Viikon tärkeimmät 6/15: Leaf, Makthaverskan, Shy Girls, Mew

Yksi hektinen musaviikko taas takana! Se meni mulla 86-prosenttisesti reissussa, joten paitsi viikkokatsaus vähän myöhästyi, myös jotain tärkeitä musajuttuja saattoi mennä ohi. (Kertokaa te mulle?) Toisaalta musahommissahan sitä oltiin: ensiksi Seinäjoella MARS-festivaaleilla ja sitten suunnattiin Valoa Festivaleille Tampereelle.

Molemmissa tuli nähtyä hyviä keikkoja. MARSista jäivät odotetusti mieleen etenkin Kairon;IRSE!, Jupiter, Tiisu ja Tryer, kun Tampereella parasta oli DJ Polarsoul Rapshow, Atomirotta, Kakkmaddafakka ja Paperi T – sekä Jätä jämät Doggarissa, jonne välillä festareilta karkasin. Lisäksi viikon aikana tulikin uutuusbiiseistä jo tärkeimmät vuodatettua tänne: ehdottomasti itselle tärkein tapaus oli Paperi T:n toinen single Renesais, Beefheart & Aalto, josta perjantaina kirjoitin. Myös Van Dammesin uusi sinkku oli kotimaisista mainitsemisen arvoinen.

Muutakin kuitenkin tapahtui.

Leaf – Magnet Bitch

Fool’s Gold signasi 19-vuotiaan mimmiräppäri-laulajatar Leafin, jonka synkkä soundi liikkuu jossain pbr&b:n ja trapin maisemissa. Nopealla sulattelulla viime viikolla julkaistu ilmainen ensi-EP, Magnet Bitch, vaikuttaa kiinnostavammalta kuin Future Brown tai Angel Haze yhteensä, vaikka näiden faneille varmaan tämäkin uppoaa. Leafissa on erikoista se, että paikoitellen hän räppää miespuolisilta genrekavereiltaan lainattua halventavaa lyriikkaa. Tarkoitus ei ole suinkaan apinoida noita riimejä vaan mitätöidä naisia alentavia läppiä, mikä onkin ihanan freesiä finkun nostoa. Lisäksi soundi miellyttää korvaa – ja mikä parasta, lauluääni on myös kohdillaan! Kolmen biisin ep:n voi ladata ilmaiseksi Fool’s Goldin Soundcloudista tai kuunnella alta.

Shy Girls – 4WZ

Follow-uppina viime viikon Shy Girls / Antwon -hehkutteluun kerrottakoon, että Shy Girlsin 4WZ-mixtape löysi tiensä maapallolle jo viime viikolla. Senkin voi ladata ilmaiseksi, täältä. Leafin tapaan tässäkin yhdistyy juusto ja riimittely, mutta vaaka on reippaasti ensimmäisen puolelle kallistunut.

Makhtaverskan – Witness

Ruotsalaisten garagerokkareiden/post-punkkareiden ympärillä kohisi viime vuonna mm. sen jälkeen, kun Pitchfork kehaisi yhtyeen toissavuonna julkaistua toista albumia. Viime viikolla kuultiin pitkästä aikaa uutta materiaalia, kun yhtye latasi nettiin uuden singlen Witnessin, joka näkee virallisen julkaisupäivänsä maaliskuun alussa. Se lupailee Makhtaverskanille hyvää jatkoa.

Mew – Satellites (video)

Satellites-biisihän putkahti ilmoille jo aiemmin tänä vuonna, mutta video saatiin vasta viime viikolla. Visualisoitu Mew toi lähinnä mieleen, että miten vokalisti Jonas Bjerrellä vieläkin voi olla samat esiintymismaneerit kuin 12 vuotta sitten, eikä bändin ilmaisu ole muutenkaan aikuistunut päivälläkään. Toisaalta aivan hyvä video pitkästä aikaa kiinnostavan Mew-singlen tueksi.

Jos alkaneelta viikolta jotain ennakkosuositteluihin nostaisi, niin Hopeajärven debyyttialbumi kannattaa tsekata. Sen voi kuunnella YleX:n ennakkokuuntelussa. Bändi juhlii myös levynjulkkareitaan torstaina Elmun baarissa  Helsingissä yhdessä Them Bird Thingsin kanssa.