Full Steam Ahead osa 2

Kuten eilen lupasin, Full Steam Ahead -aiheinen viikonloppu jatkuu tänään omalla kokemuksellani. Kai kaikki ovat jo katsoneet sen dokkarin? Jos ei, niin on parasta suunnata vielä ajassa taaksepäin eiliseen.

Mutta nyt asiaan. Ilokseni pääsin poikkeamaan höyrylaivakiertueella aurinkoisena maanantaina toukokuun viimeisellä viikolla. Se oli Full Steam Ahead tourin ensimmäinen päivä, ja radiotaajuudetkin vielä takkuilivat. Hurautin iltapäivällä bussilla jonnekin Espoon saaristoon, mistä minut noukittiin moottoriveneellä ensimmäiseen FSA-lokaatioon Pentalaan.

Perillä Pentalassa odotti laiturin reunaan parkkeerattu höyrylaiva, jonka läheisyydessä pyöriskeli joitain kymmeniä ihmisiä. Mukana tuolloin olivat mm. Makian, Fullsteamin ja Norrkullan henkilökunnan lisäksi ainakin Lau Nau, Phantom, Bongo Rock, Pentikäisen Matti, kuvausryhmä ja Njassa. Aurinko paistoi ja minua neuvottiin ottamaan kylmä bisse käteen, nauttimaan illasta ja katselemaan paikkoja.

FSA: Hanna
S/S Norrkulla ja Phantomin Hanna Toivonen (Kaikki tämän tekstin kuvat: meikä eli Mira Shemeikka)

FSA: Phantomin Hanna FSA: S/S Norrkulla

Norrkullan konehuoneeseen laskeutui pystysuorat portaat joita juuri ja juuri uskalsin kavuta alas. Minulle kerrottiin aluksesta faktoja, jotka jäivät mieleeni vain hetkeksi, koska höyrylaivatietämykseni ei ole parhaasta päästä. Laivan keittiössä kokit valmistelivat illallista koko köörille. Ilmassa leijaili valmistuvan läskisoosin tuoksu ja tunnelma oli rauhallinen, vaikka porukka työskentelikin koko ajan ottaen mm. katalogikuvia Makian tulevan malliston vaatteisiin pukeutuneesta Reino Nordinista.

FSA: läskisoosi
Sori äiti, mutta tää oli parasta koskaan syömääni läskisoosia!
FSA: Lau Nau ja crew
Lau Nau, crew ja yleisö

Myöhemmin illalla auringon pudotessa yhä alemmas, bändit heittivät minikeikat Pentalan pihassa. Lau Nau, Phantom ja Bongo Rock esittivät kukin about viisi kappaletta, joista osa tallennettiin. Kalja maistui ja tupakka paloi, mutta roskista huolehtiminen napsahti bändeille, joten meininki oli hillittyä. Dokkarissahan Njassa ja Pepe Deluxén Jari ”James Spectrum” Salo keskustelevat ettei suomalainen rocktähti nykypäivänä ole enää alkoholisti, mutta kun avaa Full Steam Ahead -dokkarin sivuston, ei voi välttyä huomiolta, että kyllä S/S Norrkullallakin Lapin Kultaa nautittiin… 3840 pullon verran. :-D

FSA: Phantom

FSA: Phantom
Phantom
FSA: Bongo Rock
Bongo Rock / Reino Nordin

 

Ilta Pentalassa päättyi hiljalleen, ja muutama ääniteknikko ja meikä kyydittiin vielä moottoriveneellä pois kotiin nukkumaan, kun bändit jäivät pystyttelemään telttoja laivan läheisyyteen ja jatkamaan vielä iltaa.

FSA: Makia

FSA: S/S Norrkulla
S/S Norrkulla mereltä kuvattuna
FSA: kotimatka
Kotiinlähdön aika

Seuraava FSA-kokemukseni oli saman viikon päätteeksi Helsingin Tukkutorilla sijaitsevassa Kellohallissa pidetty Grande Finale, jonne pääsi juhlimaan kuka vain ostamalla lipun. Lipun hintaan sisältyi kolmen ruokalajin verran ruokaa ja kolme keikkaa – Loost Koosilta, Yonalta ja Husky Rescuelta. Vaikka keikat lämmittivätkin mieltä, illan ehdoton voittaja oli Antto Melasniemen sienilasagne, jonka tituleerasin Twitterissä parhaaksi koskaan.

FSA: Kellohalli ja Huskyt
Husky Rescue Kellohallilla
Processed with VSCOcam with f1 preset
Metametameta: kuva kuvasta, jossa otetaan kuvaa, jossa näkyy meikän selkä! #melkeinjulkkis
Processed with VSCOcam with c1 preset
Kellohalli

Näin aikaa kului, ja katalogi ja dokkari valmistuivat kaikessa hiljaisuudessa, kunnes viimeisen parin viikon aikana koittivat Full Steam Ahead -dokumentin launch-bileet, joissa ennakkokatseltiin dokkari ja nautittiin musasta. Niitä juhlittiin Berliinissä, Barcelonassa, Oslossa ja Helsingissä, ja juhlissa oli esiintymässä dokkarilla vilahtavia yhtyeitä. Niin myös  Stadissa torstaina, jolloin Kuudennen linjan lavalle nousivat Reino Nordin, Sarah Kivi & Non-Orchestra ja K-X-P. Jos olisin ajoissa hiffannut, että tapahtumaan oli vapaa pääsy, olisin ehdottomasti huudellut täällä, sillä hauskaa oli.

FSA: K-X-P
K-X-P Helsingin Full Steam Ahead -dokkarin julkistuskekkereissä torstaina

Huomenna All Ears jatkaa vielä samoissa tunnelmissa, kun luvassa on kurkistus viime viikon Berliinin ja Barcelonan launch-bileiden kulisseihin. Kameran rulla tyhjennetään siis tänne mukana olleen bändin näkökulmasta.