Pori Jazz 2018: Torstai

Pori Jazz_2018-58

Hurautin autolla Poriin viime viikon torstaina ystävä kyydissäni. Matkan kohteena oli tietenkin Pori Jazz, ja erityisesti Nick Cave & The Bad Seedsin keikka. Aurinko paistoi kuumasti iltaan asti eikä lämmöstä siis ollut puutetta. Onneksi meillä oli mukanamme iso viltti, jolla makoilimme ilman kenkiä suuren osan ajasta. Lienee sanomattakin selvää, että viltti asemoitiin puun alle varjoon.

Saavuimme Jazzeille Paperi T:n keikan loppupuolella, mutta pari biisiä ehdimme herra Pulkkista fiilistellä. Sitten oli vuorossa brittiläinen country- ja folk- henkistä musiikkia soittava Jade Bird.  Vasta 20-vuotias, hymyileväinen ja ihastuttavan aito neitokainen soitti Jokilavalla, jonne aurinko paistoi armottaman kuumana. Pitkiin farkkuhaalareihin ja buutseihin sonnustautunut nainen vitsaili muutamaan otteeseen kuumuudesta, mutta hoiti siitä huolimatta esiintymisensä varsin onnistuneesti. Keikan jälkeen valuin itsekin hikeä ja varjossa makoilu tuntui sen jälkeen taivaalliselta. Seuraavaksi tsekkasin Cigarettes After Sexin samaisella Jokilavalla.  Aivan koko keikkaa en jaksanut  siinä auringonpaisteessa katsoa vaan siirryin jossain vaiheessa varjoon fiilistelmään. Olinhan sentään nähnyt herrat vastikään Sidewaysissa. Samantyyppinen, unenomaisen rauhallinen keikka nähtiin Jazzeillakin. Cigsin jälkeen oli pari tuntia aikaa vaellella alueella (löysimme laama-aitauksen!), syödä ja tietenkin makoilla viltillä.

Pori Jazz_2018-33

Pori Jazz_2018-30

Pori Jazz_2018-22

Pori Jazz_2018-24

Pori Jazz_2018-26

Pori Jazz_2018-25

Pori Jazz_2018-36

Pori Jazz_2018-46

Pori Jazz_2018-45

Pori Jazz_2018-42

Pori Jazz_2018-48

Pori Jazz_2018-59

Pori Jazz_2018-61

Pori Jazz_2018-60

Pori Jazz_2018-66

Pori Jazz_2018-62

Pori Jazz_2018-65

Pori Jazz_2018-69

Pori Jazz_2018-64

Pori Jazz_2018-15

Yhdeksän maissa kävelimme Jokilavan ohi ja nauliinnuimme katsomaan Vintage Troublen keikkaa. Bändin solistilla Ty Taylorilla oli aivan mieletöntä lavakarismaa ja energiaa, ja sen vuoksi tanssin innokkaasti melkein koko keikan ennen kuin siirryin Päälavan eteen odottamaan Nick Cave & The Bad Seedsin keikan alkamista. Vintage Trouble oli todella positiivinen yllätys, ja tahtoisin ehdottomasti nähdä bändin joskus uudestaan!

Nick Cave & The Bad Seeds oli päivän paras, ei epäilystäkään. Minua tosin harmitti lähes koko keikan se että olin tullut paikalle niin myöhään etten päässyt lähellekään eturivin ”keskustaa”. Eturivissä siis olin kyllä, mutta aivan reunassa, mihin Cavea varten rakennettu lavan jatke ei lainkaan yltänyt.  Voin vain kuvitella, miten upealta tuntui seistä siellä keskellä Caven ollessa kosketusetäisyydellä ja laulaessa suoraan yläpuolella. Heti alkajaisiksi herra asteli lavanjatkeelle yleisön keskuuteen, katsoi epäuskoisena taivaalle ja totesi ”It’s fucking daylight!”. Kellohan siis oli jo yli kymmenen illalla. Cave ravasi tiuhaan tahtiin varsinaisen lavan ja lavanjatkeen väliä koko keikan ajan. Omasta mielestäni keikan ikimuistoisin hetki oli se, kun Cave nosti eturivistä erään kalastajahattuisen ja punapaitaisen miehen kanssaan lavanjatkeella Red Right Hand -biisin aikana.  Tämä herra päätti tanssia Caven lähellä eroottissävytteisesti, mikä sai jopa itse Nick Caven pokan pettämään. Parasta! Keikkasetti sisälsi hitaita ja tunnelmallisia biisejä uusimmalta levyltä sekä paljon vanhempia, räjähtävän meneviä biisejä kuten Loverman ja Stagger Lee. Pianovoittoinen Into My Arms sai yleisön hiljentymään ja laulamaan mukana. Kolmen viimeisen biisin ajaksi Cave haki yleisöstä useita ihmisiä mukaansa lavalle laulamaan ja tanssimaan. Siitä ohi pyyhkäistessään sain sentään kosketettua tuota musiikin jumalaa käteen, vaikka itse en lavalle päässytkään. Push The Sky Away ja Rings of Saturn olivat täydellinen päätös mielettömän upealle keikalle! Kuvia keikalta ei ole kuin yksi julkaisukelpoinen aivan keikan alusta, muuten kamera pysyi visusti piilossa. Minulla ei sattuneesta syystä ole myöskään mitään videopätkiä Caven keikalta – saati muiltakaan keikoilta – sillä unohdin kännykkäni autoon koko päiväksi!

SETLIST:

Jesus Alone
Magneto
Do You Love Me?
From Her To Eternity
Loverman
Red Right Hand
The Ship Song
Into My Arms
Girl in Amber
Tupelo
Jubilee Street
The Weeping Song
Stagger Lee
Push The Sky Away
Rings of Saturn

P.S. Noin puolessa välissä keikkaa joku yleisöstä pyysi Up Jumped the Devil -biisiä, johon Cave vastasi: ”We can’t play that, it’s too difficult”, mutta innostui sitten laulamaan lyhyen pätkän biisiä yleisölle.

Pori Jazz_2018-13

Pori Jazz_2018-11

Pori Jazz_2018-12

Pori Jazz_2018-7

Pori Jazz_2018-9

Pori Jazz_2018-14

Pori Jazz_2018-51

This heat is melting my brain and it’s also melting my computer..  So I’m just gonna say that I went to Pori Jazz for one day and saw the following artists: Paperi T (only the end of his gig), Jade BirdCigarettes After SexVintage Trouble (an awesome surprise!) and Nick Cave & The Bad Seeds ( a superb show, truly!).