Grammy-palkintoja odotellessa: Musiikkigaalojen hienoimmat hetket

Echoes: Musiikkigaalojen hienoimmat hetket

Grammy-gaalan koneisto pyörähtää käyntiin aamuyöllä Suomen aikaa ja meikäläistä jännittää. Olen ollut koko elämäni ajan musiikkigaalojen suurkuluttaja, mutta viime vuosina touhusta on tullut yhä enemmän fanaattista.

Musiikkialan Oscareiden lisäksi rakastan MTV:n tapahtumia ja muita jenkkituotantoja, Brit Awardseja ja jopa kotimaista Emma-gaalaa. Tapahtuman luonteella ei ole väliä, kunhan säihke puskee tv-ruudun läpi.

Lienee sanomattakin selvää, että palkintojen jakoa jännittävämpää on se, millaisia maailmoja gaalaesitysen ympärille on luotu. Tänään lavalle astelevat Taylor Swiftin ja Katy Perryn kaltaisten vakiovieraiden lisäksi Nine Inch Nails ja Metallica.

Ennen punaisen maton korkkaamista on kuitenkin aikaa pohtia viime vuoden gaalaesityksiä. Tein listan mieleni perukoille parhaiten jämähtäneistä esityksistä, joita olen palannut katsomaan YouTubeen useaan otteeseen.

Katy Perry – Unconditionally (European Music Awards)

Katy Perry on palkintogaalojen lempilapsi. Laulaja on päivystänyt punaisella matolla taukoamatta viimeisen viiden vuoden ajan ja haalinut lukuisten esiintymisten jatkoksi myös juontajan pestin. Berliinissä vuonna 2009 järjestetyn European Music Awardsin teemana oli Katy Kat Club ja meininki sen mukainen.

Miley Cyruksen hiisailuja lukuunottamatta viime syksyinen EMA oli sangen pitkäveteinen. Juhlatunnelma ei hyväillyt kattorakenteita ja esiintyjälistakin oli puuduttava. Katy Perryn kolmeminuuttisen kohdalla aika kuitenkin pysähtyi: Unconditionallyn tueksi oli rakennettu esitys, jota voi kuvailla jokaisella mittapuulla täydelliseksi gaalahetkeksi.

Valokeilojen keskellä hohtanut esiintyjäkin loisti ennennäkemättömällä tavalla – niin karisman kuin laulutaitojensakin puolesta.

Bruno Mars – Treasure (Billboard Music Awards)

Bruno Marsista voi olla montaa mieltä – ja mielipiteet saattavat muuttua valonnopeudella. Liputtaisin itse tällä hetkellä vahvasti vihaajien lippua, ellen olisi sattumalta katsonut artistin esitystä Billboard Music Awardseissa viime kesänä.

Treasuren gaala-asu on räätälöity monelta kohdin oikein. Kimmeltävä lava vie paatuneimmankin koruharakan sydämen ja häpeilemätön tanssikoreografia saa lähidiskon lanteet  sekaisin.

Erityisesti C-osan synkronoidut liikkeet kannattaa pitää mielessä ensi viikonloppua varten.

Justin Timberlake – Mirrors (Brit Awards)

Ystäväpiirin reaktioista päätellen Justin Timberlake oli viime vuoden tärkein ilmiö. Odotukset olivat toki korkealla myös Katajanokan kaksiossa, mutta laimeahkot albumit olivat todellisen kokemuksen sijaan raju antikliimaksi.

Timberlaken vuodesta jäikin parhaiten mieleen alkuvuoden odottava tunnelma ja Mirrorsin kuuleminen ensimmäistä kertaa livenä Brit Awardseissa. Kristallien taakse piilotettu ja Tom Fordiin puettu artisti veti osuutensa niin arvokkaasti, että kylmät väreet neppailivat pitkin selkäpiitä.

Tämänkin gaalavedon näin muuten ihan televisiosta livestreamien sijaan – kiitos Yle Teeman!

Rihanna – Stay (Grammys)

Rihanna on palkintogaalojen vakiokalustoa Katy Perryn tavoin. Eikä syyttä – neiti on ollut jo monen vuoden ajan valtavirran kantavin ääni ja valovoimaisin tähti. Stay oli yksi viime vuoden kauneimpia slovareita ja esitys Grammy-gaalassa sen mukainen.

Rihannan läsnäolo lavalla huumaa. Oman osuutensa paikan päällä vetävä Mikky Ekko tyytyy suosiolla sivuosaan, sillä RiRin eleet kertovat Ekkon säveliä enemmän. Virheetön esimerkki siitä, miten lava otetaan haltuun juhlahumun keskellä.

Lady Gaga feat. R. Kelly – Do What U Want (American Music Awards)

Isojen lavojen kameleontti on iskenyt Artpop-albumin julkaisun jälkeen huumorikortin hämmentävän usein pöytään. Saturday Night Liven esiintymiset olivat kerrassaan huvittavia ja American Music Awardseissa mopo lähti kokonaan käsistä.

Do What U Want -kappaleen siirtäminen Valkoiseen taloon ei ollut  kaikkien mielestä paras veto, mutta Gagan keveämpi ote iski omaan makuhermooni paremmin kuin esimerkiksi Tumblr-inspiroitunut VMA-esitys. Tarinointi on aina plussaa ylivilkkaassa gaalalähetyksessä.

Rosvosektori

Miguelin musiikki vetää parhaimmillaan sanattomaksi. Samoin tekee Billboard Music Awardseissa tapahtunut stiplu, joka aiheuttaa niskasärkyä ja spontaania huutoa. Sinua on varoitettu.

(Väkivaltainen kohtaus alkaa n. 3:10.)

Grammy-gaalaa voit seurata suorana noin kolmen aikoihin aamuyöllä täältä. Lähetys saapuu kuitenkin pikavauhtia Suomenkin televisioon ja juhlahumuun voi verhoutua Yle TV2:lla klo 22.05 alkaen. 

6 kommenttia kirjoitukseen Grammy-palkintoja odotellessa: Musiikkigaalojen hienoimmat hetket

 1. June June kommentoi:

  Jostain syystä mä en oo koskaan ollut palkintogaalojen ystävä. Musta ne on vähän pitkäveteisiä! Niin Oscarit kuin Grammyt ja kaikki muutkin. Tunnen olevani huono fani. Osansa syistä ehkä saa se fakta, ettei meillä ikinä pienenä näkynyt MTV. Muuten olisin varmasti koukuttunut vahvasti sen tarjoamaan ohjelmistoon kaikkine awardseineen.

  JTn keikkaa odotetaan kyllä täällä kieli pitkällä. Mut ai että, miten herra vetää noin epävireisesti tossa livessä?!

  1. Tomi Tomi kommentoi:

   Ymmärrän yskän! Harvemmin jaksan itsekään katsoa gaaloja herkeämättä alusta loppuun saakka. Esimerkiksi MTV:n meiningeissä on ollut jo pitkän aikaa fokus aivan hukassa, mutta onneksi arvokkaampiakin seremonioita löytyy.

   Ei ole Justinin paras veto ei, mutta kokonaisuutena mun mielestä mainio.

 2. Mikko Toiviainen Mikko Toiviainen kommentoi:

  Justin ja Bruno on just hyviä! Varsinkin jälkimmäisen Treasure-gaalavedolle kaks peukkua.

  1. Tomi Tomi kommentoi:

   Jep! Mä katsoinkin eilen, että olit linkannut Marsin vedon Facebookissa. Asiallinen veto kaiken kaikkiaan.

  1. Tomi Tomi kommentoi:

   VMA:n vetokin oli kova! Brit Awardsin esiintymisessä oli tunnelataus kuitenkin enemmän kuin kohdillaan tai meikä vain tavallista herkemmässä tilassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.