Festarikesä 2020

Viime aikoina on tehnyt tiukkaa edes miettiä musiikkia. Tuleehan sitä kuunneltua kokoajan, tietenkin, ja uusia julkaisuja pukkaa onneksi usealta taholta (viimeisimpinä esimerkiksi Joensuu 1685 ja Ruusut). Mutta jokin puuttuu. Ja se jokin on festarit.

Festarikesä 2020 oli tarkoitus alkaa kahden viikon päästä Sidewaysilla. Kotimaisista musiikkitapahtumista Ruisrock perui kesän festivaalit ensimmäisenä, ja muut seurasivat pikkuhiljaa perässä sitä mukaa, kun maailmaa ravisuttanut tilanne eteni ja hallitukselta tippui lisäohjeistusta. Korona vaikuttaa tietysti myös muihin tapahtumiin kuin festareihin, ja sen myötä monen artistin, taiteilijan, promoottorin, rivityöntekijän ja vapaaehtoisen kesä on mennyt uusiksi. En itse todellakaan osaa kuvitella kesää ilman festareita! Itkuhan tässä on tullut moneen kertaan.

Yritetääs kuitenkin etsiä niitä positiivisia puolia.

Provinssi2015-199

Ensinnäkin, onhan sekin tietyllä tapaa positiivisuus, että kerrankin kesäloman saa nimensä mukaisesti levätä. Viime kesänä olin seitsemillä festareilla valokuvaamassa ja fiilistelemässä, mistä nautin kyllä suunnattomasti! Mutta onhan se selvä, että kun käyt päivätöissä, on kesälomasi mitta varsin säännöstelty, eivätkä kaikki festarit osu juuri niiden neljän viikon kohdalle. Sekä parisuhteen toista osapuoleta että muita ihmisiä olisi niitäkin kiva ehtiä ja jaksaa nähdä välillä. Ympäri Suomea kulkeminen ja sen jälkeen vapaa-ajalla tuhansien kuvien editoiminen on raakaa työtä. Ja silti kaipaan sitä niin.

Toiseksi, huomisesta alkaen ravintolat aukeavat taas (tietyin ehdoin), ja sitä myötä ehkä pienet keikat pikkuhiljaa valloittavat klubeja. Jo nyt syksylle on buukattu monenlaista settiä osittain korvaamaan festarikeikkojen menetystä. Eli viimeistään kesäkuukausien jälkeen on jotain mitä odottaa, olettaen, että tilanne viruksen kanssa säilyy stabiilina.

Kolmanneksi, kaikki eivät ole peruneet tapahtumiansa. Pessimisti minussa lisäisin lauseen loppuun sanan vielä, mutta yritetään nyt pysyä positiivisina. Esimerkiksi Oulun pienemmistä häppeningeistä elokuiset Varjofestivaali ja Ostarifestari ovat näillä näkymin toteutumassa. Käsitykseni mukaan myös Weekend sekä Blockfest ovat yhä voimissaan. Vain aika näyttää, miten niille käy.

Provinssi2015-198

Helppo tämä kesä ei tule olemaan. Pidetään kuitenkin toisistamme huolta, katsotaan artistien livestreameja kotisohvalta (tai puistossa – hyvistä streameista saa vinkata!) ja koitetaan selvitä tämän yli. Jospa ensi kesänä saisimme nauttia festareista sitten senkin edestä.

Loppuun sunnuntaita piristämään tällä viikolla ilmestyneeltä Ruusujen kakkoslevyltä yksi mielestäni parhaimmista kipaleista. Pidän sormeni ristissä, että näkisin nelikon jälleen livenä Varjofestareilla. Stay safe!

Festival summer 2020 is officially cancelled. Can’t describe how heartbroken I am, despite the fact that travelling around the country, taking thousands of photographs and editing them, whilst managing a day job and a relationship and trying to actually rest, isn’t a light job.

Not all is lost though, and I’m keeping fingers crossed that for example Varjofestivaali will be held in August as planned, and I’ll get to see Ruusut again.

Yes we’ll mourn after the loss of the festival summer, but let’s stay safe and try to keep positive! We’ll enjoy all the live music again next year. <3