Work It Harder

Rakas kuukausikirja.

Kiireen valittaminen keskustelunormina tai blogipostauksen avauksena on aina yhtä raivostuttavaa. Joskus se pitää kuitenkin paikkansa – mikä on vielä raivostuttavampaa.

Viime viikot olen työskennellyt ympäripyöreitä päiviä työprojektin parissa, heräillyt aamuöisin hikisenä rästihommista aiheutuneisiin painajaisiin ja potenut huonoa omatuntoa kaikesta näiden varjolla hamaan tulevaisuuteen lykätyistä jutuista. Lyhyellä päivämäärämatematiikalla lienee helppo huomata blogikirjoittelun olleen viimeksi mainittua kategoriaa.

Samaan aikaan syksy on ollut minulle töiden kannalta mitä parasta aikaa. Fokus on tarkentunut, taidot ovat syventyneet ja ennen kaikkea työn tekemiseen on löytynyt rutiineja. Työpäivän aloitusta ei enää tarvitse vitkutella puolillepäivin asti, vaikka yrittäjyysstatus sen mahdollistaisikin. Asioiden säännöllinen hoitaminen ja loppuun asti vieminen aiheuttaa nautintoa, vaikka ne hoitaisikin ajallaan. Mikä valaistuminen!

Suurimman osan syksystäni olen työskennellyt asiakkaanani yritys, joka pyrkii parantamaan modernia työelämää — suoralla lainauksella ”auttamaan ihmisiä saamaan aikaan enemmän, mutta väsymään vähemmän”. Opit ovat tarttuneet sen verran, että olen oman elämäni sakutuomisena oppinut kiteyttämään oman täydellisen päiväni kolmeen asiaan.

1. Inspiroidu.

Luovan työn tekijälle inspiraatio on se kaiken alfa ja omega, joka pahamaineisen kiireen keskellä aina helpoiten unohtuu. Valitettavan usein olen työskennellyt ihmisten kanssa, jotka tekevät töitä omiin konventoihinsa jumittuneina tai vain työnteon normit täyttämällä — näin etuoikeutettua ammattia harjoittavalle se tuntuu itsestäni väärältä. Jokaisesta päivästä pitäisi löytää aikaa inspiroitumiseen: tapahtui se sitten kadulla kävellessä, lehteä lukiessa tai Pinterestiä selaillessa. Joka päivä, yksi uusi asia. Tuota minä haluan tehdä. Noin minä haluan tehdä.

2. Viimeistele jotain, johon olet tyytyväinen.

Pidän työssäni isoista projekteista, joita suunnitellaan ja työstetään huolella, mutta myös nopeista tehtävistä. Kunnianhimoni on sama, oli annetulle tehtävälle aikaa varattuna sitten kuukausi tai tunti. Onnekseni en ole perfektionisti, vaan pystyn monesti merkitsemään valmiiksi työn, joka on riittävän hyvä — joissain projekteissa taas nautin siitä loputtomasta hinkkauksesta. Haluan jokaisena päivänä saada jotain valmiiksi.

3. Hankkiudu eroon jostakin.

Viime vuodet olen pyrkinyt elämään mahdollisimman kulutuskriittisesti. Hankin vain asioita, joille tiedän olevan elämässäni sekä paikka että funktio. Ostan esineitä vain, jos ne ovat juuri sitä mitä niiltä haluan. Viime kuukausien säännöllisestä tavaroiden läpikäymisrituaalista on tullut joka kerralla yhtä valtava nautinto — kun kaapeista saa tyhjennettyä pois kauppakassillisen verran turhia papereita tai vaatekaapista raivattua yksi kerrallaan pois itselle tarpeettomia mutta muille käyttökelpoisia vaatteita, on olo mitä parhain. Edelliseen kohtaan verrattuna eroonpääsyä huutavissa asioissa ei ole kyse tekemisestä, vaan hoitamisesta — tilan vapauttamisesta niin fyysisessä ulottuvuudessa kuin oman päänkin sisällä (kuten kolme kuukautta myöhässä ollut kirjanpito ja siitä johtuva täysin ylimääräinen stressi, done). Haluan kuljettaa mukanani vain tarpeellisia ja miellyttäviä asioita.

Kielellistä keskittymistä tai koodaustarkkuutta vaativissa työtehtävissä tehokkuuteni paranee hiljaisuuden lähestyessä absoluuttista nollaa, mutta siinä hauskemmassa vaiheessa hyvällä musiikilla on joka kerta paikkansa. Silloin vektorit snappaavat gridiin samassa bpm:ssä, muodon ja sisällön assosiaatiot ovat ilmeisyydessään kuin lempikappaleen huulisynkkausta ja istuvimman sommittelun näkee mielessään jo silmät sulkemalla. Inspiraatio ammentaa itsestään. Asioita valmistuu. Mieli tyhjenee.

Kasasin iltapuhteena soittolistan huomista työntekoa varten. Aloitus- ja lopetuskappaletta lukuunottamatta painopiste oli jostain syystä 2010-luvun elektronisessa musiikissa. Luvassa uskon olevan tasapainottelua geneerisen taustatapetin ja liiaksikin mukanaan vievän materiaalin välissä.

Koitetaanko yhdessä, miten nämä toimivat?

Avainsanat: , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.