Vinkit Supermassive-festareille

supermassivekansi

Tänään starttaa ehkä syksyn kiinnostavin festari Supermassive! Viime vuonna kaksipäiväisenä Ääniwallissa järjestetty kaupunkifestivaali levittäytyy tänä vuonna ympäri Helsinkiä, ja musiikkia kuullaankin viidessä eri keikkapaikassa keskiviikosta sunnuntaihin. Lähes 40 esiintyjän kattaukseen mahtuu niin kulttilegendoja kuin underground-lupauksiakin. Monipuolista ohjelmaa kannattaakin silmäillä avoimin mielin sillä, yksittäiset tapahtumat on pääasiassa jaettu miellyttävästi musiikkityylien mukaan. Tämän viikonlopun aikana Helsingissä pauhaa mm. kraut, doom, hip hop, altsurock, electronica, noise, ambient, sludge ja garage. Artistikattauksen suurin yhdistävin piirre onkin se, että kukaan ei päästä itseään helpoimmalla vaan on kykenee heittäytymään eksperimentaaliseksi.

Kaikki tapahtumat kattavaa festaripassia on Tiketissä myynnissä enää muutama, mutta yksittäisille keikoille lippuja riittää. Supermassiven ohjelma tosiaan on aika supermassiivinen (hehez), ja aikatauluja katsellessa harmittaa, etten ole vieläkään oppinut useammassa paikassa samaan aikaan olemisen taitoa. Valitsin kuitenkin ohjelmasta minua kiinnostavimmat nimet ilman ajan tai paikan määreitä, vaikka en todellisuudessa pysty itsekään näkemään näitä kaikkia.

Circle vs. Circle (TO, Tavastia)

Porin lahja maailmalle esittää Supermassivessa superspesiaalin keikan, jolla kuullaan ainoastaan tätä tapahtumaa varten sävellettyä uniikkia musiikkia. Lavalle kapuaa laajennettu kymmenen hengen kokoonpano, ja keikka tullaan myöhemmin julkaisemaan myös levyllä. Jos Circle kiinnostaa, niin tätä keikkaa en missaisi!

Amenra (TO, Tavastia)

Belgialainen Amenra on bändi, johon itse tutustuin paremmin vasta Supermassiven ohjelman nähtyäni, mutta rakkaus on leimahtanut siinä määrin että venailen torstain doom/sludge/stoner/post-metal/drone-raskailuiltaa nyt toiseksi eniten lauantain räppikemujen jälkeen. Post-metallia ja sludgea yhdistelevä Amenra on sekin ehtinyt vanheta jo 15-vuotiaaksi yhtyeeksi. Kymmenen vuotta sitten julkaistua debyyttialbumia on seurannut kourallinen albumeita, joista etenkin kolmea viimeisimpää (Mass III, IIII ja V) on kehuttu hurjasti. Yhtye on kiinnitetty Neurosis-tyyppien Neurot-labelille ja soittaa ihanasti sisuskaluissa asti tuntuvaa tuuttausta yhdistettynä huutovokaaleihin.

Tim Hecker (PE, Ääniwalli)

Perjantaina esiintyvä kulttilegenda Tim Hecker ei liene tuntematon nimi elektronisen ambientin ystäville. Hecker aloitteli uraansa jo 2000-luvun alkupuolella, ja pitkän linjan tuottaja julkaisi viime vuonna seitsemännen pitkäsoittonsa. Vuosien varrella Hecker on innoittunut niin teknosta, äänen tutkimuksesta, uruista kuin melustakin, mikä on poikinut useita kauniita ja abstrakteja pitkäsoittoja, jotka ovat keränneet ylistäviä arvioita. Hecker on tuttu työskenteltystään mm. Ben Frostin, Destroyerin ja Oneohtrix Point Neverin kanssa, mutta on myös kerännyt ihailijoita laajemmissakin ympyröissä. Hecker on mm. remixannut Isis-yhtyettä sekä kiertänyt Godspeed You! Black Emperorin ja Sigur Rósin kanssa.

OFF! (PE, Tavastia)

Ensimmäiselle Suomen-klubikeikalleen saapuva hc-punkkia soittava OFF! on superkokoonpano, joka ansaitsee eittämättä olla yksi Supermassiven pääesiintyjistä. Circle Jerksin ja Black Flagin nokkamiehenä tunnetun punk-legenda Keith Morrisin lisäksi OFF!in riveissä musisoivat jäseniä Hot Snakesista, Burning Bridesista, Redd Krossista ja Rocket From The Cryptistä. OFF! julkaisi kehutun Wasted Years -albuminsa huhtikuussa, joten uutta materiaalia sopii odottaa kuultavaksi tältäkin bändiltä. Yhden Primavera Soundin festarikeikan nähneenä voin sanoa odottavani hurjaa ja hikistä meininkiä!

Khid x RPK (LA, Ääniwalli)

Khid (DJ Kridlokk, Kylmä jne.) ja RPK (Ceebrolistics, Euro Crack, Serkkupojat jne.) ovat tuttuja nimiä Helsingin rap/dubstep/grime-piireissä, ja molemmat vaikuttavat omien projektiensa lisäksi myös KCMD Mafian riveissä. Keväällä ilmestynyt yhteinen Ei-albumi on jäänyt ehkä muiden lukuisten prokkisten hypen varjoon, mutta se vangitsee kuulijansa esim. DJ Kridlokkin alkuvuoden Mutsi-hittialbumilta tutuilla tiukoilla läpillä sekä RPK:n syvällä soundilla.

SpaceGhostPurrp (LA, Ääniwalli)

4AD:lle kiinnitetty SpaceGhostPurrp on Miamista ponnistava 23-vuotias räppäri ja tuottaja. Nuorta artistia ei voi kokemuksen puutteesta syyttää, sillä hän aloitti räppäämisen 7-vuotiaana, tuottamisen 13-vuotiaana ja julkaissut kolmen albumin lisäksi kuusi mixtapea sekä seitsemän demoja ja harvinaisuuksia sisältävää kokoelmaa. Raider Klanin perustajajäsen tekee omana tuotantonaan synkkää ug-etelä-räppiä, ja on nimennyt räppivaikutteikseen mm. Kanye Westin, Gucci Manen, Three 6 Mafian, UGK:n ja Eazy E:n. Tuottajana Spaceghostpurrp on kuitenkin psykedeelisempi, ja eksentriset synkät taustat kuulostavat välillä skitsofreenisiltä. Biitteihin on sämplätty niin urbaanin kaupungin, pornoelokuvien kuin videopelienkin ääniä. Hän on tunnettu myös tuotannostaan mm. A$AP Rockylle, Juicy J:lle ja Wiz Khalifalle.

The Fall (LA, The Circus)

Peräti 38 vuotta sitten perustettu brittibändi saapuu tällä viikolla ensimmäistä kertaa Suomeen, joten hetkihän tätä on jo saatu odotella. Kulttilegendan pitkälle uralle mahtuu lukuisia jäsenvaihdoksia, ja johtohahmo Mark E. Smithin innoitusten mukana musiikkityylikin on vaihdellut vuosien varrella. The Fall on tunnettu mm. post-punkista ja altsurockistaan, mutta kun pitkälle uralle mahtuu peräti 30 albumin verran julkaisuja, on soundi matkustellut välillä myös muille vesille aina vinksahtaneesta bluesista countryyn. Myös elektronisia vaikutteita on joukkoon mahtunut. Nykyisellään bändin soundi sijoittunee jonnekin garagen ja krautrockin väliin. The Fallin merkitystä useisiin bändeihin ja musiikkimaailman hahmoihin ei voi vähätellä. Yhtyeen faneiksi on tunnustautunut sekalainen joukko menestyneitä artisteja, kuten Sonic Youth, Pavement, Happy Mondays, John Peel, Arctic Monkeys, Nirvana, Nick Cave, LCD Soundsystem, Guided by Voices, Faith No More jne.

Shabazz Palaces (LA, Ääniwalli)

Kuudennessa aistissa 2012 vieraillut vaihtoehto-hiphopin kaksikko Shabazz Palaces palaa Helsinkiin niin ikään lauantaina. Digable Planetsista tutun Ishmael Butlerin ja Tendai Marairen muodostama parivaljakko julkaisi uuden Lese Majesty -albuminsa heinäkuun lopulla, joten Ääniwallissa kuultaneen runsaasti uutta materiaalia. Levy on oiva jatkumo vuoden 2011 loistavalle Black Up -debyytille, ja onkin soinut tiuhaan tahtiin meikäläisen stereoissa tänä syksynä. Se on hektinen albumi, joka poukkoilee kiinnostavasti synkän ja pehmeän elektronisen hiphopin äänimaailmassa. Tätä keikkaa odotan luultavasti eniten viikonlopun tarjonnasta!

Ja pari vielä…

Lisäksi maininnan ansaitsevat ehdottomasti avausillan kolmikko: nykyään harvakseltaan keikkaileva kotimainen Fun,  lumoava norjalainen Jenny Hval sekä legendaarinen Shellac, jonka keulahahmo Steve Albini on koulinut kasaan oman bändinsä lisäksi hittilevyn yhdelle sun toiselle – esim. Nirvanalle, PJ Harveylle, Pixiesille ja Cloud Nothingsille. Myös perjantaina esiintyvästä instumentaalista psykerockia soittavasta Earthlessista olen kuullut sellaista ylistystä, että sillä valinnalla ei kuulemma voi mennä vikaan.

Kotimaisista tärpeistä on pakko mainita vielä Rubikista tutun Artturi Tairan Shivan Dragn (joka on vain nähtävä aina kuin mahdollista), mm. Ceebrolistics-kundien kanssa yhteistyötä tehnyt ug-räppäri Ameeba sekä jossain bläkkiksen, krautin ja psyken tunnelmissa liikkuva Oranssi Pazuzu. Festari huipentuu sunnuntaina Korjaamolle, missä nähdään mm. kauhuelokuvamusiikkiin keskittynyt erikoissetti italialaiselta Fabio Frizziltä. Illan starttaa 35mm filmiltä esitettävä Lucio Fulcin kauhuelokuva Zombie Flesh Eaters.

 

Tsekkaa koko ohjelma osoitteessa http://supermassive.fi/ ja tutustu festivaalin Spotify-soittolistaan tästä.