Teit Meistä Kauniin

Sain viime viikonloppuna valtavan nostalgiaryöpyn päälleni käydessäni katsomassa elokuvan, joka kantaa nimeä Teit Meistä Kauniin. Apulanta-yhtyeen ensimmäinen albumi julkaistiin vuonna 1995, ja leffa kertoo bändin muodostumisesta ja menestyksen alkutaipaleesta kaikkine kipuiluineen. Pätkä kirvoitti naurua, kyyneleitä ja lukuisia muistoja teiniajoilta, osittain kiitos loistaville näyttelijöille – Tatu Sinisalo oli pienintäkin piirrettä myöten ilmetty Toni Wirtanen, samoin Iiro Panulan Tuukka Temonen ei olisi lähemmäs voinut osua. Sipe Santapukki (Teppo Manner) jäi ehkä hieman etäiseksi, mikä toisaalta sekin vastaa todellisen elämän esikuvaansa. Elokuvan on ohjannut kukas muukaan kuin vuoteen 2004 asti Apiksen basistina häärinyt Temonen. Ei ehkä maailmaa mullistava raina, mutta lämminhenkinen ja ehdottoman suositeltava.

Mutta takaisin siihen nostalgiaryöppyyn. Maanantaina luukutin Ehjä-albumia, joka pääsee niin lähelle yläasteaikoja kuin vain joku voi päästä. Muistan nähneeni Mitä Kuuluu -musiikkivideon Jyrkissä, ihmetelleeni hattarapäätä ja miettineeni, mahtuuko tämä räminä omaan (siihen asti melko pop-pitoiseen) musiikkimakuuni. Jälkeenpäin ajateltuna video on ihan loistava aikansa kuvaus – rakeista VHS-kuvaa, laman jälkimainingeissa äärimmäisen halvalla tehtyä, mutta silti niin täynnä tunnetta. Lopulta Ehjältä teiniminän lemppareiksi nousivat mainitun lisäksi ainakin …Silti Onnellinen, Poistuisitko mun elämästäni sekä yksi kaikkien aikojen kauneimmista Apis-vedoista, PVC-unelmia. Edelleen kuullessani tuon kappaleen ihoa kylmää, ja ajaudun hetkeksi takaisin yläasteen discojen viimeisiin hitaisiin. Saattaa jokunen kyynelkin siinä vierähtää.

Rakastan nimenomaan vanhaa Apulantaa, vaikka kunnioitan bändin pitkää uraa toki tänäkin päivänä. Valitettavasti viime aikoina keikkamahdollisuudet ovat menneet sivu suun muiden suunnitelmien vuoksi, niin nyt marraskuussakin, kun Apis on Oulussa. Harmillista, mutta jossain vaiheessa tulevaisuudessa sitten taas!

P.S. Olenko ainoa, joka olisi silloin viistoistaveenä voinut mennä esim. naimisiin ton Temosen kanssa? Huh.

Went backwards some twenty years last weekend with the Apulanta movie Teit Meistä Kauniin. Sigh.

Avainsanat: ,