Hyvää c-kasetin päivää!

Tänään lauantaina juhlitaan maailmanlaajuisesti ensimmäistä Cassette Store Day’ta. Niin, luit oikein. Etenkin musakeräilijöiden keskuudessa hitiksi noussut Record Store Day’n perimmäinen ajatus oli houkutella väkeä levykauppoihin, mutta samanlaista kassavirtaa c-kaseteille omistetusta päivästä tuskin tulee — sikäli kuin kassujen myynti on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti lähes olematonta. Potentiaalia löytyy silti, sillä rajoitetut erikoispainokset saattavat kiinnostaa samoja keräilijöitä, vaikkei c-kasetti olekaan juuri nyt (vai vielä?) seksikkäin formaatti.

Cassette Store Day”Vastahan mä sain cd-soittimen autoon. Mitä mä enää kaseteilla teen?”, saatat ajatella. Tässä postauksessa Mira ja Jalmari kertovat muutaman syyn poiketa kasettikaupoilla:

  • Hinta. C-kassut on halvempia kuin vinyylit tai cd:t.
  • 50 kasetin erikoispainoksesta yksi voi olla sinun?
  • Kasettien suhisevan puutteellinen äänenlaatu sopii mainiosti monenlaiseen musiikkiin, kuten punkiin.
  • Kasetti on kaikista fyysisistä ääniteformaateista DIY:in, joten julkaistava materiaali on yleensä jokseenkin epäkaupallisista lähtökohdista toteutettua.
  • Erilaiset kasettisoittimet on ihan hiton siistejä.
  • Aidoin mixtape-formaatti. Stupidolla on muuten tänään myynnissä muutama kappale kaupan oman Mathiaksen väsäämiä DJ Forrester – Skinny Love Mixtapeja talven synkkiin iltoihin.
  • Nostalgia: digitaalisen musiikin aikakautena harvoin enää kuulee oikeasti vioittunutta ääninauhaa, mutta nyt se on taas mahdollista, kunhan kuuntelet kasettejasi ahkerasti! Lisäksi pääset myös kelailemaan ja kääntämään puolta.

Suomen levykaupoista kasettipäivään osallistuu virallisesti vain Helsingin rakastettu Stupido Shop, mutta toki c-kassuja saattaa löytyä muistakin alan liikkeistä. (Tamperelaiset, jatkakaa lukemista!) Jos innostuit, kannattaa käydä Stupidolla väijymässä myöhemminkin, sillä ”kaikkea on tilattu, mutta moni julkaisuista myöhästyy lauantaista”. Stupidon kassutilannetta voit seurata täältä.

Lähes kaikki virallisista julkaisuista ovat uudelleenjulkaisuja, mutta RSD:n tapaan kiinnostavia spessujulkaisujakin mahtuu joukkoon. Nämä ovat potentiaalisia tulevaisuuden harvinaisuuksia! Stupidossa virallisille CSD:n c-kaseteille on asetettu ostorajoitus: 1 kpl/tuote/asiakas ilman varauksia. Myös Helsingin kassukioskilla vierailu on suositeltavaa.

Vaikka kassumyynti onkin keskittynyt Helsinkiin, virallista CSD-ohjelmaa löytyy Suomessa  ainoastaan Tampereelta Ravintola 931:sta. Tapahtuma startataan kasettikirpputorin voimin, ja ilta jatkuu dokkareilla ja Kaukana väijyy ambient -kasettijulkaisujuhlalla. Lue lisää tapahtumasta Facebookista.

Kaiken tämän pälätyksen jälkeen All Ears tarjoaa vielä muutamat ihan rehelliset ostosvinkit. Stupidolla ei vielä eilen oltu aivan varmoja, mitä kaikkea virallisista CSD:n tuotteista on myynnissä kaupalla, joten kokosimme tärppilistat ilman tietoa siitä, saako näitä edes ostettua Suomesta. Mainittakoon, että kassujulkaisuja on tulossa esimerkiksi Deerhunterilta, The Pastelsilta, Guided By Voicesilta ja The Flaming Lipsiltä. Paljon et voi mennä vikaan ostaessasi jotain näiden orkesterien aikaansaannoksia, mutta alla vielä muutama oiva lisä ostoslistaan:

Bleeding Rainbow – Yeah Right (Kanine)
Philadelphialaisen Bleeding Rainbow’n (ent. Reading Rainbow) kolmas levy Yeah Right on eniten odottamani julkaisu lauantaille. Räjähtävää, kuulasta, majesteetillista shoegazea ja itse asiassa yksi parhaita juttuja pitkään aikaan muutenkin. Kaiun, särön, wall of soundin, poika/tyttöharmonioiden ja kauniiden pop-melodioiden ystäville ehdoton ostos! Tässä on taas kerran onnistuttu tekemään tutusta kaavasta jotain todella toimivaa. (Jalmari)

At The Drive-In – Relationship Of Command (Transgressive)
Relationship of Command  yksinkertaisesti kannattaa omistaa kaikissa mahdollisissa formaateissa. Se on klassikkolevy, joka ei ole vanhentunut päivääkään 13 vuodessa. (Mira)

Volcano Choir – Repave (Jagjaguwar)
Justin Vernonin prokkiksen toinen albumi c-kassuna! Levy ei sinänsä esittele mitään uutta jännittävää, mutta kolahtaa itselle ainakin paremmin kuin Vernonin Bon Iver -julkaisut. Tässä on enemmän munaa. (Mira)

The Casket Girls – S/T (Graveface)
Mielenkiintoisella tavalla shoegazea ja populaarimpaa indie poppista yhdistelevä jenkkitrio, jonka mainio self-titled EP kannattaa ottaa haltuun viimeistään nyt. Mielenkiintoisia sovituksia ja instrumentaalisia osuuksia pitäisin itse silmällä tässä, vaikka mimmien laulupuolikin toimii moitteettomasti. (Jalmari)

Helvetin makee kansikin!
Potty Mouth – The Spins (Marshall Teller)
Tässä ollaan taas niin äärimmäisen hunajan äärellä, ettei mitään rajaa: mimmibändi, jonka musiikista tulee ensimmäisenä mieleen Tiger Trap, Buddy Holly, riot grrl ja ysäri. Tämä biisi toimii ainakin minulle täysin yksiselitteisenä opasteena kohti levykauppaa. (Jalmari)

Lame Drivers – Live & Rare (Mirror Universe) (UUSI JULKAISU)
Menevä punk-bändi löytää itsensä jostain power popin, Pavementin, 50-luvun rock’n’rollin ja Reatardsin välimaastosta, ja ainakin aiempien julkaisujen perusteella osaa hommansa hyvin. Kitaratyöskentely on selkeästi yksi Lame Driversin vahvuuksista, eikä soundi ole sumun ja melun kyllästämää, joten kunnon koukkuja ja nyanssejakin löytyy. Tsekkaa bändin Bandcampista lisää. (Jalmari)

 

Pertti Kurikan Nimipäivät: Coffee Not Tea (Constant Flux)
Itseltäni ei vielä yhtään Pertti Kurikan Nimipäiviä hyllystä löydy, joten tässä olisi erinomainen (teko)syy ottaa 18 biisiä tuttua suomalaista paahtoa haltuun. Tai siis… sitten, kun kassut saapuvat perille, sillä ainakaan Stupidon hyllystä näitä ei löydy vielä virallisena kassupäivänä, vaan menee kuulemma seuraavan viikon alkuun. (Mira)Pertti Kurikan Nimipäivät
Gold-Bears – Are You Falling In Love? (Hope for The Tape Deck)
Gold-Bears on mukavan aurinkoinen bändi, jonka musiikissa sulautuu punk pop, indie pop, noise pop ja garage pop, eli yhtyeen ilmaisun ytimessä on kiistatta pop, pop ja pop. Ja arvasitte oikein: kyllä niitä Beach Boys -melodioita taas kerran ryhdittää se Kevin Shieldsin kitara, mutta eihän tästä musiikki enää parane. Tämä on suositeltava kassu erityisesti kaikille autoradioiden omistajille, joita All Ears ohjeistaa laittamaan kasetin sisään kesäisellä road tripillä! (Jalmari)

Teen Suicide – Waste yourself (Birdtapes)
Rehtiä lo-fi noisepoppia punk-vivahteilla vedettynä Ty Segallin ja Jay Reatardin jalanjäljissä. Särötetyt laulusoundit, nopea komppi ja hyvät riffit – kyllä te tiedätte. Bändi viittaa itseensä bandcampissa imperfektissä, mutta toivokaamme tämän kassun onnistunutta julkaisua! (Jalmari)

 

Eternal Summers – Correct Behaviour (Kanine)
Kiinnostavia sävellyksiä, joiden fiilis lähtee 80-luvun indie/dream popista, mutta vääntyy mukavan psykedeeliseen ja arvaamattomaan suuntaan. Biisit ovat mukavan erilaisia ja elegantteja shoegaze-maalailuja ryhdittää Ramones-tyyppiset rämistelyt. (Jalmari)

 

Efterklang – Tripper (Blood & Biscuits)
Kauas on Efterklang tullut niistä ajoista, jolloin heidän musiikkinsa oli vielä kohtuullisen kokeellista ambient-trip-hop-poppia. Vaikka biisit ovatkin nykyään huomattavasti popimpia ja perinteisempiä, Tripper enteilee tulevaa. Tai toisinpäin: nyky-Efterklangia oppii ymmärtämään paremmin, kun tietää, missä sen juuret ovat. (Mira)

Digitaalisen musiikin ystäville kerrottakoon, että osassa julkaisuista on mukana latauskoodi. Kaikista sitä ei  kuitenkaan löydy, joten kannattaa siis kaivaa esiin ne vanhat Walkmanit!