Menovinkki: Suuns Ääniwallissa

Tänään kirjoitan viimein bändistä, josta mun on pitänyt blogata jo neljän vuoden ajan, mutta näemmä yhtään aihetta käsittelevää tekstiä en ole julkaissut edes vanhan blogin puolella tai muissakaan medioissa. Se bändi on kanadalainen Suuns, joka saapuu tällä viikolla ensimmäiselle Suomen-keikalleen Helsingin Ääniwalliin, ja keikan huomioimatta jättäminen olisi suorastaan rikollista.

Secretly Canadianille levyttävä Suuns soittaa kokeellista, elektronista ja psykedeelistä kraut-jumitusta. Vaikka bändin äänimaaima onkin kohtuullisen ahdistava, se kaikuu myös piirun verran kevyttä kanadalaista indie-soundia. Toistaiseksi Suuns on julkaissut kaksi albumia, Zeroes QC (2010) ja Images du Futur (2013), joista etenkin jälkimmäinen keräsi ylistäviä arvioita.

Meluisa elektroninen soundi on kerännyt helppoja vertauksia mm. Liarsiin, mutta Suuns luottaa yksinkertaisempiin linjoihin ja rauhallisempaan pelkistettyyn ilmaisuun. Osuvampi vertailukohde voisi olla esimerkiksi Clinic, joka tulee mieleen etenkin Suunsin tavaramerkiksi nousseista Ben Shemien mumisevista vokaaleista. Varsinaisesti omalaatuisesta soundista ei siis yhtyettä voi syyttää, mutta Suuns tekee haastavaa musiikkiaan sellaisella varmuudella, että kuuntelu aivan varmasti palkitsee.

Etenkin Suunsin keikat ovat olleet aina vaikuttavia kokemuksia. Ne ovat juuri niitä keikkoja, joilla tekee mieli vain pistää silmät kiinni ja notkua joissain muissa sfääreissä samalla, kun korvissa pauhaa monikerroksiset äänivallit ja nytkyttävät rytmit, jotka ottavat tiukan puristuksen sielusta. Sitten avaat silmät, ja yhtäkkiä huomaat että yhdeltä biisiltä tuntunut eeppinen jumituskonsertti onkin jo ohi.
http://instagram.com/p/t0k2RVRrzj/

Fanitytön noukkima settilista vuodelta 2011. (Kuvan sarvet eivät liity tapaukseen.)

Keskiviikon klubikeikkaa on odotettu. Sukat ovat pyörineet jaloissani jo huhtikuusta, kun keikasta ilmoitettiin. Rakkauteni Suunsia kohtaan leimahti aikoinaan debyyttialbumin myötä, ja sittemmin olen käynyt fanittamassa yhtyettä Primavera Soundissa 2011 ja Roskilde Festivalilla 2013. Jotain fanituksen laadusta kertonee se, että Primaveran keikkaa odotin koko festareilta eniten, vaikka samana vuonna festarilla nähtiin aikamoinen kattaus muitakin helvetin hyviä bändejä. Keikka soitettiin joskus aivan liian myöhään aamuyöstä (muistaakseni päivän viimeinen keikka), mutta se vangitsi niin täysiä, että vieläkin muistelen ilolla noita sanmiguelintuoksuisia junnausjuhlia. Roskilden keikka ylsi keskellä iltapäivää näihin samoihin tunnelmiin, mutta keskiviikkona pääsen viimein kokemaan, miltä nelikko kuulostaa intiimeissä klubiolosuhteissa. JES!

Vaikka Suunsin musiikki ei olekaan lähellä tyypillisimpiä korvamatoja, huomaan tämän debyttialbumin biisin soivan todella usein päässäni:

Suuns Ääniwallissa keskiviikkona 8.10.2014
+ Kap Kap ja ZERØES
Liput 13,50 e ennakkoon Tiketistä / 14 e ovelta

http://suunsband.tumblr.com
http://www.facebook.com/suunsband
http://www.facebook.com/pages/Kap-Kap
http://www.facebook.com/zer0es

Avainsanat: , ,