisesti ja levy on Elifantreen neljästä julkaisusta parhaiten tasapainossa. Parhaimmillaan levy on hienoa kuunneltavaa – pitkällä instrumentaaliosiolla alkava Nana kasvaa lopussa laulun tullessa mukaan mahtaviin mittasuhteisiin.

Levyä kuunnellessa ja edelliseen verratessa Elifantreen kehityksen kaari tuntuu vievän eteenpäin, on kehityksen tuntua, mutta kuitenkin takaraivossa aina vaan vaanii epäillys siitä että onko särmien hioutuessa jotain myös menetetty. Kuitenkin tätä uutta levyä on tullut alkuhuumassa kuunneltua enemmän kuin edeltäjiä, että ehkä tärkeämpää kuin mistä on tultu on kuitenkin mihin ollaan menossa eikä aina tarvi kokeilla jos toimiva tyyli on jo löytynyt.

Uutta levyä myy CD:nä Digelius – LP-julkaisu tulossa myöhemmin. Levyä voi myös kuunnella Spotifyssa.

Elifantree

 • Anni Elif – laulu, syntetisaattori, piano
 • Pauli Lyytinen – tenorisaksofoni, EWI, eloelektroniikka, rumpukone, syntetisaattori, puhaltimet, balafoni, mellotron
 • Olavi Louhivuori – rummut
Ei kommentteja