Arvio: Sony MDR-10RBT Bluetooth-kuulokkeet

Disclaimer: Kuulokkeet on saatu lainaksi arviota varten viestintätoimisto Manifestolta.

Tiedätkö volyymisodan? Se meinaa mun tapauksessani sitä, että kämppis katsoo olohuoneessa Game of Thronesia kovalla volyymillä, kun itse yritän samaan aikaan jokusen metrin päässä kuunnella/katsella jotain muuta. On pakko laittaa volaa kovemmalle. Toinenkin laittaa kovemmalle. Taas on pakko laittaa kovemmalle. Onneksi meillä ei ole juurikaan naapureita. Tämän tilanteen välttämiseksi hommasin aikoinaan itselleni langattomat kuulokkeet kotikäyttöön. Harmi, että ne olivat niin paskat, että niiden käyttö loppui ennen kuin ehti kunnolla edes alkaa. Viime viikolla löysin astetta paremman ratkaisun ongelmaan, kun sain testattavaksi Sonyn langattomat MDR-10RBT -kuulokkeet, jotka myös Rikospaikan kuulustelupostauksen yhteydessä arvottiin. Ne olivat  huomattavasti paremmat langattomat luurit, mutta niistäkään ei lopulta ollut täysin poistamaan volyymisotaongelmaani.

MDR10RBT_HERO2-5251

Ensimmäinen asia, johon langattomissa kuulokkeissa kiinnitin huomiota on niiden kantavuus. FM-taajudella toimineet jonkin lehden mukana tulleet merkittömät langattomat kuulokkeet pärjäsivät tässä itseasiassa paremmin kuin Bluetoothilla toimivat noin 225 euron arvoiset Sonyt – joskin ääni kantoi vain pari metriä pidemmälle.  Keittiööni asti signaali ei riittänyt kummallakaan. Molempien kuulokkeiden puolustukseksi kerrottakoon, että asunnossani on paksut seinät ja se on sokkeloinen, mutta ainakin hintavien kuulokkeiden pitäisi mielestäni toimia pidemmälle kuin yhden huoneen säteellä, sillä langattomuuden idea huononee, jos joutuu kantamaan äänilähdettä huoneesta toiseen. Näin ollen testi rajoittui käytännössä iMaciin omassa huoneessani, tai iPhoneen, jota kannoin mukanani kuulokkeet päässä liikkuessani.

Kuulokkeista puhuttaessa yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on äänenlaatu. Sonyn kuulokkeita mainostettiin musiikinystäville tehtyinä artistien vaatimukset täyttävinä kuulokkeina, joissa toistavat selkeästi kirkkaat ylä-äänet ja syvät bassot. Tähänkään väitteeseen en voi täysin yhtyä. Äänenlaatu on hyvä – luultavasti niin hyvä kuin se voi Bluetooth-kuulokkeissa olla. Korva ei kuitenkaan iloinnut uusista kavereista ensitapaamisella, vaan lähdin heti etsimään luureista asetuksia, joilla äänenlaatua voisi parantaa. Vaikka asetin kuulokkeiden asetuksista prioriteetiksi äänenlaadun ja kokeilin toistoa myös langallisesti, laatu ei parantunut huomattavasti. Bassot eivät toistuneet kovinkaan syvänä (ainakaan niin syvänä kun olen tottunut),  ja toisaalta kaikki toistettu musiikki kuulosti hieman etäiseltä ja tukkoiselta, jos toistin musiikkia kohtuullisilla äänenvoimakkuuksilla. Äänenlaatu pärjäsi kuitenkin vertailussa normaaleille käyttökuulokkeilleni ja toisaalta pieksi noin 100-0 em. merkittömät langattomat kuulokkeet, joissa häiritsevintä oli FM-taajuden aiheuttama pieni särisevä häiriöääni. Tätä ongelmaa ei luonnollisesti Sonyissa ollut.

MDR10RBT_HERO-1716
Kolmas ominaisuus, joihin etenkin langattomissa kuulokkeissa kiinnittäisin huomiota, on helppous. NFC-yhteydellä toimivat Sonyt kävisivät ilmeisesti saumattomasti yhteen uusimpien Android-puhelimien kanssa, mutta Apple-käyttäjänä jouduin jokaisella kuuntelukerralla ensiksi parittamaan kuulokkeet Bluetoothin välityksellä äänilähteen kanssa. Tämä on pieni asia, mutta tiiviissä käytössä alkaa ärsyttää nopeasti, jos joutuu jatkuvasti säätämään äänen kuulemiseksi.

Pitkässäkin käytössä luurit tuntuivat erittäin mukavilta päässä, eikä niistä tarvinnut taukoa tuntienkaan jälkeen. Arvostin myös sulavasti kääntyviä kuulokekuppeja, jolloin niiden hetkellinen korvilta nosto onnistui nätisti ja ne tuntuivat pehmeiltä käytössä. Lisäksi kuulokkeiden kontrollinappulat olivat helppokäyttöiset. Normaalin musiikinhallinnan (volume/play/pause/previous/next) lisäksi puhelut oli helppo vastaanottaa kuulokkeisiin, ja kuulokkeiden mikrofonikin oli hyvä. Ainoa ongelma tällä saralla tuli vastaan iMacilta kuunnellessa, jolloin kontrollit eivät reagoineet Spotifyyn, vaikka iTunes oli suljettuna. Tämä on ilmeisesti Macien ongelma, ja se ratkesti lopulta googlaamalla ja asentamalla tämän. Kuunneltaessa iPhonelta kontrollit toimivat sekä iPodin että Spotifyn kanssa normaalisti. Yllättävää ja surullista oli kuitenkin se, että kontrollinappulat lakkasivat toimimasta langallisessa käytössä. Vanhaa bluetoothitonta iPodia käyttäessä siis kaukosäädintoiminnot saattoi unohtaa.

Lisäksi luureissa arvostamani äänenvaimennus oli hyvä. Kaupungilla liikkuessa häly ei vaimentunut kovinkaan tehokkaasti eli raitiovaunun alle ei nämä kuulokkeet päässä jää. Kämppäkaverin imuroinnin, Game of Thronesin miekkojen kilkutuksen ja naapurin remontin luurit kuitenkin eristivät, ja eristys toimi hyvin myös ulospäin, sillä ystäväni ei kuullut, mitä kuuntelin. Yhdeksi parhaista ominaisuuksista paljastui luurien akkukesto, joka oli erinomainen, sillä en usean päivän testin aikana tarvinnut ladata kuulokkeita lainkaan. Luvattu akkukesto kuulokkeille oli 17 tuntia.  (Toisaalta langallisia kuulokkeita ei tarvitse ladata lainkaan…) Kuulokkeiden ulkonäöstä ei herännyt erityistä sanottavaa. Ne ovat perustyylikkäät punaisella raidalla tyylitellyt musta-hopeat muoviset luurit, jotka näyttävät neutraaleilta. Kohtuullisen isot ne kuitenkin ovat, ja koska ne eivät ole kokoontaittuvaa mallia, ne vievät paljon tilaa myös laukusta. Kuulokkeiden mukana tulee suojapussukka.

MDR10RBT_IMG-2497

Suurin kysymys näitä kuulokkeita harkitessa on niiden valttikortti eli langattomuus. Kuulokkeet ovat todella kätevät, kun tarvitsee liikkua ja puuhata asioita kuunnellessa. Henkilökohtaisesti olin erityisen vakuuttunut, kun puhuin kuulokkeiden avulla Skypessä kokatessani eikä liesituuletin ja muu melu häirinnyt. Langattomuus takaa myös sen, että johdot eivät koskaan ole solmussa tai tiellä. Äänenlaatu on hyvä langattomiksi kuulokkeiksi.

Samalla kuulokkeiden suurin vahvuus mahdollistaa myös niiden suurimmat heikkoudet. Kuulokkeet eivät luonnollisesti toimi langattomasti vanhan teknologian kanssa, ja Bluetooth-kuuntelu luo omat haasteensa (heikompi äänenlaatu, viive äänessä elokuvia katsellessa, Bluetooth-parituksen haasteet, akun lataus). Ääniviiveen takia nämäkään kuulokkeet eivät lopulta ratkaisseet volyymisotaongelmaani tv-sarjoja tai leffoja katsellessa. Viive ei ollut paha, mutta pienen dubbausvivahteen se kuitenkin lisäsi kaikkeen.

Plussat ja miinukset:

+ Mukavat päässä
+ Pitkä akkukesto
+ Riittävä äänenvaimennus
+ Äänenlaatu Bluetooth-kuulokeiksi hyvä

– Kuulokkeiden kontrollit eivät toimineet langallisesti käytettynä. Kontrolleissa ongelmia myös Spotifya iMacilta kuunneltaessa.
– Bluetooth-kytkentä pidemmän päälle ärsyttävän hidasta
– Viive äänessä elokuvia katsellessa
– Kantavuus ei riittänyt

Avainsanat: , ,