OMVF 2014 – katsaus ohjelmistoon

Oulun musiikkivideofestivaalit järjestetään tulevalla viikolla 21. kerran, ja kun kerrankin pohjoisessa tapahtuu, meikä aikoo olla paikalla. Festareilla kotimaiset, vuoden aikana julkaistut musiikkivideot esitellään erilaisissa katselmuksissa, jotka on tänä vuonna ensimmäistä kertaa jaettu ryhmiin tematiikan mukaan tekijällisen aakkosjärjestyksen sijaan. Katselmuksia on parikymmentä, ja lisäksi kilpailuryhmiä on kymmenen – voittaja palkitaan tuomariston (Misko Iho, Mikko Mällinen, Mikko Meriläinen) kriteerien perusteella kultapumpelilla viikonlopun Pumpeligaalassa. Tuttuun tapaan myös yleisö pääsee valitsemaan suosikkinsa kansanpumpeli-äänestyksen kautta. Musavideoita katsomaan ja äänestämään pääset tästä. Yhteensä videoita viiden päivän aikana on nähtävillä yli 380 kappaletta!

Kisa- ja katselmusesityksiä on siis keskiviikosta lauantaihin asti nähtävissä ilmaiseksi Kulttuurikeskus Valveella sekä Snooker Timessa. Itseäni kuitenkin kiinnostavat eniten muutaman euron hintaiset erikoisnäytökset, joissa tarkastellaan visuaalisia äänimaisemia erilaisten teemojen, mm. Kanye Westin sekä  ”ole soittavinasi ja näytä hyvältä”, kautta. Itse ajattelin yrittää mahduttaa kalenteriini seuraavat kokonaisuudet:

1. The Scenes Carte Blanche

Nouseva oululainen indieyhtye The Scenes on valinnut yhdeksän suosikkivideotaan näytettäväksi yhtenä kimarana. Kun joukkoon kuuluu sellaisia suuruuksia kuin Radiohead, M.I.A., Tame Impala ja Flaming Lips (vain muutamia mainitakseni), voiko sitä jättää väliin? Ei. Bändi itse kuvaa valintojaan ”vahvan tunnelman videoiksi, joissa visuaalinen ilme, kuvaus tai hyvä juoni tuovat esille jotain uutta kappaleesta.” Can’t wait!

2. Kauhumusavideot

Jo pelkkä otsikko kertoo kaiken olennaisen – mutta jättää arvailujen varaan sen, kuinka paljon selkäpiitä lopulta karmii ja täytyykö videoiden välissä kumartua tarkistamaan, ettei tuolin alla piileskele sarjamurhaaja. Kollaasin avaa klassikkojen klassikko, Michael Jacksonin Thriller, mutta myös modernia settiä nähdään Aphex Twinin, Nine Inch Nailsin ja Lordin henkeen. Alla oleva Delta Raen biisi videoineen kuuluu niin ikään tähän yhdentoista minikauhufilmin sekaan.

3. Velinen Sunnuntai III: 90’s Edition

Veli Kauppinen + ysäri = KUUMAA! Tyyppi itse kertoo seuraavasti:

”90-luvun alussa olin Pattijoen ainoa teini, jonka kotona ei ollut videonauhuria. Isosiskoni ja -veljeni muuttivat paljon minua ennen pois kotoa. Aina kun vierailin isoveljieni luona, tuijotin taukoamatta MTV:tä, joka vielä 90-luvulla näytti musiikkivideoita. Veljeni myös nauhoittivat minulle videokasetteja. 

Saatat tässä vaiheessa muistaa, ettei kodissani ollut videonauhuria. Mitä siis tein videokaseteilla? Onneksi olen aina ollut siinä mielessä onnekas, että minulla on ystäviä. Vein kasetteja heidän luokseen, ja katselimme videoita. Vuonna 1994 menin opiskelemaan Haapaveden Opistoon. Siellä asuntolan yhteisessä olohuoneessa katsoin kasetteja iltaisin.

Kerran, kun kelasin jälleen videoita edestakaisin, huomasin, etten ollut yksin: olohuoneen sohvalle oli jäänyt makaamaan ihana tyttö. Rakastuin tietysti saman tien. Se suhde ei kestänyt kauaa, mutta ne videokasetit jäivät.

Tuon kasetit elokuussa poliisisaattueessa Ouluun ja näytän sieltä kaikki siisteimmät videot. Tule paikalle, jos VHS ja altsumpi musa on se sun juttu. Kerron bändeistä lisää ja heitän huimaa läppää, mutta mitään romanssijuttuja en uskalla luvata.”

Eli mitä tekee June? Juoksee pää kolmantena jalkana näytöksen eturiviin. AH.

4. WTF – Welcome To Finland

Lontoosta lähtöisin oleva Future Shorts -lyhytelokuvaverkosto on paitsi Finland-alajaostollaan kansainvälisten lyhytfilmien maahantuoja, myös maailman suurin Pop Up -leffafestari. WTF-näytöksessä tutkitaan ihmisyyttä huvittuneesti, mutta lempeästi. Tarjolla on kokeellisuutta, paljastuksia ja sosiaalisia konventioita lyhytfilmien ja joukkoon sekoitettujen musiikkivideoiden muodossa.

5. Full Steam Ahead

Kasa kiinnostavimpia suomalaisia artisteja seilaamassa höyrylaivalla viikon ajan Helsingin edustalla, pysähtyen välillä saaristoon heittämään keikkaa. Minikiertueen järjestäjinä Makia, Lapin Kulta ja Fullsteam. What’s not to like? Lisää keväällä julkaistusta dokkarista All Earsissa.

Aikataulun voit tsekata OMVF’n sivuilta.

P.S. Oulu showcase -keikoista suosittelen ehdottomasti Lottaa (Never Grow Oldissa) sekä Stachea ja Mushmouthed Talkia (45 Specialissa)! Lauantaina on tarjolla myös musiikkivideobrunssia sekä Time Tunnel -klubia.

The 21st Oulu Music Video Festival is about to start with a programme consisting of over 380 music videos. From Wednesday to Saturday there are several screenings from both the review and competition series. These screenings are free of charge and the jury will pick up a winner at Pumpeligaala on the weekend. But I’m more interested in the special screenings with different topics – for example Horror Music Videos, Veli’s Sunday Screening III: 90’s Edition and The Scenes Carte Blanche (favourite music vids picked up by The Scenes, an indie band from Oulu) are definitely on my list. If you’re in Northern Finland next week, check the festival out! I’m sure you won’t be disappointed.