Jazzpossun maaliskuun 2017 soittolista

Spotify-URI: spotify:user:pas2:playlist:0omv82bWKSZtEkFqYhEnKH

 • Timo Lassy – African Rumble
 • Timo Lassy – Fooling Rosetta
 • Timo Lassy – Touch Red
 • Timo Lassy – Undecided

Tällä viikolla yksi tämän vuosituhannen suomalaisen jazzin kiintotähdistä – saksofonisti Timo Lassy – juhlistaa 10-vuotista soolouraansa kahdella loppuunmyydyllä keikalla G Livelabissa. Tämän kunniaksi aloitetaan kuukauden soittolista yhdellä biisillä kultakin Lassyn neljästä studiolevyltä.

 • Kadi Vija & Lucas Dann – Bemsha Swing

Laulaja Kadi Vija tulkitsee uudella levyllään pianisti Lucas Dannin kanssa 100 vuotta sitten syntyneen Thelonious Monkin musiikkia. Tässä näytteenä Bemsha Swing. Vijan oma persoonallinen ääni erottuu ja Monkin henki on vahvasti läsnä.

 • Verneri Pohjola – First Morning

Verneri Pohjolan tulevalta Pekka -levyltä on juuri julkaistu ensimmäinen maistiainen – First Morning on tulkinta Pekka Pohjolan Harakka Bialoipokku -levyllä alunperin julkaistusta kappaleesta joka suomenkielisessä versioss Ensimmäinen aamu -nimellä tunnetaan.

 • Aki Rissanen, Robin Verheyen, Markku Ounaskari – Bird Vision

Aki Rissasen Aleatoric-trion uusi levy Songs for Solstice on nyt ilmestynyt myös suoratoistopalveluihin. Bird Vision -sävellys lienee monille lukijoille tuttu Rissasen pianotrion Amorandom -levyltä.

 • Ricky-Tick Big Band – Komeda

Rumpali Jaska Lukkarisen trion Origami -LP jossa trio tulkitsee Valtteri Pöyhösen sävellyksiä ilmestyy We Jazzin julkaisemana ensi viikolla – yksi levyllä tulkittavista kappaleista on tässä Ricky-Tick Big Bandin esittämä Komeda.

 • Ilkka Arola – Uphill and Headwind

Mukavaa monikulttuurista väreilyä kuullaan trumpetisti Ilkka Arolan uudella levyllä From the Depths of the Earth – tässä näytteenä Uphill and Headwindin afrikkalaishenkistä rytmiikkaa.

 • Michel Camilo & Tomatito – Armando’s Rhumba

April Jazzeille saapuvien pianisti Michel Camilon ja kitaristi Tomatiton uusinta levyä Spain Forever on kuultu näillä listoilla aiemminkin, mutta Jazzpossun soittimissa kaksikon versio Chick Corean Armando’s Rhumbasta on kerännyt sen verran paljon soittoa, että kuultakoon duoa lisää. April Jazzin ohjelmisto on ulkona ja liput myynnissä – ensimmäiset konsertit jo loppuunmyyty joten kipin kapin ostoksille.

 • Cameron Graves – The End of Corporatism

Kamasi Washingtonin räjähdysmäisen suosion jälkimainingeissa lupailtiin että The Epic -sessioiden aikaan äänitettyä materiaalia on tulossa myös muilta bändin jäseniltä. Nyt vuorossa uutena julkaisuna pianisti Cameron Gravesin levy Planetary Prince. Bändissä levyllä mukana vähän raidasta riippuen Kamasin itsensä lisäksi The Epic -kokoonpanosta myös basisti Thundercat, rumpali Ronald Bruner Jr.  ja pasunisti Ryan Porter.

 • Michaël Attias Quartet – Nerve & Limbo
 • Miguel Zenon – Academia
 • David Binney – The Reason to Return

Muutama uutuusjulkaisu huippuluokan alttosaksofonisteilta Atlanttin tuolta puolen. Kaikkien kolmen uudet levyt ovat kovaa kamaa haastavan mutta palkitsevan modernin jazzin ystäville.

 • Gabriel Puentes, Chris Lightcap, Leo Genovese – Cyclic Episode
 • Elliot Galvin Trio – Cosy
 • João Barradas – Amalgamat
 • Niels Klein Quartet – It Only Took
 • Julian Lage – I’ll Be Seeing You
 • Yacine Boularès, Vincent Segal, Nasheet Waits – Takhmira – A Trance

Kuuntelin taannoin läpi näytteet kaikilta tulevan Bremenissä järjestettään jazzahead -showcasefestivaalin tulevilta esiintyjiltä – tässä yksi näyte muutamilta kiinnostavimmilta nimiltä. Kannattaa laittaa nimiä korvain taakse, hyvällä todennäköisyydellä joistakin näistä tullaan varmasti vielä Suomessakin kuulemaan.

Avainsanat: ,
Ei kommentteja

Mattias Nilsson – Dreams of Belonging

Jan Johanssonin Jazz På Svenska -levyn valtavaa vaikutusta ruotsalaiseen ja pohjoismaalaiseen jazziin ei käy kiistäminen. Pianisti Mattias Nilssonin ensilevyä Dreams of Belonging kuunnellessa Johansson tulee mieleen jo kättelyssä kun osoittautuu tutuksi kansallislauluksi Du gamla, du fria – nyt tosin nimellä Folk Melody from Västmanland vahvoin folk ja blues sävyin. Kiireetöntä, vähäeleistä soittoa kauniita melodioita kunnoittaen.

Mutta ei kyseessä mikään pelkkä Johanssonin uudelleenlämmittely ole vaan osa jatkumoa jossa jazzin improvisointia ja tulkinnan vapautta sovelletaan erilaisiin musiikillisiin lähtökohtiin. Klassisen musiikin romanttisempaa puolta, kansanmusiikkia ja suoria nyökkäyksiä perinteisen jazz-ilmaisunkin ytimeen – Thore Swanerudin säveltämän Södermalmin tulkinnassa erityisesti lähtee soolossa mukavasti svengaamaan.

Ýhdeksän raidan joukosta löytyy kolme Nilssonin omaa sävellystä, viisi ruotsalaista kansanlaulua, sävellystä tai virttä ja John Hartfordin Elviksen, Glen Campbellin ja Dean Martinin kuuluisaksi tekemä Gentle on My Mind. Kaunis harmoninen ote kantaa läpi levyn – Nilssonin soitto on sydämellistä.

Levyltä voi kuunnella näytteitä ja tilata Nilssonin kotisivuilta.

 • Mattias Nilsson, piano
Avainsanat:
Ei kommentteja

Aki Rissasen Aleatoric Koko Jazz Clubilla 17.2.2017

Pianisti Aki Rissasen, New Yorkissa vaikuttavan saksofonisti Robin Verheyenin ja rumpali Markku Ounaskarin Aleatoric -trio julkaisee tänään kaksi vuotta sitten konserteissa äänitetyn levyn Songs for Solstice. Eilen trio saapui juhlistamaan julkaisua Helsinkiin Koko Jazz Clubille.

Paljon on ennallaan neljä vuotta sitten julkaistusta ensilevystä – trion musiikki on ilmavaa, eurooppalaista kamarijazzia jossa jännitteet ja arvoituksellinen tunnelma ovat alati läsnä. Kaikille kolmelle on tilaa ja hienovaraisimmatkin henkäykset, sutien kohinat ja symbaalin raapaisut kuuluvat. Soolojen elementit kehittyvät usein hiljakseen toiston kautta pitäen kuulijat otteessaan.

Paljon on myös muuttunut levyn äänitysten ja tämän päivän välissä. Rissanen on oman trionsa kanssa kehittynyt huimasti tyydyttävien live-settikokonaisuuksien rakentamisessa ja tästä puolesta saatiin nauttia myös eilen Kokolla kun molemmissa illan seteissä lopun lähestyessä kierroksia lisättiin komeasti ensimmäisen setin huipentuessa Rissasen pianotrionkin ohjelmistoon kuuluvalla Bird Visionilla ja toisen Aleatoric-trion ensimmäisen levyn avaavaan Musica Callada Pt. XV:llä.

Encorekin tietysti saatiin – tyylikästä ja vähäeleistä myöhäisillan hämyisää bluesia, Verheyenin tunnelmoidessa perinteisemmin blues-ottein Rissasen jäädessä etäämmäksi tutuista ja turvallisista muodoista jättäen takaportin varmuuden vuoksi auki abstraktimmille seikkailuille. Ounaskari suhisi suteineen tyylikkäästi tunnelmaa värittäen ja jatkuvaa pulssia ylläpitäen. Mainio kiteytys trion sisäisestä dynamiikasta.

Tämä Rissasen ja Verheyenin säveltämän materiaalin parempi yhteen nivoutuminen ja harkittu setin sisäisen dynamiikan hallinta saivat trion kuulostamaan nyt livenä paremmalta kuin koskaan ennen.

Valitettavan lyhyeksi jää tällä erää trion aktiivinen vaihe sillä Kokon keikan lisäksi julkaisukiertueella on jäljellä vain kolme keikkaa – suosittelen kynnelle kykeneviä tsekkaamaan kun tilaisuus on:

 • 17th Eclipse Jazz Club, Tampereen Kirjasto, 17:30, Tampere
 • 18th Sibelius Museo, 14:00, Turku
 • 19th Passages Festival, 14:00, Sint Niklaas, Belgium

 

 • Aki Rissanen, piano
 • Robin Verheyen, saksofonit
 • Markku Ounaskari, rummut
Ei kommentteja

Nicolas Kummert – La Diversité

Belgialainen saksofonisti Nicolas Kummert saattaa olla suomalaisia jazzmuusikoita seuraaville tuttu jo vuosituhannen alusta Alexi Tuomarilan kvartetista tai viime vuosilta Tuomarilan kanssa yhdessä johtamastaan Drifter -kokoonpanosta. Nyt Drifteriä ja Tuomarilan trioakin julkaisseen Edition Recordsin kautta ilmestyvä La Diversité on Kummertin ensimmäinen levy kokoonpanon johtajana.

Kummertin keskeinen aisapari levyllä on Beninissä syntynyt kitaristi Lionel Loueke, joka vieraili Suomessa viime syksynä Tampereella Dave Hollandin Aziza -kokoonpanossa ja on tulossa kesällä Poriin Herbie Hancockin kokoonpanossa. Loueke tuo kokoonpanoon monia mausteita länsiafrikkalaisen kitaramusiikin kiehtovista sävyistä akustiseen tunnelmoiuntin ja monipuoliseen jazz-perinteestä ammentavaam moderniin kepittelyyn.

Levyllä on jazz-julkaisuksi poikkeuksellisen monta raitaa – 14 raitaa tuntuvat usein mukavilta pieniltä suupaloilta, useamman kerran sama teema tulkitaan niin kvartettina – bassossa Nicolas Thys ja rummuissa Karl Jannuska – kuin duonakin. Tämän käsittelyn saavat mm. lainakappaleet Erik Satien Gnossienne ja Leonard Cohenin Hallelujah. Omista teemoista We’ll Be Alright ja And What If We’re Not muodostavat hauskan parin jossa bändin kanssa rokataan raskaammalla kädellä dueton ollessa rennompi akustinen funk-jamittelu.

Levyllä on sympaattinen makustelun meininki, joskin kokonaisuutta vahvemmin yhteen sitovaa punaista lankaa jää kaipaamaan. Parhaimmillaan levy on aidon tuntuisissa musiikillisissa kohtaamisissa joissa on aidon inhimillisen kohtaamisen maku. Diversity Over Purity niinkuin yksi levyn kappaleista sen ilmaisee.

Uutta levyä voi ostaa Bandcampin kautta tai kuunnella Spotifyssa.

 • Nicolas Kummert, tenorisaksofoni
 • Lionel Loueke, kitara
 • Nicolas Thys, basso
 • Karl Jannuska, drums
Ei kommentteja

Equally Stupid – Escape from the Unhappy Society

Monikansallisen Equally Stupid -trion toinen levy Escape from the Unhappy Society huokuu nimissään ja kansitaiteessaan melankoliaa, mutta reippaan kolmikon musiikki soi pikemminkin toivon ja ilon hengessä kaikessa säröisyydessään.

Keskeisessä osassa on kitaristi Sigurdur Rögnvaldssonin ja puhaltaja Pauli Lyytisen yhteispeli – sävellysten progressiivisessa hengessä kiemurtelevat teemat irtoavat napakasti ja vuoroin sooloillessaan kaksikko tukee toisiaan mainiosti, erityisesti Lyytinen onnistuu poikkeuksellisen hyvin kitarasoolojen komppaajana puhaltajana. Levy tuntuu sähkökitaran ja saksofonien ystävyyden juhlalta.

Musiikki on tämän ajan hengessä vaikeasti lokeroituvaa – on ripaus kokeellista poppia, modernia fuusiota, , surf rockinkin tuulahduksia – paljon hauskoja melodioita ja hyvää yhteissoittoa. Yhtenä vertailukohtana usein tulee mieleen rumpali Jim Blackin AlasNoAxis vuosituhannen vaihteesta – ehkä osittain sen vuoksi, että siinäkin bändissä soitto islantilaislähtöinen kitaristi – Hilmar Jensson.

Levy on energinen, mutta kuitenkin jotenkin rento verrattuna bändin ensimmäiseen. Vauhdikkaita kappaleita ei paahdeta naula päässä vaan nautiskellaan – kuulijankin rytmijalka saa vipattaa mukana konstikkaammissakin tahtilajeissa. Loppusuoralla paahdetaan hetki myös vähän raskaammalla kädellä kun toiseksi viimeisellä Transpiration biisillä Lyytinen ottaa käyttöön villimmät free jazz -keinot.

Rentoa paahtoa, mikäs siinä.

Levyn julkaisukiertueen viimeisiä keikkoja viedään – tässä loppurundin aikataulu:

 • 7.2.2017 Jyväskylä, Poppari /Equally Stupid
 • 8.2.2017 Helsinki, Malmitalo
 • 10.2.2017 Tallinna, Theater No99 Jazz Club “Talve Jazz” Jazzkaar / Equally Stupid

Uutta levyä myyvät mm. julkaisija Eclipse Music ja Levykauppa Äx.

 • Pauli Lyytinen – tenori-, basso-, ja alttosaksofoni, efektit, syntetisaattori, sävellys
 • Sigurdur Rögnvaldsson – baritonikitara, sävellys
 • David Meier – rummut
Ei kommentteja

Jazzpossun helmikuun 2017 soittolista

Terveisiä semiaurinkoisesta Lissabonista. Tuttuun tapaan kuukauden playlistiltä löytyy uutta ja ajankohtaista musiikkia.

 • Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Bud Powell, Charles Mingus, Max Roach – Salt Peanuts

Bebop-legenda Dizzy Gillespien syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Sibelius Akatemia juhlistaa tapahtumaa musiikkitalolla 28.2. kun lavalle nousevat seitsemän Suomen trumpetistihuippua  – Jukka Eskola, Mikko ”Gunu” Karjalainen, Kalevi Louhivuori, Teemu Mattsson, Mikko Pettinen, Verneri Pohjola ja Tero Saarti – soittamaan suosikkejaan Sibis Faculty Quartetin tukemana.

 • OK:KO – Kesäranta
 • Olli Hirvonen – Gravity

Uutta jazzia suomalaisilta muusikoilta – nuorten muusikoiden OK:KO voitti viime vuonna Young Nordic Jazz Cometsin Suomen karsinnan (tuolloin nimellä O.Saastamoisen kvartetti) – ensimmäinen jokaisu Land E. on ensimmäisten kuuntelujen perusteella kovaa kamaa.

Kitaristi Olli Hirvonen on vaikuttanut viime vuodet New Yorkissa ja vahva moderni amerikkalainen tatsi kuuluukin vakuuttavassa ennakkomaistiaisbiisissä Gravity – itse levy on tulossa huhtikussa Edition Recordsin julkaisemana. Bändissä nimekkäitä soittokumppaneita mm. saksofonissa Walter Smith III ja trumpetissa Adam O’Farrill.

 • Chip Wickham – Sling Shot
 • Morten Schantz – Godspeed
 • Nicolas Kummert – Hallelujah
 • Lisa Mezzacappa – The Ballad of Big Flora
 • Chris Pitsiokos Unit – Fried
 • Velkro – Towards the Gorges

Eurooppalaisista uutuuksista Ricky-Tick Recordsin soundeja kaipailevia varmasti miellyttää Manchesteristä kotoisin olevan, mutta Madridista käsin vaikuttavan Chip Wickhamin uusi levy La Sombra.

Marius Nesetin, Phronesiksen ja erityisesti JazzKamikazen ystäviä ilahduttanee kosketinsoittaja Morten Schantzin uusi Edition Recordsgin julkaisema levy – saksofoneissa Neset, rummuissa Phronesiksestä tuttu Anton Eger. Edition Recordsilta on seuraavaksi ilmestymässä saksofonisti Nicolas Kummertin uusi levy, mukana moneen ehtivä kitaristi Lionel Loueke joka kävi viime vuonna Tampere Jazz Happeningissa ja kuuluu ensi kesänä Poriin tulevaan Herbie Hancockin kiertuekokoonpanoon.

Täältä Lissabonista käsin vaikuttava avant-gardeen ja freehen erikoistunut Clean Feed levy-yhtiö on ollut ahkerana – tammikuussa uusia levyjä on ilmestynyt jo useita – tässä näytteitä Lisa Mezzacappan, Chris Pitsiokos Unitin ja Velkron uusilta levyiltä.

 • Jim Black Malamute – Stray
 • Miles Mosley – Abraham
 • Chris Thile & Brad Mehldau – Independence Day

Rumpali Jim Black on suhteellisen onnistuneesti yhdistänyt jazzin luovuutta sähkösoittimien pörinään – homma jatkuu uudella Malamute -levyllä.

Kamasi Washingtonin musiikista innostuneet ovat innokkaasti odottaneet bändin muiden jäsenten uusia julkaisuja – nyt on ilmestynyt basisti Miles Mosleyn Uprising.

Pianisti Brad Mehldau on puolestaan lyönyt hynttyyt yhteen folk-mandolinisti/laulaja-lauluntekijä Chris Thilen kanssa – lopputulos tuo mieleen eräät Bela Fleckin levyt Chick Corean kanssa.

 • Tim Hagans & Norbotten Big Band – Kickass
 • Kurt Rosenwinkel – Heartcore
 • Aki Rissanen, Robin Verheyen, Markku Ounaskari – Kallavesj


Keikkarintamalla ajankohtaisia nimiä ovat Tim Hagans joka vierailee Koko Jazz Clubilla torstaina 2.2.  bändissä mukana Jukkis Uotila, Timo Hirvonen, Jussi Lehtonen.

G Livelabille saapuu kitaristi Kurt Rosenwinkel Bandit 65 trionsa kera tiistaina 7.2.

Aki Rissasen Aleatoric -triolta ilmestyy uusi levy Songs for Solstice tässä kuussa. Julkaisukeikat seuraavasti:

 • 16.2 Koko Jazz Club, Helsinki 21:00
 • 17.2 Eclipse Jazz Club, Tampereen Kirjasto, 17:30
 • 18.2 Sibelius Museo, Turku, 14:00
 • 19.2 Passages Festival, Sint-Niklaas, Belgium, 14:00
Avainsanat: ,
Ei kommentteja