Testissä: Kesäbestis, Philips BR-1X -kaiutin

Yhteistyössä Philipsin kanssa.

Sain ennen lomille häipymistä testattavaksi kannettavan Philipsin BR-1X (kulkee myös nimellä SB5200) Bluetooth-kaiuttimen, ja se onkin kuukauden intensiivisessä testissä osoittautunut uudeksi kesäbestikseksi. Sen kaikkia puolia onkin koeteltu oikein olan takaa: ensiksi otin sen mukaan Roskildeen festareille ja sittemmin se on nähnyt mm. piknikkejä, grillibileitä ja uimarantoja ympäri helteisen Helsingin.

philips3

Yllättävän hyvä kesäkaveri

Odotukset kannettavalta Bluetooth-kaiuttimelta eivät olleet kovinkaan suuret. Kannettavien kaiuttimien kanssa pelailleet varmasti tietävät, että etenkin ulkokäytössä niiden ääni on helppo hukata ilmaan. Usein on puistoissa tuskailtu matkakaiuttimien laatua, kun vieressä istuvan porukan musiikki kuuluu kovempaa, koska heillä on messissään ihan kunnon boomboxit. Näillä odotuksilla lensin pyllylleni ihmetyksestä jo Roskildessa. Suhteellisen pienikokoisesta (210 x 100 x 80 mm) kaiuttimesta lähtee ison äänentoistojärjestelmän ääni niin sisällä kuin ulkona. Perään upotettu outdoor/indoor-nappula muuntaa bassorikkaan sisä-äänen silmänräpäyksessä boostatuksi ulkoääneksi ilman äänenlaadun kärsimistä. Edes Roskilden meluisassa ja musiikin täyttämässä ympäristössä telttanaapureiden musiikit eivät vallanneet tilaa omalta matkakaiuttimelta. (Mainittakoon kuitenkin että leiriydyimme tänä vuonna meluisimpien seutujen sijaan Silent & Clean -leirinnässä, jonka metelitaso vastannee suomalaisten festareiden leirintäalueita.)

philips2

Minikokoisesta boomboxista lähtevää volyymia voi hallita portaattomasti joko suoraan kaiuttimesta tai laitteesta johon se on kytketty. Kertaakaan kuukauden testin aikana ei kovinta mahdollista volyymia tarvittu (ei edes lähellekään), ja ääntä säädettiinkin yleensä hiljemmalle muiden ulkoilmassa viihtyneiden henkilöiden terävien katseiden vuoksi. Toki testasin ääriasennotkin esimerkiksi tyhjällä Kalasataman konttiaukiolla, jolloin öisen tilan täytti ääni niin dynaamisesti että sen kuvittelisi riittävän nextin levelin ulkoilmajatkoillekin.

philips4

Kirkas ääni ja voimakkaat bassot

Vaikka suurin osa testipaikoista sijaitsikin ulkosalla, on kaiuttimesta tullut oiva frendi myös kotiolosuhteissa. Sisätiloissa kirkas äänenlaatu ja etenkin syvät bassotaajuudet pääsevät oikeuksiinsa tavalla, jota en olisi tämän hintaluokan (hieman alle 100 euroa) kaiuttimelta odottanut. Keittiössä kokkailukaverina se on tärisyttänyt leikkuulaudalla lojuneita kasviksia ja illalla sängyssä bassot ovat keinuttaneet minut väriseviin uniin ilman että kämppikset ovat kuulleet mitään (verrattuna siihen että olisin kuunnellut unimusiikkini stereoista). Kantohihnan ansiosta kaiutin on keikkunut kämpän sisälläkin kätevästi huoneesta toiseen, vaikka kätösillä lepäisi lautaselliset ruokaa. Roiskesuojauksen ja kumikuoren ansiosta olen uskaltanut ottaa sen mukaan suihkuunkin.

Kaiuttimen Bluetooth-ominaisuuksia voisi myös kehaista. Selästä löytyvä Bluetooth-historian tyhjennykseen tarkoitettu nappula nopeuttaa uusien parien muodostamista, ja se onkin ollut kätevä, sillä en ole halunnut häärätä piknikeillä musanatsina. En ole suurin langattomien laitteiden ystävä, mutta tämän kaiuttimen kanssa minkäänlaisia ongelmia ei ole esiintynyt. Ongelmat Bluetooth-käytössä liittyvätkin lähinnä oman älypuhelimen akkukestoon, jolloin 3,5 mm:n sisääntuloliitäntä on mahdollistanut myös ikivanhan iPodin kytkemisen poppivehkeeseen. Itse kaiutin toimii kiinteällä litium-akulla, jolle luvataan kuuden tunnin kesto yhteen soittoon. Oma kokemus akkukestosta on itseasiassa vielä luvattua parempi. Vaikka rannoilla onkin vietetty työpäiviäkin pidempiä ajanjaksoja, akkua en ole vielä saanut loppumaan yhdellä istumalla.

philips1

Yksi Philipsin hehkuttamista ominaisuuksista on kaiuttimen laajennettavuus. Sisääntulon lisäksi kaiuttimessa on 3,5mm äänituloliitäntä, johon suositellaan iskettäväksi kiinni toinen samanlainen kaiutin – tai niin monta kuin niitä vain löytyy. Tällöin kaiuttimien äänenvoimakkuus synkronoituu, ja useammasta tiiliskivestä on mahdollista rakentaa massiivisen äänentoistojärjestelmä. Tätä ominaisuutta en luonnollisesti päässyt kuitenkaan testaamaan, koska testissä oli vain yksi kaiutin.

Yhteenveto

Testikokemus oli menestys. Haluaisin pystyä sanomaan tästä jotain huonoa, mutta tällä kertaa mulla ei ole mitään valitettavaa. Hintaansa nähden äänenlaatu on erinomaisen tarkka ja bassot potkivat jopa poikkeuksellisen voimakkaasti. Äänen säröilyä ei tapahdu edes maksimiäänenvoimakkuudella. Muotoilu on minimalistisen tyylikäs ja 90-lukua henkivät väritkin miellyttävät omaa silmää. Jykevä kantohihna on mukava kädessä ja kaiutin on juuri sopivan kokoinen mukana kannettavaksi. Ominaisuuksia on juuri sopivasti, ja ne toimivat juuri niin kuin luvataan. Philipsin BR-1X tuntuu loppuun asti mietityltä ja kestävältä kaiuttimelta, jota kolhuilta ja lialta suojaa kuminen kuori.

+ täydellinen liikkuvaan ja rajuun ulkokäyttöön
+ kantohihna
+ sisätila/ulkotila -nappi nopeaan äänen optimointiin
+ Bluetooth-historian tyhjennysnappi
+ erinomainen äänenlaatu
+ toistaa bassotaajuudet hämmästyttävän syvänä
+ ääni ei säröile edes maksimiäänenvoimakkuudella
+ hyvä akkukesto
+ akun lataus sekä verkkovirralla että Micro-USB:llä
+ laajennettavissa (en päässyt testaamaan useita kytkettyjä kaiuttimia, mutta yhdenkin äänenvoimakkuudet riittivät)
+ ysärihköt värit ja nätti tiiliskivimäinen muotoilu
+ kestävä rakenne, roiskevesisuojaus