Apulanta – Odotus & muuta höpinää

Jollain tasolla ympyrä sulkeutui eilisiltana. Oulun Madetojan salilla nähtiin Apulannan Älä usko lauluihin -konserttisalikiertueen kolmas keikka. Se tunne, kun useasta vanhasta lempparista soitetaan uusi, vallan mainio sovitus jousikvartetteineen, kanteleineen ja harppuineen, ja uudemmatkin hitit taipuvat notkeina uuteen uskoon. Kun yleisö on hurmioitunut, biisit vedetään stemmoissa ja visuaalisuus täydentää kokonaisuutta.

Löysin Apiksen, kuten niin moni muukin, joskus Ehjän ja Attack of the A.L. peoplen aikoihin. Silloin, kun 12-vuotias uskalsi astua pois poikabändiraiteilta punkrytmien syövereihin.

Muistan, kun Mitä Kuuluu -video pyöri Jyrkissä ja toi Suomen musaskeneen jotain uutta, röyhkeää ja modernia ja jotenkin alkukantaisen aitoa.

Muistan, kun discon viimeisenä hitaana soi PVC-unelmia ja mietit, uskallatko pyytää ketään tanssimaan.

Muistan, kun koulun jälkeen pääsi Kouvolan Peltirumpuun hakemaan Käännä se pois -sinkun, molemmat versiot.

Ja sitten muistan eilisen, ja kenties tulen aina muistamaan sen, miten konsertti päättyi huikeaan a cappella -versioon Anna mulle piiskaa’sta.

Sitä sen sijaan en muista, koska näin bändin ensi kertaa livenä. Kenties 1990-luvun lopulla joskus? Keikkoja olen nähnyt lukuisia, klubeilla ja festareilla, ja vaikka Hiekan jälkeiset levyt eivät ole enää päätyneet hyllyyni tai soittolistoilleni, trio on aina mahtava nähdä livenä. Apis on yksi niistä bändeistä, joiden en ole koskaan, koskaan nähnyt esiintyvän apeana, ilman hyväntuulisia, aina jollain tavalla ainutlaatuisia ja humoristisia välispiikkejä. (Ok, en ole varma näinkö bändiä juuri ennen sen Ainoan Oikean basistin eli Tuukan lähtöä, mutta uskoisin, että silloinen tunnelma on jollain tasolla näkynyt myös lavalla.)

Ja jotta sunnuntaihöpinät eivät valuisi yli äyräiden, heitetään loppuun yksi Apulannan tuotannon parhaista kappaleista, se kaunein, Odotus. Huonolaatuisena ajan kuvaa henkivällä videolla, kuten asiaan kuuluu.

Just me babbling on a Sunday afternoon about Apulanta.

Avainsanat: , ,