The Radio Dept. – Death to Fascism

Ruotsalainen the Radio Dept. herää aina silloin kuin kansankotikin.

The Radio Dept. – Death To Fascism

Edellisten valtiopäivävaalien alla neljä vuotta sitten yhtye julkaisi kappaleen The New Improved Hypocrisy, joka ei säästellyt sanojaan Ruotsin oikeistohallitusta vastaan.

”We don’t mind democracy
We have our ways around it
This new improved hypocrisy
Will help us to impound it
An old school education
Will show this generation”

Yksinkertaisen kauniiseen melodiaan ja totutun täydelliseen tuotantoon yhdistettynä kappale oli mitä täydellisin vallankumousanthem – hiljainen, mutta varma nousu barrikaadeille.

Neljä vuotta myöhemmin yhtye herää yhtä pitkästä horroksestaan, taas vaalien alla. En tiedä onko otsikko Death to Fascism edelleen potkimista moderaattien nilkoille vai pikemminkin viittaus globaalimpiin geimeihin, Reinfeldtiä kumppaneineen kun en itse kuitenkaan ihan fasisteiksi asti mieltäisi. Monitulkintaisempien laulujen sijaan tällä kertaa luotetaan äärimmilleen limitoituun jumittavaan sampleen, joka huutaa koko kappaleen keston kroatiaksi kuolemaa fasisteille ja vapautta kansalle. Smrt fašizmu, sloboda narodu.

Vaikka kappale junnaavuudellaan ensikuunteluilla hämmentääkin, löytyy kokonaisuudesta roppakaupalla niitä elementtejä, joilla yhtye on jo vuosia sitten rakastuttanut. Terävät rumpukonekompit, särötetyt ja vääristyneet synamatot – ja lopulta se kappaleen käsittämättömän tuttu suvantovaihe polveilevilla kitaranäppäilyillä, pianoilla ja syntetisaattoreilla.

Lopputuloksena on taas armoton uudelleenkuuntelu kerta toisensa jälkeen. Tietysti.

Neljännestä studioalbumista ei ole vielä tihkunut tietoa. Odotellessa voi laittaa pyörimään vaikkapa Labradorin julkaiseman, aina yhtä huikean Passive Aggressive -tuplakokoelman, jonka ensimmäisen puoliskon viimeisenä raitana edellinen vaalilaulu sopivasti löytyykin. Avausraita Why won’t you talk about it? puolestaan ajaa todistetusti pois syvimmänkin kaihon ja ahdistuksen.

Se hollille siis, jos sunnuntaiset vaalit eivät toivotusti sujukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.