Mikon vuoden listat 2013

Long time, no see. Guess who’s back? Terve kaikille mussukoille! Onpas ollut kiireinen syksy. Onko jollakin muullakin ollut vai olenko ainoa? Kuin huomaamatta on nimittäin jälleen kerran yksi levyvuosi tulossa päätökseensä. Ja tämä vuosi jos mikä on ollut äärimmäisen hieno levyvuosi. Vaikka samaa sanoin todennäköisesti viime vuonnakin, onnistui tämä vuosi lyömään todella ällikällä.

Viime vuoden TOP 15 -listallani komeilivat muun muassa Frank Ocean, Dr. John, Jukka Ässä ja Bobby Womack. Tänä vuonna päätin jauhaa vähemmän ja listata enemmän. Pitemmittä puheitta. Tässä omasta mielestäni vuoden parhaat levyt ja biisit, aliarvostetut, lenkkilevyt ja ensi vuoden odotetuimmat. Olkaa hyvä!

VUODEN KOTIMAISET LEVYT TOP 5

1. Ruger Hauer: Ukraina
2. Minä ja Ville Ahonen: Mia
3. J. Karjalainen: Et ole yksin
4. Pimeys: Muut on jo menneet
5. Samae Koskinen: Hyvä päivä

Kotimaisella puolella kilpailu oli tänä vuonna niin kovaa, että kärkilevyjen paikalla olisi voinut aivan yhtä hyvin komeilla Hopeajärvi, The Hearing, Topi Saha, Pintandwefall, Anssi KelaPaavoharju tai Tuuttimörkö. Tai joku muu kymmenistä muista kovista. Supermahtavasta levyvuodesta kertonee jotakin sekin, että tarkempaa perkaamista odottavat edelleen Death Hawks, The Lieblings, Black Lizard ja Risto, joista kaikki paitsi viimeisin löytyvät levyhyllystänikin, mutta eivät syystä tai toisesta ole kerenneet vielä levylautaselle saakka.

VUODEN ULKOMAISET LEVYT TOP 5

1. Justin Timberlake: The 20/20 Experience
2. Arctic Monkeys: AM
3. Peace: In Love
4. Charles Bradley: Victim of Love
5. James Blake: OvergrownUlkomaisia levyjä oli asteen verran helpompi valikoida. Kärkikahinoista jäivät täpärästi jälkeen Daft Punk ja Håkan Hellström, joista jälkimmäisen levy on ollut loppuvuoden suurimpia löytöjä. Toistaiseksi kuulematta ovat kovasti kehutut The National, Suede, Thundercat, Pearl Jam, Boards of Canada ja Bill Callahan.

VUODEN ALIARVOSTETUT TOP 5

1. Studio Killers: S/T
2. Håkan Hellström: Det kommer aldrig va över för mig
3. Peace: In Love
4. Charles Bradley: Victim of Love
5. Justin Timberlake: The 20/20 Experience 2 of 2

Olen jotenkin edelleen puulla päähän lyöty siitä, ettei Studio Killersistä tuntunut intoilevan oikein kukaan. Miksi? Ehkä liikun väärissä porukoissa. Ymmärrän, että Justin Timberlaken levyt jakoivat tänä vuonna mielipiteitä, mutta omasta mielestäni molemmat olivat erittäin hyviä. Toista osaa vaivasi pienoinen epätasaisuus, mutta ässäbiisejäkin löytyy siltäkin yllin kyllin. Cabaret, TKO, Take Back the Night, Murder ja Amnesia ovat jokainen Justinin biisien parhaimmasta päästä.

VUODEN LENKKILEVYT TOP 5

1. Elastinen: Joka päivä koko päivä
2. Loost Koos: Wincave mixtape vol 1
3. Gasellit: Aina
4. DJ Polarsoul: Pilvilinna
5. Asa: Rapsodia

Mä tykkään juoksemisesta. Olen juossutkin tänä syksynä 1-3 krt viikossa. Lisäksi olen käynyt pelailemassa sählyä ja aloittanut kuntosalilla käymisen. Ehkä ensi vuonna listaan myös parhaat punttilevyt!

VUODEN PARHAAT BIISIT TOP 25

1. Studio Killers: Jenny
2. Justin Timberlake: TKO
3. Envy: Am I Wrong?
4. Jason DeRulo: Talk Dirty (feat. 2 Chainz)
5. Minä ja Ville Ahonen: Ennen kuin kuolen
6. Daft Punk: Get Lucky
7. Major Lazer: Bubble Butt (feat. Bruno Mars, 2 Chainz, Tyga & Mystic)
8. Prince: Breakfast Can Wait
9. Arctic Monkeys: Do I Wanna Know?
10. Ruger Hauer: Ukraina
11. James Blake: Retrograde
12. Pimeys: Pimeys
13. Peace: Wraith
14. Miley Cyrus: We Can’t Stop
15. J. Karjalainen: Yksi kerrallaan
16. Samae Koskinen: Spoon River
17. Håkan Hellström: Det kommer aldrig va över för mig
18. Asa: Madeleine
19. Kavinsky: Odd Look
20. Hopeajärvi: Kuoppa (purasee mun mutsii)
21. Naughty Boy: La la la ft. Sam Smith
22. The Hearing: Everyday
23. Sallan ja Miron matka maailman ympäri: Älä tartu mun siipiini
24. Bastille: Pompeii
25. Lorde: RoyalsKyllä. Studio Killersin Jenny on ehdottomasti eniten kuuntelemani biisi vuonna 2013. Aivan jäätävän hieno biisi. Tänä vuonna olen kuunnellut aika paljon YleX:ää ja Bassoa ja se on varmasti nähtävillä myös listasta. Näistä 25 biisistä olen koonnut myös Spotify-soittolistan, jonka voi kuunnella täältä.

VUODEN 2014 ODOTETUIMMAT LEVYT TOP 5

1. Elbow: Carry Her Carry Me
2. Frank Ocean: TBA
3. Jukka Ässä: TBA
4. Pharrell: TBA
5. Aksim: TBA

En tiedä onko muista kuin Elbown levyn nimestä vielä tietoa? Itselläni ei ainakaan ole. Aksimin odotetun soololevyn ensisingle Pää grilliin oli aikamoinen pettymys, mutta annetaan miehelle vielä mahdollisuus. Jos hyvä tuuri käy, kuullaan ensi vuonna uutta Egotrippiä ja Pimeyttäkin (mikäli olen oikein ymmärtänyt). Hienoa!

VUODEN 2014 KUUMAT NIMET TOP 5

1. Sallan ja Miron matka maailman ympäri
2. St. Rasta
3. Pöllöt
4. Hiljaiset kallot
5. Suomen Karvapääkuninkaat 1968

Oletteko kuulleet jo listan ensimmäistä bändiä? Sallan ja Miron matka maailman ympäri on bändi, josta olen intoillut aiemminkin. Samoin St. Rasta on kirvoittanut muutaman sanan skribentin sanaisesta arkusta. Ja tottahan toki kirjoittajan omakin ensi vuonna esikoislevynsä julkaiseva Suomen Karvapääkuninkaat 1968 -bändi pitää olla listalla edustettuna!