OMVF 2015 – mitä kannattaa tsekata

Elokuu on Oulussa tapahtumien kuukausi, ja ylivoimaisesti kiinnostavin keissi on huomenna starttaavat musiikkivideofestivaalit, jossa jälleen kerran palkitaan kasa kotimaisia kappaleiden visualisointeja. Itse ehdokaskatselmusten lisäksi tarjolla on tuttuun tapaan aihepiireiltään erilaisia videokokonaisuuksia. Nämä, sekä valkokankaalta näytettävät dokumentit, ovatkin festarien kiistatta parasta antia. Oheisohjelmaa toki löytyy myös esim. keikkojen ja sirkuksen muodossa, puhumattakaan kunnon elektropaardeista Time Tunnelista. Palkittaviin videoihin pääset vaikuttamaan ihan itsekin kansanpumpelin muodossa, sitä voit äänestää täällä: KLIK.

Mutta mitkä näytökset kannattaa mahduttaa kalenteriinsa? Minäpä valitsin teille muutaman.

 

1. Naisohjaajat. Nyt.

Kun artistipuolella ymmärretään jo varsin hyvin vahvoja naiskuvia edustavien laulajattarien päälle, ei kauniimpaa sukupuolta edustavista ohjaajista sen sijaan kuule juuri koskaan. Asia korjataan nyt, ja upeita teoksia pääsee tarkastelemaan omana pakettinaan. Kotimaisista ohjaajista mukana on viime vuonna teinipumpelin voittanut Mirkka Kallio Olavi Uusiviralle ohjaamallaan videolla.

To 27.8. klo 13
La 29.8. klo 13

 

2. Velinen Sunnuntai IV: Sankarit

Viime vuonna olin katsomassa, kun legendaarinen Veli Kauppinen esitti yhdeksänkymmentäluvun suosikkejaan ihka aidoilta VHS-kaseteilta ja voin kertoa, että oli ihan pirun mahtavaa! Tänä vuonna kollaasin teemana ovat sankarit. Fanityttö samaistuu turhankin helposti Velin luonnehdintaan aiheesta: ”Omia sankareita on vaikea listata napakasti. Ainakin jos on yhtä helposti ihastuvaa sorttia kuin minä. Kun ihastun johonkin artistiin tai yhtyeeseen, nostan ne aika helposti sankareiden joukkoon.” Että niin.

Su 30.8. klo 14

 

3. #Tahdon – rakkaus ei tunne rajoja

https://youtu.be/5du5RO9fB48

Rakkaus kuuluu kaikille. Piste. Joskus sen etsiminen vaatii mutkikkaita polkuja, joskus tie on suora kuin kuuluisan näyttelijättären hammasrivistö. Samaa tematiikkaa löytyy Vinokino♥OMVF-koonnista, keskiviikkona nämä näytökset voi katsoa yhteen putkeen.

Ke 26.8. klo 19
Pe 28.8. klo 19

 

4. Heaven Adores You

https://youtu.be/tOnImKYMpSs

Veikkaan, että lähes kaksitoista vuotta sitten menehtyneen Elliott Smithin uraa ja elämää kuvaavasta dokumentista ei selviä kuivin silmin. Must kaikille faneille! Ja jos Smith ei sovi omaan pirtaasi, mielenkiintoisia tarinoita löytyy myös Amy– ja PMMP – Tässä Elämä On -dokkareiden takaa.

To 27.8. klo 14
La 29.8. klo 13

 

5. Midnight Sun

Roadtrip halki Suomen, Ruotsin ja Norjan, säestettynä paikallisella musiikilla? Kuulostaa vähintäänkin vinkeältä. Varsinkin, kun etukäteen tietää, että maisemista ei ainakaan voi valittaa.

Pe 28.8. klo 18
Su 30.8. klo 17

 

Koska oma viikonloppuohjelmani valitettavasti estää suureksi osaksi festareille osallistumisen, käyn itseni kanssa kamppailua lähinnä keskiviikon ohjelmiston osalta. Mennäkkö kuuntelemaan Satellite Storiesin perustelut valitsemilleen videoille, vai nauttimaan rakkauden rajattomuudesta? Siinäpä vasta pulma. Koko ohjelmisto nähtävissä täällä.

 

Oulu Music Video Festival is here again! Like usual, rather than the actual competition screenings I’m more interested in all the special collages with different themes – for example ”love beyond borders” or ”female directors”. Also documentaries about Elliott Smith, Amy Winehouse or PMMP are ones to see. Unfortunately my other plans for the weekend prevent me from attending most of the screenings, but if you’re in Oulu, check out my tips above! The whole program with live gigs, circus acts and parties can be seen at the festival’s homepage.