Vivian Maier ja anonyymiuden utopia

Eilen vihasin vähän maailmaa.

Luin perjantain Hesarista suurella innostuksella artikkelin Vivian Maierista. Yhdysvaltalainen harrastelijavalokuvaaja kuvasi elämänsä aikana satoja tuhansia otoksia arkisista aiheista, leimallisen ajanmukaisella katutyylillä. Vaikka en osaakaan tulkita taiteenlajia muulla tuntemuksella kuin ehkä keskimääräistä visuaalisemman ihmisen näkökyvyllä, tekivät kuvat heti lähtemättömän vaikutuksen. Astetta kiehtovammaksi tarina kehittyi, kun kävi ilmi että Maier ei ollut valokuviaan vedostanut tai esittänyt muille ihmisille. Ei ihmekään, että yleinen kiinnostus taiteilijaa kohtaan on herännyt.

Teeman lauantaina esittämä dokumentti vei kuitenkin makua suusta. Alkuvaiheessa tuntuivat paistavan läpi Maierin negatiivit sattumalta käsiinsä saaneen keräilijän, John Maloofin dollareiden värjäämät motivaatiot. Rahaa toki tehdään postuumilla taiteella, eikä siinä mitään — typerältä toki tuntuu, ettei taiteilija itse tai jokin aiheellinen instanssi myöhäisherännäisestä legendastatuksesta kostu, mutta näin se vain menee. Eivät keräilijät taidekikseissään rahojaan levittele.

Enemmän ahdisti kuitenkin Maierin elämän läpikäyminen. Alusta asti tämä tunnistettiin yksityisyyttään suojelevaksi ihmiseksi – mutta silti Maloof trendikkäässä pakkomielteisyydessään halusi kääntää ihmisen elämästä nurin jokaisen kiven. Kun erakkona sopivasti hetkeä aiemmin kuollut taiteilija ei voinut enää asiaa estää, saatiin rauhassa penkoa läpi kaikki, mitä pengottavissa oli. Miesvihaaja! Uuh! Hamstraaja! Aah!

Pari dokumentissa haastatelluista ihmisistä totesi, että Maier ei olisi varmastikaan halunnut kuviensa tulevan esille. Vielä vähemmän hän olisi itse halunnut olla valokeilassa. Kun joka toinen mielipidettään esittelevä ja omasta viidestätoista minuutistaan humaloituva ihminen kummasteli, miksei Maier halunnut tuoda töitään esiin ja ottaa vastaan sitä kuuluisuutta, joka hänelle olisi kiistattomien lahjojensa vuoksi kuulunut, ahdistuin lopullisesti.

Maailma, jossa kaikkien asioiden perimmäisenä motivaattorina on vain menestyksen ja julkisuuden nälkä, on loputtoman masentava. Maailma, jossa kaikki pitää jakaa, sopii Maloofille – mutta kaikkien ei pitäisi joutua samaan muottiin työnnettävän. Omissa tykkäysonanioissaan on maailmaa toki vaikea moisesta vinkkelistä katsoa.

3 kommenttia kirjoitukseen Vivian Maier ja anonyymiuden utopia

 1. Juhani Juhani kommentoi:

  Muistan tän jo parin vuoden takaa, jolloin Maier-dokkarista tihkui jotain tietoa. Kun katsoin tän tänään, musta tuntui et olisin kaivannut niitä valokuvia enemmän framille, enkä ihmisiä. Vaikka ilmiönähän tietysti kiehtovaa, ja kovin hollywoodia, että voi nykyäänkin olla tällaisia salaperäisiä ’mestareita’. Vähäisenkin kuvausamatöörin silmin ne vähät kuvat, joita dokkarissa vilahti, olivat musta ihan mielettömän onnistuneita. Siinä lopussahan vihdoin löytyi jokin paperidokumentti, josta nykyinen kuvien omistaja sitten pystyi huojentuneena toteamaan tämän SITTENKIN kaivanneen tunnustusta työlleen. Omaa mielenrauhaa siinä kenties haettiin.

  1. Jyri Jyri kommentoi:

   Joo, vähän kaukaa haettu oli vielä tuo loppu. Kai tästä saadaan kohta leffaversiokin tulille, huoh.

   Mutta siis, kuvat ovat valtavan hienoja. Käsittämättömän lahjakas valokuvaaja, josta en itse ennen perjantaita ollut tosiaan kuullutkaan.

 2. J kommentoi:

  Ihan loistava dokumentti ja loistava tarina. Laitoin tallennukseen tarkoituksena katsoa myöhemmin, mutta jäin ensiminuutista koukkuun. Itsekin haluan löytää laatikon negatiiveja ja päästä mielenkiintoisen valokuvaajan ja tarinan jäljille.

  Mutta kyllä. Pyörittelin silmiä kun Vivian Maierin ulkonäköä ja muita yksityisiä asioita pyöriteltiin. Siis mitä häh…kyllä muakin kiinnosti kuka ja minkä näköinen nainen kuvien taustalla, mutta siihen riitti muutama selfie. Totta kai niin mielenkiintoiset jutut kiinnostavat, mutta ei sellaisella amerikkalaisella mässäilyllä, jossa keskitytään kuvien kannalta epäoleellisuuksiin, yksityisyyden esille levittämiseen.

  http://www.vivianmaier.com/ !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.