Sano se sävelin

Instrumentaalimusiikki on ollut itselleni aina hitusen haastavaa. Vokaalit ovat aina se tartuttavista tasoista ilmeisin ja useimpia lauluttomia lauluja kuunnellessa olo on sellainen, että jotain uupuu.

Poikkeukset sääntöön ovat vastaavasti sitäkin piristävämpiä – esimerkiksi Bonobon kaksi ensimmäistä albumia ovat ikisuosikkejani. Tänään äänessä on kaksi aktia, jotka tämän lajityyppinsä hallitsevat.

Tycho – Awake

Tychossa on kaikki idolin ainekset. San Franciscossa asuva Scott Hansen kun on paitsi a) mitä pätevin graafikko, myös b) mitä erinomaisin makuuhuonemuusikko. Tuore Awake-albumi on tuottajan neljäs albumi, mutta omien sanojensa mukaan se oikeasti ensimmäinen.

Awakessa analogiset soundit yhdistyvät digitaaliseen, millimetrintarkkaan tuotantoon. Monella tavalla se tuntuu toistavan Hansenin designajattelua ja -agendaa. ”Design, to me, is the search for efficiency” – samaa ajatusta voi hyvin löytää myös Tychon taustalta. Vaikkei tiistai olekaan, on työtä pakko hehkuttaa kansitaiteen lisäksi ainakin yhdellä julisteella. Huhhuh, nimittäin.

Tycho-juliste

Vaikka Awake on mitä erinomaisin levy soimaan työnteon taustalle, se onnistuu olemaan kaukana pelkästä geneerisestä hissimusiikista. Kappaleista moni henkii elokuvallisuutta – astetta juonivetoisempaa ja käsittämättömän kaunista neo-scifiä.

Awaken livevisualisoinnit lumoavat yksinkertaisuudellaan. Siispä Flow: tässä on minun artistitoiveeni tulevalle kesälle.

Poutatorvi – Tweaking The Space Time

Ihan ensimmäistä kertaa liikkeellä ei ole myöskään Poutatorvi. Kangasalta lähtöisin olevan, nykyisin Tampere / Helsinki -akselilla vaikuttavan septetin näin Tampereella aikanaan useampaankin otteeseen livenä, kerran jopa järkkäilemässämme Indiaaniklubissa. Kahvilan nurkkaan puristettunakin yhtyeen soittotaitoa ja liven energiaa ei voinut olla ihailematta. Nyt yhtyettä on tarjolla ep-mitassa ja ilahduttavasti myös vinyylimuodossa.

Siinä missä Tycho luottaa minimaalisuuteen ja hienovaraisuuteen, vetää Poutatorvi överiysmittarilla reippaasti korkeammalle. Isoissa sovituksissa on elokuvallisuuden sijaan teatraalisuutta — mitä toki uuden Tweaking The Space Time -ep:n avaruustematiikka vain korostaa. Instrumentaalileimaakin tiputellaan pois aiheeseen sopivasti vokooderiosioilla.

Balkan-rytmisimmät osiot eivät sytytä ja muutenkin kaahaileva vauhti tuntuu paikoin tiputtavan kyydistään — livenä elementtien on kuitenkin helppo uskoa kuulostavan timanttisemmilta. Hienoja hetkiä on – ja erityisesti yksinkertaisimmillaan Poutatorvi onnistuu kaivamaan ehtymättömästä äänirepustaan kerta toisensa jälkeen mitä tarttuvampia yksityiskohtia. Suosikkiraidaksi nousee Starship Garage.

Avainsanat: , ,