Jukka Ässä: Ihmisten jälkeen

Kuva: Pasi Tiitola
Kuva: Pasi Tiitola

Hii-o-hoi, rakkaat mussukat! Bloggasin jo aiemmin tänä vuonna (hah, ja nyt on vasta tammikuu) Jukka Ässän toisen levyn mainiosta ensisinglestä 30 vuotta myöhemmin ja kas vain, postiluukusta kolahti herran toinen albumi, Ihmisten jälkeen. Ja miten mainio albumi se onkaan!

Laulaja-kitaristi Jukka Salmiseen henkilöityvän Jukka Ässän toinen levy on nimittäin juuri niin hyvä kuin olin kuvitellutkin. Ehkä vielä jopa hitusen parempi. Jokaisella osa-alueella on skarpattu ja harpattu aimoaskel eteenpäin Mitäs tässä (2012) -debyytistä: yleissoundi ja bändisoitto on aiempaa yhtenäisempää, tiivistetympää ja tyylikkäämpää, melodiat ovat mieleenjäävempiä ja kappaleet parempia. Erityisesti on nostettava hattua Salmisen ja Ville Wacklinin jäätävän tyylikkäälle kitaratyöskentelylle sekä sanoituksille, joita on ollut Salmisen lisäksi tekemässä muun muassa Anna Puu, Iisa Pykäri ja bändin basisti Mikko Valo.

Jukka Ässän levyssä on kaiken hyvyyden lisäksi myös yksi varjopuoli: siitä ei tekisi mieli kirjoittaa oikeastaan laisinkaan. Ei missään nimessä sen takia, ettei levystä olisi mitään sanottavaa, vaan pikemminkin siksi, että albumi on kuin oma kuplamainen todellisuutensa, jonka ei haluaisi rikkoutuvan – vähän kuin poikavuosien salainen metsämaja tai kiihkeä rakastaja, josta ei haluaisi muiden pääsevän selville laisinkaan. Toisin sanoen: Ihmisten jälkeen aiheuttaa minussa äärimmäisen voimakkaita mustasukkaisuuden tunteita!

Pääpiirteittäin levy liitelee jossakin Berliinin ja jonkin pienen suomalaisen kaupungin – sanotaan nyt vaikka Hyvinkään – kaltevalla rajapinnalla. Usein mielessä virtailevat muiden muassa The Whitest Boy Alive, Koria Kitten Riot, J. Karjalainen, Samae Koskinen, Limonadi Elohopea, Egotrippi sekä rautalanka, tanssilava, ruotsinlaiva ja iskelmä, mutta ei Jukka Ässä oikeastaan loppujen lopuksi niiltäkään kuulosta. Tällä levyllä Jukka Ässä kuulostaa nimittäin ainoastaan itseltään. Saatan toistaa itseäni, mutta olen edelleen samaa mieltä kuin kahden vuoden takaisessa Suen arviossani: ”Tapaus myös niille, joissa suomenkielinen rock ei muuten herätä suurempia intohimoja.”

Kuva: Jukka Salminen
Kuva: Jukka Salminen

JUKKA ÄSSÄ: IHMISTEN JÄLKEEN

1. Pelastus

Pahoittelen mennyttä / anteeksi pyydän / ystävän voi hylätä / ehdoton sydän

Pelastus alkaa iskelmäisillä iskuilla ja jatkuu painokkaalla bassolla. Jostakin syystä kappaletta kuunnellessa mietin aina alituiseen Tenavatähtiä ja Syksyn säveltä. Erinomainen ja menevä alustus levylle.

2. Kaikkeen tottuu

Olit joskus kauan sitten lähempänä / ettei tarvinnut aina huutaa

Levyn toinen kappale on ehkä selkein muistutus edellislevystä. Kertosäkeessä tekee mieli laittaa jalalla koreasti. Lyhyt kaihoisa kitarasoolo ekan kertsin jälkeen on lempikohtani muuten ehkä levyn heikoimmassa kappaleessa.

3. 30 vuotta myöhemmin

Kuinka sen kertoisin / että samaa itsekin / mietin mä vieläkin / 30 vuotta myöhemmin?

30 vuotta myöhemmin on levyn ensimmäinen täysosuma. Singlenä julkaistavan kappaleen rumpu-basso-rytmiikka imee pyörteisiinsä. Levyn parhaita kappaleita. Voisi soida mielestäni sekä YleX:llä että Radio Novalla.

4. Aavasaksa 1978 

Pajatsolla tyttö tuijottaa / perjantaina taidan sen valloittaa

Mennyt maailma markkoineen ja pajatsoineen pukee Jukka Ässää. Ilmavan haaveilevalla kitarakuviolla alkava Aavasaksa 1978 on ihana, maaginen ja elämänmakuinen (hyi) pieni kuvaus haaveista ja lähtemisestä. Kappale tuo jostakin syystä mieleeni J. J. Abramsin Super 8 (2011) -elokuvan ja Richard Donnerin The Gooniesin (1985).

5. Musiikki voi aikaa taivuttaa

Jos sä etsit ystävää / aikaa mennyttä / ehkä saan sut muistamaan / kaiken kauniin

Edellislevyn Avaruuskutsu-raidasta muistuttava asteen menevämpi rallattelu. Mikko Valon sanoitus sähköselloineen ja putkikelloineen on rehellisesti hölmö ja siksi ihastuttava.

6. Brad Pittin silmät

Tää on just sellainen ilta / kun ne rakastuu

Jos kappaleen nimi on Brad Pittin silmät, ei se voi olla huono. Löysällä ja raukealla tomikompilla viivyttelevä laiska fiilis tuo mieleen ruotsinlaivan. Hieno biisi.

7. Suden hetki

Aamuyön aikaan kahdestaan / oot siinä mut poissa / kun viimeisen kerran rakastellaan

Suden hetki on niin musertavan kaunis ja pakahduttava laulu parisuhteen päättymisestä, että ensimmäistä kertaa tämän kuullessani (ja pala tukevasti kurkussa myös muillakin kerroilla) ei itku ollut kaukana. Henk. koht. tehosoittobiisi. Superihana.

8. Pojat huutaa

Me huudetaan jee / nyt rokataan

Ymmärrettävästi Suden hetki tarvitsee aisaparikseen jonkin kepeämmän siirtymäkappaleen. Albumiraita, joka on hyvä, mutta ei mikään erityinen. Tärkeässä paikassa silti tällä levyllä. Ja koska Ihmisten jälkeen -levy julkaistaan virallisesti vasta 7.2.2014, upotetaan tähän väliin vaikkapa ensilevyn lempikappaleeni Juhannus.

9. Sadan vuoden päästä

Mikä on tärkeää / sitä ei aina nää / kun vielä aikaa on

Ensisinglen ja Suden hetken ohella ehdoton lempilauluni ja levyn ehkä kirkkain helmi, Sadan vuoden päästä, on majesteettinen ja juhlava oodi oman elämän valinnoille: mitä jos olisinkin tehnyt toisin? Bändin parhaita kappaleita.

10. Soitathan myöhemmin

Ja niin tehtiin kuten sovittiin / sä pidit unelmistas kiinni / sä saat kaiken sen

Soitathan myöhemmin sompailee omissa korvissani jotenkin hieman twinpeaksmaisissa fiiliksissä; pinnan alla vaanii jotakin, mutta silti meininki kuulostaa jiikarjalaismaiselta ja kesäiseltä. Aion kuunnella tätä kesällä kesämökin laiturilla.

11. Uima-allas

En se minä ollut / vaan joku väsynyt mies / liikaa menin sanomaan / sut itkemään sain

Uima-allas
täydentää kauniiden ja itkettävien kappaleiden trilogian (Suden hetki, Sadan vuoden päästä, Uima-allas). Tuutulaulumainen ja lohduttava kaunokki osoittaa Jukka Ässän kehittyneen myös tulkitsijana. Ns. aivan ässä raita ja hieno lopetus hienolle levylle.

BONUS

Jos et ole vielä tutustunut Radio Novan mahtavaan Nova Stage -konseptiin, kannattaisi nyt viimeistään korjata tämä perustavanlaatuinen virhe. Jukka Ässän lisäksi katseltavissa studiolivevetoja esimerkiksi Anssi Kelalta, Haloo Helsingiltä ja Matti Johannes Koivulta.