Roskilde Festival 2014 ja Suomen festarikesä

Blogiani pidempään seuranneet tietänevät, että Roskilde Festival on mulle vuoden ehdoton kohokohta. Se on perinne, josta on tullut mulle vuoden tärkein tapahtuma, johon lasken päiviä edellisen loputtua. Suoraan sanottuna: paskat joulusta, juhannuksesta ja kaikesta muusta, kunhan kesä-heinäkuun taitteessa matka käy Tanskaan. Tänä vuonna tilanne ei ollut ihan niin selkeä. Viime kesänä lähdin reissuun koulumenestyksen siivittämillä stipendirahoilla, mutta tänä vuonna olin jopa valmis luopumaan levyhyllyni suurimmista aarteista päästäkseni yhdeksänsille perättäisille Roskilde-festareille. (Tavoitteena kymmenen peräkkäistä festaria, jonka jälkeen voin aloittaa vieroituksen…) Niinpä uskalsin alottaa fiilistelyn täysiä vasta alkuviikosta, kun viimein sain ostettua lipun kesän parhaisiin kekkereihin.

Olin jo monesti luopunut toivosta, ja näin uskotellut itselleni lineupin olevan poikkeuksellisen paska, mutta ääni muuttuikin kellossa aika nopeasti, kun lähtö varmistui. Jostain mystisestä syystä tänä vuonna pahoja päällekkäisyyksiä ei juuri ole, ja voin keskittyä kaikessa rauhassa rikkomaan viime vuoden 64 nähdyn keikan ennätystäni. Fiilistelysoittolista on raikanut täysiä, ja jaankin nyt kanssanne loppuunmyydyn festarin kuumimmat hitit soittolistan muodossa.

Koska tässä vaiheessa ei enää liene tarpeellista tehdä minkäänlaista tärppilistaa juuri Roskildeen (etenkin kun extempore-lähdöt loppuunmyydylle festarille voi unohtaa), haluankin nostaa lineupista erikseen vielä muutamia aikatauluistani ympryröityjä bändejä, jotka on mahdollista nähdä Suomessa tänä kesänä. Tämä on ensimmäinen osa Roskilde-ennakosta, ja huomenna on luvassa toinen postaus, joka keskittyy lämmittelypäivien pieniin (mutta tsekkaamisen arvoisiin) pohjoismaisiin bändeihin.

ILOSAARIROCK

A$AP FERG

Tähän ei tarvinne edes sanoa muuta kuin SHABBA! Jollei Roskilde olisi natsannut, olisin taatusti lähtenyt Ilosaareen ihan pelkästään tämän yhden biisin takia.

TRENTEMØLLER

Trentemøller heitti joitain vuosia sitten Roskildessa illan päättäneen todella eeppisen keikan, jossa tuntui olevan mukana kaikki Tanskan muusikot. Ilosaaressa tuskin nähdään samanlaista kymmenien vierailijoiden show’ta, mutta en jättäisi väliin Tanskan elektronisen musiikin suurlähettilästä Suomessakaan.

RUISROCK

FUTURE ISLANDS

https://www.youtube.com/watch?v=1Ee4bfu_t3c

Kaikki varmaan on jo nähneet ylläolevan tv-esiintymisen? Kannattaa katsella muitakin live-videoita, sillä nokkamies Samuel T. Herringin panomuuvit lavalla on varmasti ihan tarpeeksi hyvä syy lähteä katsomaan keikkaa vaikka Turkuun. Niin, ja tänä vuonna julkaistu Singles on muuten yksi alkuvuoden kovimmista levyistä. (Näiden lisäksi Ruisrockista löytyy Roskilden kanssa yhteistä ohjelmistoa mm. Icona Pop ja Bastille.)

HELSINKI CLASSIC FESTIVAL (Kaisaniemi 9.7.2014)

STEVIE WONDER

https://www.youtube.com/watch?v=QwOU3bnuU0k

I Just Called To Say I Love You taisi olla mun lempibiisi 12-vuotiaana, josta saan varmaankin kiittää äitiäni. Toki edelleen törkeän kova biisi, mies ja legenda.

FLOW FESTIVAL

DARKSIDE

Nicolas Jaarin ja Dave Harringtonin bändin viime vuonna julkaistu debyytti kipusi loppuvuonna meikän 2013-levylistauksen sijalle neljä. Psychic-albumilla yhdistyy kauniit kitarariffit ja tummanpuhuvat seksikkäät biitit. Veikkaan että Flow’n keikka tulee olemaan yksi festarin parhaista.

PUSHA T

Legendaarisesta kokaiiniräpistään tunnetusta veljesduo Clipsestä tuttu Pusha T julkaisi viime vuonna ensimmäisen soololevynsä, joka on IHAN SAATANAN KOVA! Pusha T lukeutuu edelleen niihin artisteihin, jonka takia kannattaa ostaa lippu, vaikka mikään muu ei kiinnostaisikaan.

KAVINSKY

Drive-elokuvasta hitiksi ponkaisseen Nightcallin tekijä lähtee viimein kiertueelle, joka yltää Pohjoismaihinkin. Kavinskyn Instagram-tili on muuten erittäin viileää seurattavaa, ja kiinnostaakin nähdä, millainen visuaalinen ilme ranskalaisen elektrotaiturin keikalla nähdään.

Lisäksi Roskilden artisteista Flow’hun saapuu mm. Outkast, Slowdive, The Horrors, , James Holden ja Jenny Wilson. Alkukevään Flow-fiilistelyjäni voi lukea lisää täältä.

BONUS

BANKS

Okei, tiedän että Provinssirock meni jo. Toivottavasti joku oli katsomassa Banksia, sillä rakastuin artistin Before I Ever Met You -biisiin joskus viime vuoden alussa, ja siitä asti suurennuslasin alla ollut naikkonen ei ole päässyt pettämään vielä kertaakaan. BBC:n Sound of 2014 longlistille päässyt artisti julkaisee ensimmäisen albuminsa (Goddess) syyskuussa, ja siltä on lupa odottaa suuria.