Pidä varas: SKATERS

Kävin toukokuussa tekemässä musiikkilöytöjä Brightonissa, mutta blogiin en niistä koskaan raportoinut. The Great Escape -festareilta löytyi silti yksi jos toinenkin tulevaisuuden suuri nimi. Siitä olen varma. Festivaalilla esiintyi muutamia tunnettuja bändejä, mutta ohjelma oli vahvasti keskittynyt tuoreisiin ja vielä signaamattomiinkin esiintyjiin. Isoimmat näkemäni nimet olivat Klaxons ja How to Dress Well, mutta kun minulta sitten kysyttiin festareiden parasta show’ta, nämäkin aina erinomaiset bändit jäivät auttamattomasti varjoon Skatersille – newyorkilaiselle triolle, joka julkaisi eilen ensimmäisen maistiaisen tulevalta levyltään.

Tältä ne näyttää. (Kuva: Peter Voelker)

Tältä ne näyttää. (Kuva: Peter Voelker)

Skaters on viime vuonna perustettu yhtye. Bändi pisti vielä samana vuonna jakoon ilmaisen netti-EP:n, joka aiheutti positiivista väreilyä. 2013 on kuitenkin ollut sitäkin lupaavampi. Warner nappasi yhtyeen talliinsa helmikuussa, The Strokesin Nick Valensi fanitti Skatersia avoimesti maaliskuussa, bändi aiheutti pöhinää SXSW:ssä ja kahden biisin 7″ tuli ulos huhtikuussa. Sen jälkeen oli vuorossa tiivis Brittien kiertue ja pesti Portugal. The Manin lämppärinä kotimaan kiertueella. Levy valmistui tuottaja John Hillin  (Wavves, Santigold, Shakira) johdolla, ja eilen sille saatiin myös julkaisuajankohta: 24.2.2014. Tällä hetkellä Skaters kiertelee Yhdysvalloissa Palma Violetsin kanssa, ja palaa vielä toiselle kiertueelle Britteihin Deap Vallyn kaveriksi. Ensi vuodesta tulee varmasti tätäkin parempi.

Paska kännykkäkuva Skatersista TGE:ssä. Huomaa mätsäävät esiintymistakit. (Kuva: meitsi)

Paska kännykkäkuva Skatersista TGE:ssä. Huomaa mätsäävät esiintymistakit. (Kuva: meitsi)

Skatersissa on oikeastaan kaksi puolta. Kun kitarat soivat duurissa, yhtye on kuin The Strokes, mutta taittuu Skatersilta säröinen garage rock ja grungehtava punk-kaahauskin. Oikeastaan Skaters muistuttaa hyvin paljon alkuaikojen The Strokesia, ja jos tämä olisi tullut vastaan kymmenen vuotta sitten, bändi olisi luultavasti mennyt ohi yhtenä The Strokes-kopiona osana katurockbuumia.

Livenä nämä kaksi Skatersin ulottuvuutta korostuvat entisestään. Vokalisti Michael Cummingsilla on selkeitä Julian Casablancasilta lainattuja laulumaneereita, ja ainakin Brightonissa vaikutti siltä, että The Strokes -vokalistin lavaelehdintääkin oli tarkkailtu silmä kovana. Loput bändistä sen sijaan päästelivät energiat täysillä pihalle. En tähän hätään enää löytänyt TGE-muistiinpanojani, mutta muistaakseni kuvailin Skatersin livevaikutelmaa ”Nirvanaksi vetämässä surffirockia”. Joka tapauksessa yhtyeen keikkaa kohtaan oli kovat odotukset, ja ne lunastettiin.

Studioäänitettyjä biisejä olen onnistunut Skatersilta kuulemaan vain kuusi, mutta ne ovat kaikki olleet erinomaisia – I Wanna Dance (But I Don’t Know How) -single on jopa lempparitason kappale. Skatersin biisejä yhdistää äärimmäisen tarttuvat pop-koukut, hermostuneet kitarariffittelyt ja garage rockin karkeus. Eihän tässä mitään uutta olla luomassa, mutta ennusmerkit lupailevat erinomaista ja kuuntelua kestävää debyyttialbumia. Eilen nettiin julkaistulla Deadbolt-sinkulla Skaters ottaa ensimmäisen askeleen pois kaikista ilmeisimmistä vaikutteistaan kuulostaen silti samalta bändiltä.  Deadboltista julkaistaan Record Store Day’n mustaa perjantaita varten  spessuseiska marraskuun lopussa. Ostoslistalle menee, sillä tämäkin biisi on sen verran paras.

Facebook: https://www.facebook.com/skatersnyc
Instagram: www.instagram.com/skatersnyc
Twitter: https://twitter.com/skatersnyc
YouTube: http://www.youtube.com/skatersnyc
www: http://www.skatersnyc.com

PS. Jos tämä kolahtaa niin suosittelen soittaan kerran läpi myös väsäämäni soittolistan, johon olen koonnut omia rokkilemppareitani. Koska se on tehty täysin rokkipäissään ihan omaksi iloksi, ei siltä sen kummempaa linjaa löydy kuin että diggaan biiseistä aivan helvetisti. Suurin osa kuitenkin varmaan putoo sinne garage rockin puolelle… ja sieltä on tosiaan voinut tän Skatersinkin jo aiemmin bongata!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.