Oyama – Coolboy

Oyama on islantilainen bändi, josta olen kirjottanut useita kertoja aiemminkin – joskaan en koskaan Rosvoihin. Viisikko löytyi Iceland Airwaves -festarireissulta pari vuotta sitten, kun eksyin vahingossa bändin keikalle. Se nousi yllättäjänä festarikokemusteni kärkipäähän, vaikka ennakkomuistiinpanoissani olin tyrmännyt bändin ”älä mene katsomaan”-lokeroon. Tammikuussa 2013 omakustanteena julkaistu debyytti-EP I Wanna valloitti ensikuuntelulla, ja kun heti perään näin bändin vielä ensimmäisellä ulkomaankeikallaan by:Larm-showcasessa Oslossa, olin lopullisesti myyty.

Sittemmin Oyama ei ole antanut kuulua itsestään juurikaan jäisen saarivaltion ulkopuolelle – ennen kuin nyt. Maanantaina yhtye julkaisi edelleen omakustanteena upean debyyttialbuminsa Coolboyn, joka pistettiin myös ilmaiseen nettistreamiin Airwavesin ajaksi. Tätä ei siis kannata jättää kirjanmerkkeihin lojumaan vaan pistää soimaan heti, sillä yhtyeen musiikkia ei Spotifysta löydy, ja Bandcamp-stream poistuu tämän viikon lopussa. Suuntaa siis oitis kuuntelemaan albumi tänne.

Oyama (Kuva: Sigga Ella)
Oyama (Kuva: Sigga Ella)

Ensikuunteluiden perusteella Oyama luottaa edelleen melankoliseen shoegaze-poppiin, uneliaisiin melodiohin ja kaikuviin kitaroihin, mutta debyyttialbumi korostaa yhtyeestä myös uusia puolia. EP:llä kuultuja hetkittäisiä noise-melupurkauksia on karsittu, mutta dynamiikkaa löytyy edelleen. Post-rock-henkiset uneliaat tunnelmoinnit ovat aiempaa voimakaammin läsnä, ja välillä soundi taipuu ambientiin ja dreampoppiin. Vokalisti-kosketinsoittaja Júlía Hermannsdóttirin ja kitaristi-vokalisti Úlfur Alexander Einarssonin yhteistyö lauluosuuksissa on edelleen upeaa kuunneltavaa, sillä heidän erilaiset äänensä kietoutuvat kauniisti yhteen ilman väkinäistä duetointifiilistä, vaan lopputulos on enemmänkin yksi instrumentti lisää yhtyeen ilmaisuun. Tästä hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi The Right Amount, The Cat Has Thirst sekä levyn päätösraita Sweet Ride.

Muutaman pyöräytyksen perusteella Coolboy on erittäin onnistunut ja eheän kokonaisuuden debyyttialbumi, joka on ehkä pakko hankkia levyhyllyyn pikaisesti, sillä tämän sopivampaa musiikkia pimeisiin iltoihin saa hakea.

Alla kuunneltavissa levyn popimpaa puolta edustava Siblings, joka jäänee kuunneltavaksi yhtyeen Bandcampiin vielä muun levyn poistuessa streamauksesta. Aivan törkeän kova biisi, joka nousi oitis omiin suosikkeihini bändiltä!

[bandcamp width=100% height=120 album=4002006355 size=large bgcol=ffffff linkcol=0687f5 tracklist=false artwork=small track=3933684340]

oyama
Júlía Hermannsdóttir by:Larmissa Oslossa 2013 (Kuva: meitsi)

Linkkejä:
Oyama Bandcampissa
Oyama Facebookissa
Oyaman Tumblr