Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri – Hypnosis

Saksofonisti Pauli Lyytisen Magnetia Orkesteri lunastaa toisella täyspitkällä levyllään Hypnosis nimekkään miehityksensä asettamia odotuksia – trumpetissa Verneri Pohjola, bassossa Eero Tikkanen ja rummuissa Mika Kallio.

Levy avaava Feeniks-raita alkaa varsin omintakeisesti lähes kahden minuutin Kallion rumpusoololla kunnes Lyytinen, Pohjola ja Tikkanen tuovat kappaleen teeman kehiin. Se on rohkea valinta, mutta toimii levyn kontekstissa oivana tienviittana minkälaiseen pitäjään ollaan saapumassa. Kallion soitto on hienovaraista kaikessa rikkaudessaan ja se viestii siitä että on tulossa 42 minuuttia musiikkia jota kannattaa hiljentyä kuuntelemaan.

Magnetia Orkesterin musiikin juuret ovat osittain Ornette Colemanin ja Don Cherryn free jazzissa, mutta ehdottomasti freen melodisessa päädyssä. Lyytisen sävellyksissä on yleensä vahva melodia, mutta tulkinnat ja sooloilu eivät kangistu kaavoihin. Musiikki tuntuu usein vapaamuotoiselta, vaan ei muodottomalta.

Hypnosiksella kaikki neljä muusikkoa onnistuvat. Kallion monipuolinen lyömäsoitintyöskentely on aivan keskeinen osa levyn tunnelmaa ja Kallio ja Pohjola ovat avaran abstrakteissa tunnelmissa kotonaan – erityisesti Pohjola kunnostautuu muutaman kerran solistina.

Levyn kohokohta on utuinen Polynesian Prayer  jossa Kallion gongit ja Pohjolan trumpetti luovat samankaltaista taianomaista tunnelmaa josta heidän duolevyllään Animal Image saatiin nauttia, mutta nyt kvartetti kokoonpanossa ehkä vieläkin karvoja nostattavampana. Vuoden ehdottomasti parhaita raitoja tähän meneessä.

Hypnosis on levy joka vaatii kuulijalta läsnäoloa, mutta ei kuitenkaan vapaamuotoisuudessaan ole turhan haastava tai taipuvainen turhaan kikkailuun. Se on levy joka kuiskii eikä tiuski ja sen sanoma syvenee joka kuuntelukerralla.

Uutta levyä voi tilata CD:nä ja rajoitetun painoksen LP:nä julkaisija Eclipsen Bandcampista.

 • Pauli Lyytinen – tenorisaksofoni
 • Verneri Pohjola – trumpetti
 • Mika Kallio – rummut ja lyömäsoittimet
 • Eero Tikkanen – basso
Ei kommentteja

Superposition – Superposition

Rumpali Olavi Louhivuori on ollut monessa mukana ja hänen johtamistaan projekteista käy ilmi hyvin monipuolinen kiinnostus erilaisiin musiikkityyleihin Oddarrangin post-rockista Existence-projektin elektroniseen musiikkiin ja Immediate Music -sarjan villiin ja vapaaseen improvisointiin. Uusin levytykseen asti edennyt projekti on Superposition jossa Louhivuoren kanssa kuullaan Adele Sauroksen ja Linda Fredrikssonin saksofoneja ja Mikael Saastamoisen bassoa – tyylilajina ilmava akustinen jazz.

Levy alkaa vahvasti lyhyellä ja ytimekkäällä alle kolme minuuttisella Antiplacella Mikael Saastamoisen kynästä. Kappaleessa vaihtelevat lyhyet sävelletyt melodiaosat ja molempien saksofonistien  free jazz -räväkkyydellä riipaistut soolot. Maukasta free jazz -meininkiä on myös tätä seuraavassa Bilawalissa jossa rauhallinen kahden saksofonin melodia saa mehukkaaksi kontrastiksi kuumeisen levottoman rytmiikan Saastamoisen ja Louhivuoren lyödessä lisää löylyä ja ruutia löytyy vielä sooloistakin.

Mutta sitten vauhti hyytyy ensimmäisen kymmenen minuutin jälkeen ja loput puoli tuntia vietetään pitkälti viipyilevien rubato-henkisten balladien parissa joista jää mieleen ja käteen varsin vähän. Linda Fredrikssonin Wastelandissa Louhivuori herää hetkeksi soittamaan vähän rumpuja. Haukotuttaa. Levy ehkä vielä soi, mutta ajatus on harhaillut muualle vaikka verkkaisemmillakin kappaleilla on hetkensä – Miimo vetää näistä kuulijan helpoiten uudestaan seuraansa, verkkainen saksofonien vuoropuhelu ja hienovaraiset taustan lyömäsoittimet palkitsevat keskittymisestä.

Kaksi saksofonia, basso ja rummut on ehkä jazzissa yllättävänkin harvinainen instrumentaatio – Ornette Colemanin ja Don Cherryn jäljillä tämän tyyppistä kvartettijazzia vailla sointuja soittavaa soitinta kuullaan paljon useammin yhden saksofonin ja trumpetin kokoonpanoilta. Kahden saksofonin taistelu valokeilasta tuo omat haasteensa – Superposition ratkaisee nämä siten, että melko paljon biiseissä on sävellettyjä kahden saksofonin stemmoja, Sauroksen ja Fredrikssonin saksofonit soivat siis varsin sulassa sovussa, allekirjoittaneen korvaan tässäkin hieman liiankin sopuisasti sillä tällaisen kokoonpanon monitulkintaisen harmoniaan tai melodiaäänien kontrapunkteihin perustuvat mahdollisuudet jäävät varsin vähälle huomiolle. Ensimmäiset kaksi raitaa lupaavat melko vapaatakin viiletystä, mutta kokonaisuus tuntuu ehkä liiankin sävelletyltä kokoonpanon ja soittajien taidot huomioon ottaen.

Tänään ilmestynyttä levyä voi tilata We Jazzilta mustana LP:nä, oranssina LP:nä

 • Olavi Louhivuori  – rummut
 • Adele Sauros – tenorisaksofoni
 • Linda Fredriksson – baritoni- ja alttosaksofonit
 • Mikael Saastamoinen – basso
Ei kommentteja

Jazzpossun maaliskuun 2020 soittolista

 • Mikko Innanen & Simo Laihonen – Uusmaalaisten laulu

Tämän soittolistan ilmestyessä hallitus on ilmoittanut Uudenmaan ja muun Suomen välistä liikkumiskieltoa kolmeksi viikoksi – pysytään rauhallisina, pysytään kotona ja kuunnellaan jazzia nyt kotona!

Keskuudestamme poistuneita

 • McCoy Tyner – Passion Dance
 • McCoy Tyner – Message from the Nile
 • McCoy Tyner – Ebony Queen
 • Mike Longo – Magic Number
 • Manu Dibango – Soul Makossa

Kolmen kappaleen kunnianosoitus maaliskuun alussa edesmenneelle McCoy Tynerille joka on eittämättä jazzin historian merkittävimpiä pianisteja jonka vaikutus kuuluu vieläkin selvästi monien jazzpianistien soitossa. Tynerin vaikutus niin modaaliseen jazziin kuin spiritual jazziksi usein kutsuttuun tyyliin on keskeinen – useimmiten Tyner muistetaan erityisesti John Coltranen 60-luvun alkupuolen kokoonpanon jäsenenä, mutta otetaan tähän väliin kolme kovaa raitaa McCoyn omissa nimissä julkaistuilta Tranen ajan jälkeisiltä levyiltä.

COVID-19 -kuolemat ovat koskettaneet jo jazzpiirejäkin. Viime aikaisiin menetyksiin lukeutuvat pianisti Mike Longo ja saksofonisti Manu Dibango.

Maaliskuun syntymäpäiväsankareita

 • M.A.Numminen – Neljimmäinen veljeksistä
 • Jarmo Saari Republic feat. Timo Lassy – Creole Wedding

Tasakymmeniä tässä kuussa täyttivät M.A.Numminen (80v) ja Jarmo Saari (50v) – Jazzpossu onnittelee lämpimästi! Numminen kerkesi juhlakonserttinsa pitää, Saaren hyväntekeväisyysgaala siirtyi maaliskuulle 2021.

Savoy JAZZFest muistoja

 • Christian Scott aTunde Adjuah – Sunrise in Beijing
 • Richard Bona – Te Dikalo
 • Adam Ben Ezra – Hide and Seek
 • IKIZAKI – Seemingly Radical

Toista kertaa järjestetty Savoy JAZZFest jäi yhdeksi viimeisistä suurista jazztapahtumista ennen koronaviruksen tuomia rajoituksia yleisötapahtumille. Festareilla esiintyivät mm. Ricky-Tick Big Bandin solistina huilisti Elena Pinderhughes joka tuli kansainvälisesti tunnetuksi Christian Scott aTunde Adjuah’n levyiltä, virtuoosibasistit Richard Bona ja Adam Ben Ezra ja jatkoklubilla Aki Rissasen ja rumpali Robert Ikizin IKIZAKI.

Uusia julkaisuja suomalaisilta muusikoilta

 • Antti Lötjönen Quartet East – Erzeben Strasse
 • Verneri Pohjola – The Dead Don’t Dream
 • Superposition – For the Fallen
 • Orchestra Nazionale Della Luna – Myrkkysienikeitto
 • Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri – Polynesian Prayer
 • Anna Inginmaa – Suuri ihminen
 • Django Collective Helsinki – Snake Charmer
 • Matti Salo Trio – La Prossima Volta

Uutta mielenkiintoista musiikkia on ilmestynyt runsaasti. Tulevia huippujulkaisuja Suomesta edustavat näytekappaleet tulevilta Antti Lötjösen Quartet EastinVerneri Pohjolan ja Superpositionin levyiltä. Olavi Louhivuoren, Linda Fredrikssonin, Adele Sauroksen ja Mikael Saastamoisen muodostama Superposition on erityisen ajankohtainen sillä ensilevy ilmestyy tällä viikolla.

Uunituore julkaisu on Kari Ikosen ja Manuel Hermian Orchestra Nazionale Della Lunan There’s Still Life on Earth josta nautimme hieman Myrkkysienikeittoa. Maaliskuun hienoja julkaisuja ovat myös Pauli Lyytinen Magnetia Orkesterin toinen levy jolta erityisen hieno raita on Polynesian Prayer joka on vuoden ehdottomia suosikkejani, Anna Inginmaan omaa nimeä kantava tunnelmallinen levy, Django Collective Helsingin standardikatsaus Do Standards – tässä näytteenä vanha kunnon Kuningaskobra eli Snake Charmer ja kitaristi Matti Salon trion One Day Travels.

Uutta ulkomailta

 • GoGo Penguin – Atomised
 • Henrik Schwarz & Bugge Wesseltoft – In Spite of Everything
 • Graham Costello’s Strata – Cygnus
 • KOKOROKO – Carry Me Home
 • Kenny Barron | Dave Holland Trio – Speed Trap
 • Irreversible Entanglements – No Más
 • Chris Dingman – Hijinks and Wizardry
 • Henri Texier – Chance
 • Jazz at Lincoln Center Orchestra – Come Sunday

Muutamia sinkkujulkaisuja kärkeen – jazzminimalismin ja elektronisen musiikin vaikutteiden ja akustisen pianon yhdistämisen ilosanomaa julistavat niin GoGo Penguin kuin Henrik Schwarzin ja Bugge Wesseltoftin muodostama duokin. GoGo Penguinin uusi levy kantaa trion nimeä ja ilmestyy toukokuun ensimmäisenä päivänä. Schwarzin ja Wesseltoftin uudella singlellä In Spite of Everything kohtaavat akustinen Wesseltoftin soittama piano ja Schwarzin ohjailema automaattipiano – tarina ei kerro onko kyseessä vain yksittäinen julkaisu vai onko uutta levyä tulossa.

Mielenkiintoinen uusi tuttavuus allekirjoittaneelle oli skotlantilainen Graham Costello’s Strata joka julkaisi ensilevynsä Obelisk viime vuonna omakustanteena. Tulevan levyn jolta tässä kuullaan näyteraita Cygnus julkaisee brittijazzin etulinjoissa huseeraava Gearbox joka on julkaissut mm. Binker & Mosesin, Theon Crossin, Dwight Triblen ja Butcher Brownin levyjä joten lisää kansainvälistä näkyvyyttä voi tämän raidan ja levy-yhtiön perusteella ennustella.

Pori Jazziin buukattu KOKOROKO on julkaisemassa ensimmäistä täyspitkää levyään, Abusey Junction -biisi We Out Here -kokoelmalta ja eponyymi debyytti-EP ovat jättäneet monet nälkäisiki lisämateriaalille tältä Lontoolaiselta afrobeat-pumpulta, no nyt on tulossa lisää!

Suomeen oli buukattu keikalle myös Kenny Barronin ja Dave Hollandin trio – rummuissa Johnathan Blake. Keikka jäi tapahtumatta, mutta uudesta levystä Without Deception voidaan kuitenkin nauttia.

Peruuntuneihin keikkoihin lukeutuu myös Irreversible Entanglements – väkevästi yhteiskunnallisesti kantaa ottavan kollektiivin uusi EP on juuri ilmestynyt. Vinyylilevynä saatavissa myös We Jazz Record Shopista jossa postimyynti pelaa ripeästi vaikka fyysinen kauppa onkin pantu kiinni.

Vibrafonisti Chris Dingman on jäänyt mieleen saksofonisti Steve Lehmanin bändistä. Erityisesti Mise en Abîme -levyn materiaali jossa Dingman toi mukaan mikrotonaalisuutta myös vibrafoneihin erikoisvirityksellä on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen – Tampere Jazz Happeningista muistan myös hyvin miten vibrafonin kielten vaihto tähän viritykseen onnistui lähes lennosta. Uusi debyytti omissa nimissä on hieman vähemmän kokeellista ja hillitympää kamaa, mutta hyvin miellyttävää kuunneltavaa.

Tampereella Jazz Happeningin merkeissä on viime vuosina vieraillut myös ranskalainen vetaraanibasisti Henri Texier – itse en ollut tuolloin kuulemassa Sand Quintetin keikkaa, mutta positiviisia kommentteja kuulin siitä jälkikäteen monilta. Sama bändi soittaa nyt myös uudella levyllä Chance.

Wynton Marsaliksen johtama Jazz At Lincoln Center Orchestra on vallan villiintynyt levyrintamalla, Duke Ellingtonin tärkeimpiin kuuluvan suurteoksen Black, Brown and Beige julkaisu on yksi orkesterin tämän vuoden tähän mennessä neljästä levyjulkaisusta. Suomalaisittain levytys on erityisen mielenkiintoinen sillä pasuunasektiossa kuullaan Kasperi Sarikoskea. Tässä Come Sunday -biisissä Kasperi soittaa toisen pasuunasoolon.

 

Avainsanat: ,
Ei kommentteja

Dalindèo – Dark Money

Dalindèo tarttuu Valtteri Laurell Pöyhösen johdolla uusimmalla julkaisullaan Dark Money yhteiskunnallisiin vääryyksiin. Erityisinä yhteiskunnalisen herätyksen innoittajina Laurell Pöyhönen on maininnut kaksi kirjaa – veroparatiiseja käsittelevän Nicholas Shaxsonin kirjan Treasure Islands ja EP:lle nimensä antaneen Jane Meyerin Dark Moneyn joka käsittelee rahoituskuvioita Pohjois-Amerikan radikaalin oikeiston taustalla.

Näillä teemoilla siis mennään – muina aiheina 19 minuuttisella viisiraitaisella käsitellään fake newssejä ja asekauppaa. Synkkiä aiheita siis luvassa – musiikissa se kuuluu ehkä yllättävänkin vähän, sillä melko Ricky-Tick Records -aikojen henkistä ”agenttijazzia” on tarjolla, toki tummissa sävyissä, mutta ehkä kuitenkin levystä jää temaattisesti semmoinen fillis että näissä asioissa ei ehkä käytännössä ole niin paljoa vauhtia ja vaarallisia tilanteita kuin mitä tämä jännärisoundtrackin oloinen levy antaa ymmärtää.

Puhtaasti musiikillisesti uutena Dalindèo julkaisuna Dark Money jättää nälkäiseksi. Astetta tummemman paahdon maku sopii Dalindèo-soundiin ja Pope Puolitaival repäisee tenorifonillaan erittäin komean soolon Fake News -kappaleessa ja solistina onnistuu myös yhdellä raidalla vieraileva Jimi Tenor. Dalindèon musiikki ei ole perinteisesti kovin paljoa nojannut vahvaan sooloiluun, mutta nyt ehkä hienot soolot ovat EP:n mieleenjäävintä antia.

Aivan liian lyhyeltä levy kuitenkin tuntuu – etenkin kun viimeksi Dalindèosta kuultiin kolme vuotta sitten 15 minuuttisen One More Devil EP:n muodossa joka on jäänyt bändin diskografiassa ainakin tällä hetkellä katsottuna auttamattomasti lyhyen välityön asemaan lyhyen kestonsa takia. No, seuraavaa julkaisua ei toivottavasti tarvitse puolta vuotta pitempään odotella.

 • Valtteri Laurell Pöyhönen – kitara, syntetisaattorit, Wurlitzer
 • Jose Mäenpää – trumpetti
 • Pope Puolitaival – tenorisaksofoni, huilut
 • Rasmus Pailos – lyömäsoittimet, elektroniset äänet
 • Pekka Lehti – basso, sähköbasso
 • Jaska Lukkarinen – rummut
 • +Jimi Tenor – tenorisaksofoni Merchants of Misery -kappaleella
 • +Didier Selin – sähkörummut, synabasso, äänet
Ei kommentteja

Second Wind Quintet – Second Wind Quintet

Second Wind Quintet on nuoren sukupolven muusikoiden kokoonpano jota johtaa kolmekymppinen kitaristi Tommi Tampio. Kvintetti on toiminut jo viiden vuoden ajan ja jonkun verran näkyvyyttä ryhmä sai Young Nordic Jazz Cometsin Suomen karsinnasta erittäin kovatasoisena vuonna jona mukana olivat myös OK:KO ja Kaisa’s Machine ja nyt on tullut ensilevyn aika.

Bändin nimeä kantava Challenge Recordsin julkaisema levy on varsin tyylikäs paketti ulkoasusta sisältöön. Second Wind Quintetin musiikki on melodista, modernia fuusiota jossa sähkökitara soi monine äänineen sulassa sovussa akustisempien soundien kanssa – muissa soittimissa kuullaan Kasper Haikosta saksofoneissa, Aapo Wiksténiä pianossa, Juuso Rintaa bassossa ja Ilkka Oksasta rummuissa. Yhtye on  maininnut vaikutteikseen mm. Pat Methenyn, Brian Bladen ja Aaron Parksin ja tämän hengen musiikissa kuulee – mieleen tulevat myös Olli Hirvosen New Helsinki -bändi ja Aapo Heinosen kvintetti .

Levy alkaa eteerisesti Wiksténin pianolla Something Dark -raidalla joka sitten kasvaa rytmisesti terävämmäksi laukaksi muiden soittimien liittyessä mukaan – tällä raidalla tosin ehkä hieman hätiköidyn oloisesti. neliminuuttiseen avaukseen on ehkä yritetty laittaa hieman liikaa, mutta ajatus on aikea. Levyn myötä rytmitys niin kappaleiden sisäisesti kuin kokonaisuuden kannalta parantuu. Hieman vajaa 40 minuuttinen levy koostuu keskeisksi pilareiksi kasvavista pitemmistä raidoista – yli 9 minuuttiset Absence ja Uuspuu ovat molemmat komeita – ja lyhyemmistä välipaloista joihin on kuitenkin niihinkin saatuu muutamaan minuuttiin mahtumaan jännitettä ja purkautumista.

Second Wind Quintet on hyvä debyyttilevytys ja jättää paljonkin toivoa, että tästä vielä bändi pystyy parempaankin – viiden vuoden kypsyttely ennen ensimmäistä levytystä ei ole mennyt hukkaan.

 • Tommi Tampio – kitara
 • Kasper Haikonen – saksofoni
 • Aapo Wikstén – piano
 • Juuso Rinta – basso
 • Ilkka Oksanen – rummut
Ei kommentteja

Kitaristi Jarmo Saari täyttää 50v – voita liput Savoy-teatterin hyväntekeväisyyskonserttiin kilpailussa

Maaliskuussa 50 vuotta täyttävä kitaristi, säveltäjä ja multi-instrumentalisti Jarmo Saari juhlistaa merkkipäiväänsä hyväntekeväisyyskonsertilla Helsingin Savoy-teatterissa 14.3. Jarmon saarella 50 v -konsertin ohjelma kulkee pitkin Saaren seikkailullista ja monipuolista urapolkua, kasvaen herkistä akustisista hetkistä aina vulkaaniseen rytminirvanaan. Savoy-teatterissa päivänsankari esiintyy mm. Jarmo Saari Republicin, XL-yhtyeen ja Jukka Perko Avaran kanssa. Lisäksi lavalle nousevat Emma Salokoski, Timo Lassy, Laura Hynninen, Samuli Kosminen, Tommy Lindgren, Anna-Mari Kähärä, Kie von Hertzen, Niko Kumpuvaara, Atte Kilpeläinen ja Marzi Nyman. Konsertin tuotto ohjataan hiljattain perustetulle Suojellaan Lapsia ry:lle lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa ehkäisevään työhön.

Yhteistyössä päivänsankarin kanssa Jazzpossu tarjoaa yhdelle onnekkaalle voittajalle seuralaisinaan liput hyväntekeväisyyskonserttiin. Voittaja arvotaan tämän linkin takaa löytyvän osallistumislomakkeen täyttäneiden kesken torstaina 12.3. kello 15.

OSALLISTU KILPAILUUN TÄÄLLÄ

1 kommentti