Kohti Varjoa

Huhhei ja hiljainen kesä. Ilman kesäkuukausien festarirumbaa on saanut toki levätä, retkeillä, mitä näitä normaaleja kesäaktiviteetteja nyt onkaan, mutta samaan aikaan elo on tuntunut tyhjältä. Missä hiekkaa täynnä olevat kengät ja nielu, missä editoitavat kuvavuoret, missä kulman takana lymyilevät tutut? Hien ja huudon täyttämät keikat?

Vaikka festarikesä 2020 näytti toukokuussa todella epätoivoiselta, on risukasassa havaittavissa valonpilkahdustakin – Varjo. Oulussa järjestettävä ”Flow’n varjofestivaali” nousee Kuusisaareen tulevana perjantaina ja lauantaina, ja tuo kotimaisia altsutähtiä pohjoisille leveyksille. Varjo on ehditty järjestää vasta yhden kerran vuonna 2017. Tuolloin nimen perässä oli vielä sana festivaali, ja paikkana oli Tukikohta, urbaanin kulttuurin sydän. Seuraavana vuonna tapahtuma oli tarkoitus siirtää Tukikohtaa helpommin saavutettavissa olevaan Oulun keskustaan, Kulttuurikeskus Valveen läheisille kaduille. Valitettavasti pohjoinen sakki ei ymmärtänyt hyvän päälle, sillä lippuja myytiin ennakkoon niin vähän, että festaria ei kannattanut järjestää. Seuraavana vuonna ei oikeastaan edes yritetty.

Vuonna 2020 Varjo on herännyt uudelleen. Sen oli edelleen tarkoitus valloittaa keskustan katualueita block partyn hengessä, mutta tällä kertaa pandemia puuttui peliin. Turvavälien vuoksi tapahtuma on siirretty Kuusisaareen, jossa järjestetään myös mm. Qstock, ja joka sinänsä on kaunis ja mukava paikka veden äärellä, kivenheiton päässä keskustasta. Mutta kyllähän alkuperäinen katujuhlasuunnitelma olisi ollut täydellinen! Kenties se toteutuu ensi vuonna. Vaikka maailman tilanne onkin ollut kaoottinen ja epävarma ja suuret festivaalit ovat loistaneet poissaolollaan, ehkä tämä kaikki teki hyvää pienelle oululaiselle festarille. Yhden päivän liput on myyty loppuun, ja kahden päivän lippuja on enää muutamia jäljellä. Kooltaan Varjo on tänä vuonna Bättre Folkin luokkaa, vaikka puitteet eivät ehkä olekaan ihan niin ikoniset kuin pohjoinen saaristo.

Esiintyjäkaarti sen sijaan on aika ikonen. Alueella on kaksi lavaa, joilla artistit esiintyvät vuorotellen, joten on hyvin helppoa ja mahdollista nähdä KAIKKI – päällekkäisyyksiä ei ole eikä tule. Kun vielä pari vuotta sitten Ruusut ja Maustetytöt eivät riittäneet houkuttelemaan porukkaa tarpeeksi, nyt paikalla tuskin on ketään, joka ei tuntisi kyseisiä bändejä. Tarjonta kattaa folkia Ylva Harun ja Lanain parissa, tanssahtelua Gasellien ja Stepan kanssa, sekä kaikenlaista siltä väliltä. Myös nuorten mies-singer-songwritereiden suhteen ollaan kirkkailla vesillä, tsekkaa vaikka alta.

Viikonlopulle on luvattu kunnon kesäsäätä – nähdäänpä siis Varjossa!

 

Jesse Markin

Teosto-palkittu Jesse Markin on esiintyessään vangitseva, ja luo hyväntuulisuuden kehän ympärilleen. Tätä et halua missata!

 

Lauri Haav

Trendikkään Suomi-r’n’b’n uusimpia tulokkaita on Lauri Haav. Esikoisalbuminsa toukokuussa julkaistua jyväskyläläistä artistia ei ole turhaan tituleerattu Suomen Drakeksi ja mielenkiinnolla odotan, miten tyyppi selviytyy livenä.

 

Olavi Uusivirta

Tarvinneeko tämä tyyppi minkäänlaista esittelyä? Tuskin. Olavin keikat ovat legendoja, joista ei puutu menoa eikä meininkiä.

Ohjelma:

Perjantai

15. PK Keränen & Valtteri Laurell Duo
16. Paleface & Räjähtävä Nyrkki
17. Tiisu
18. Lauri Haav
19. Ursus Factory
20. 22-Pistepirkko
21. Jesse Markin
22. Ruusut
23. Maustetytöt

Lauantai

15. Mariska
16. Ylva Haru
17. Lanai
18. Samuli Putro
19. Stepa & Heimo Ilman Menneisyyttä
20. Plutonium 74
21. Möyhy-Veikot
22. Olavi Uusivirta
23. Gasellit

 

 

Although the festival season 2020 has been so bad it makes you want to cry, there’s always that small ray of light amidst the desperation – Varjo. This small festival has been organised only once before, but I guess despite the pandemic this year we’re lucky, as Varjo brings all the hottest Finnish alternative artist to Oulu next Friday + Saturday. Although it was supposed to conquer the city streets as a sort of block party and not Kuusisaari island (not so far from the city centre either though), I’m still really looking forward to this one and only music festival weekend of 2020. Music is good, weather is good, company is good – what’s not to like? See you there!