2018 // 2019

On tullut aika pistää vuosi pakettiin, kääräistä nätti nauha ympärille ja sujautta paketti muistojen komeroon.

Sideways2018-160

Vuosi 2018 sisälsi musiikin osalta niin huippuhetkiä kuin vähän tylsempiäkin sattumuksia. Tylsät ensin: syksyn järjetön väsymys (joka selittyi lopulta ainakin osaksi kehon olemattomalla varastoraudalla) johti siihen, että usea keikka jäi uupuneen olon vuoksi väliin. Joskus näin. Huippuhetkiäkin sen sijaan mahtui, pääsinhän ruksimaan must see -artistien listalta APC’n yli peräti kahteen kertaan.

Kulunut vuosi oli pääosin kotimaista juhlaa. Vesta ja Ruusut julkaisivat uskomattomat debyyttinsä, ja Paperi T’n toinen albumi on niinikään yksi oman vuoteni huippuhetkistä. Bubbling under -lista olisi lähes loputon, mutta mainitaan nyt ainakin Editors. Silti Spotifyn koonnin mukaan vuoden kuunnelluin artistini oli Kent, mikä kertoo siitä, miten paljon bändiä on edelleen ikävä.

Näin paljon hyviä keikkoja eritoten festareilla. Kummallista kyllä, räppikeikat ovat saaneet vankkaa jalansijaa lempikeikkojeni seassa, sillä niiden viihdyttävyyteen voi yleensä luottaa lähes sataprosenttisesti. Top vitoseen ylsi tällä kertaa lähinnä D.R.E.A.M.G.I.R.L.S-kollektiivi, mutta myös esimerkiksi Paprun ja SOFAn keikat ovat olleet kovia. Livesettien osalta myös esimerkiksi K-X-P ansaitsee oman mainintansa. Näin heidät pitkästä aikaa kaksi kertaa viime kesänä, ja molemmat kerrat vetivät huumaannuttavaan transsiin. Festareista kolusin kaikki päivät Sidewaysissa, Bättre Folkissa, Qstockissa ja Flowssa. Lisäksi kävin Jyväskylässä Sataman Yössä rokkaamassa ikisuosikki Manicsien tahtiin.

 

Albumit TOP10 (alphabetically)
A Perfect Circle – Eat The Elephant
Beach House – 7
Ivory Woods – All the World Is Yours (EP)
Manic Street Preachers – Resistance Is Futile
Mumford & Sons – Delta
Paperi T – Kaikki On Hyvin
Ruusut – Ruusut
Suede – The Blue Hour
Topi Saha – Lopunajan rakastavaiset
Vesta – Lohtulauseita

Keikat TOP5 (alphabetically)
A Perfect Circle @ Fryshuset, Stockholm
Disco Ensemble @ Hevimesta
D.R.E.A.M.G.I.R.L.S @ Flow Festival
Ruusut @ 45 Special
Topi Saha @ Tuba

Flow2018-150

ALICE //  Ihan teitä lukijoitakin säätääkseni (laiskuudellahan ei ole osuutta asiaan) en aio rustailla mitään pidempää sepustusta vaan alla olevat listaukset puhukoot puolestaan:

Albumit TOP10 (alphabetically)
A Perfect Circle – Eat The Elephant
Ben Howard – Noonday Dream
Florence + The Machine – High As Hope
Haley Heynderickx – I Need to Start a Garden
Ólafur Arnalds – re:member
Radical Face – Missing Film
Ruusut – Ruusut
Sarah Blasko – Depth of Field
Topi Saha – Lopunajan rakastavaiset
Vesta – Lohtulauseita

Keikat TOP10 (alphabetically)
A Perfect Circle @ Zitadelle, Berlin
Ben Howard @ Tempodrom, Berlin
Ezra Furman @ Sideways
Haley Heynderickx @ Privatclub, Berlin
Nick Cave & The Bad Seeds @ Pori Jazz
Nylon Beat @ Tammerfest
Patti Smith @ Flow Festival
Sarah Blasko @ Islington Assembly Hall, London
The National @ Sideways
Tik Tak @ Tammerfest

Qstock2018-247

Mitä sitten odottaa vuonna 2019? Uusia albumeita on luvassa ainakin sellaisilta vanhoilta lemppareilta kuin Ladytron, White Lies ja Weezer, joskin kaikkiin julkaisuihin täytyy suhtautua pienellä varauksella – sieltä voi tulla mitä vaan. The Twilight Sad, Mercury Rev, Yann Tiersen, Chromatics, Broken Bells, The Cure, Lanai ja Tool ovat niinikään bändejä ja artisteja, joilta voi odottaa kiinnostavaa uutta musiikkia alkavana vuonna. Varovaisesti toivon myös, että Placebo julkaisisi jotain uutta vuonna 2019. Eniten ehkä silti odotan Ylva Harun debyyttiä (Alice haluaa lisätä tähän omalta osaltaan M:n toisen albumin!)

Festareista kiinnostavat ehdottomasti ainakin Sideways (Suede!) ja Flow (The Cure!), sekä vakkarit Qstock ja Bättre Folk. Käytännössä siis ne samat, joilla vierailin tänäkin vuonna. Katsotaan, vetääkö musiikkitarjonta puoleensa myös muualle päin Suomea. Niin moni festivaaleilla usein nähty artisti jäi tauolle tai lopetti kokonaan tänä vuonna, että ensi kesän artistikattaukset oikeasti kiinnostavat moneltakin kantilta. Varmaa on se, että Ville Valo & Agents löytyy monelta lavalta, ja kuuluu pienenä yllättäjänä myös omalle tsekkauslistalleni (kuten myös Alicen). Muista tulevista keikoista tärkeimpänä: näen vihdoin Death Cab For Cutien! Myös Alice In Chainsiin on lippu ostettuna, saa nähdä miten grungepapat jaksavat vetää.

Ylipäätään uudenvuodenlupaukseni on, että kuuntelen enemmän ja syvemmin uutta musiikkia. Toivottavasti vuodesta 2019 tulee musiikin osalta huikea taival!

IvoryWoods_Tuba2018-3

Year 2018 has been musically both exhilarating and a bit dull. Dull things first: I’ve been so terribly exhausted (partly due to low ferritin levels) that many lovely gigs have passed before my eyes with no energy to attend them. It really sucks big time. But on the other hand, I did see tons of great live sets at summer festivals and clubs. And got to listen to several splendid new albums with many of them coming from Finland. However, according to Spotify, my most listened artist this year was Kent. I still miss them so much it aches.

In 2019 the same can be somewhat expected: same familiar festivals mainly in Oulu and Helsinki (I’m especially waiting to see Suede and The Cure!), gigs and album releases from old favorites (seeing f.ex. Death Cab For Cutie and Alice In Chains). Time will tell, how well they are received and actually listened to during the upcoming 12 months and beyond. One thing I do know: I will try to make more time for music, for listening new artists and trying to get inside album thematics. Hopefully 2019 will be a magnificent music year!