Mashup: Jaydiohead & Wugazi

Eilisen throwback thursdayn innoittamana haluan nostaa uusiokäyttöön kaksi mashup-albumia, jotka soivat tämän bloggaajan kotona säännöllisen epäsäännöllisesti, vaikka molempien julkaisusta on jo aikaa – joskaan kauheita vuosirenkaita ei vielä ole kasvanut. Molemmat näistä remix-levyistä palvelevat erinomaisesti fiilistä, kun ei oikein tiedä, mitä tekisi mieli eniten kuunnella. Ne toimivat todistetusti etenkin silloin, kun tekee mieli kuunnella montaa levyä samaan aikaan, mikä ei liene ihme. Vaikka mashupit ovat hyvin tuotettuja, molemmista tulee sellainen mahtavan musiikin ähky, että usein yksi pyöräytys kuitenkin riittää. Tässä siis muutama mashup-levy, jotka nauttivat liian pienestä suosiosta, ja jotka jokaisen tulisi kuulla.

Tää kansikuva pysäyttää mut aina. Kauhea ja mahtava, muttei kuitenkaan kauheen mahtava.

Tää kansikuva pysäyttää mut aina. Kauhea ja mahtava, muttei kuitenkaan kauheen mahtava.

Jay Z x Radiohead = Jaydiohead

Vuoden 2009 ensimmäinen päivä julkaistu Jaydiohead-mashup löytyi aikoinaan ihan kotikaupungin levykaupan laarista. Jay Z ei missään kohtaa ollut kuulunut lempiräppäreihini, mutta mega-Radiohead-fanilla ei luonnollisesti ollut muita vaihtoehtoja kuin vaihtaa levy valuuttaan. Kotona paljastui kuitenkin yllätys: se oli oikeasti erinomainen. Parhaimmillaan se kuulostaa siltä kuin Jay Z ja Radiohead olisivat olleet samaan aikaan studiossa – tasavertaisina osapuolina. Molempien vahvuudet löytävät tuottaja Max Tannonen käsissä aivan uusia puolia.

Kukapa olisi uskonut, että 99 Problems ja The National Anthem sopivat niin saumattomasti yhteen? Muita levyn huippuhetkiä ovat Dirt Off Your Android, Lucifer’s Jigsaw sekä albumin avaava Radioheadin I Might Be Wrongin ja Jay Z:n Prayn yhdistävä Wrong Prayer. Mashup-albumi hyödyntää molempien tuotantoa laajasti. Jay Z:n räpit on napattu kolmelta eri albumilta, ja Radioheadin osuudet ovat peräisin peräti kuudelta eri julkaisulta. Päätösraita Ignorant Swan sen sijaan on yhdistelmä Thom Yorken ensimmäiseltä sooloalbumilta The Eraserilta löytyvästä Black Swanista ja Jay Z:n Ignorant Shitistä.

Kuuntele:

Lataa: http://www.maxtannone.com/projects/jaydiohead/

Wugazi_Front

Wu-Tang Clan x Fugazi = Wugazi

Pari vuotta myöhemmin (2011) julkaistu 13 Chambers on toinen hyvä esimerkki yhdistelmästä, jonka ei heti ajattelisi toimivan. Lopulta legendaarisen hip hopin yhdistyessä legendaariseen post-hardcoreen tulos on… arvatkaa mitä! Tuottajapari Cecil Otterin ja Swiss Andyn käsittelyssä näistä aineksista syntyy lyömätön cocktail isoa asennetta. Rajuinta Fugazia räppilevyllä ei kuulla, ja välillä jumittelun tempoa on nostettu huomattavasti, mutta lopputulos on silti paljon muutakin kuin Wu-Tang Clania alakuloisilla kitarataustoilla.

Tämänkin mashup-levyn hienous tiivistyy jo avausraidalla Sleep Rules Everything Around Me, kun Wu-Tangin CREAM sulaa Fugazin I’m So Tiredin pianotunnelmoinnin kanssa yhdeksi hekumaksi. Se aiheuttaa aina kylmiä väreitä. Laadukas linja jatkuu läpi levyn, mutta muihin kohokohtiin nousevat Another Chessboxin’ Argument, Ghetto Afterthought, Shame on Blue ja Nowhere To Wait.

Kuuntele:

Lataa: http://www.wugazi.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.