Lavalla: Washed Out ja Amateur Best

Maanantai-ilta piti sisällään kaksi onnistunutta keikkaa.

Yksimiehinen Amateur Best hoiti lämmittelyurakkansa tyydyttävästi. Yhden miehen aktissa sekä biiseissä että lavaesiintymisessä meininki lähenteli minimum viablea, kun biisit olivat kevyimmillään vähän turhankin simppeleitä — ja lavashow koostui pääasiassa läppärin takana laulelusta. Yllättävää piristystä toi parissa kappaleessa soitettu trumpetti (taimikälie) käsisordiinolla. Mielessä kävi, että oliko lämppäri poimittu keikalle etenkin sen takia, että alkuaikojen Washed Out -live lienee ollut yhtä kompaktia — jos näin, niin arvostan. Ja muutenkin. Hyvä se oli.

Washed Outin ensimmäinen Suomen-keikka sujahti sekin sangen tyydyttävästi. Biisivalikoiman tasapuolisuus ilahdutti ja bändimuotokin toimi paremmin, kuin olin ennakossani pelännyt.

Valitettavan isot miinukset yhtyeelle ropisi kitaristista. Vikaa oli oletettavasti niin sähkökitaran soundissa, miksauksessa kuin soittajassakin — mutta yhtä kaikki, useampaa kappaletta ylidominoi epäskarppi ja läpitunkeva sähkökitara. Pahimmillaan ongelma oli Feel It All Aroundissa, jonka liidisyna oli korvattu typerryttävän laaduttomalla kitaroinnilla.

Yllättävä ja mainio veto sen sijaan oli Small Blackin Despicable Dogs -remiksaus — livenä ehkä jälkinimikkeeltään kuitenkin coveri.

Parhaimmillaan Washed Out olikin elektronisimmillaan ja vanhoissa kappaleissaan. Ep- ja esikoisalbumiaikakauden raidat olivat edellä mainittua poikkeusta lukuunottamatta edelleen erinomaisia ja onnistuivat ainakin eturivejä saamaan parhaiten pauloihinsa. Samoin ilahdutti You And I, vaikkei lavalla Chairlift-dudette Caroline Polachekia nähtykään.

Varsinaisen setin päättänyt Amor Fati piiskasi soittoa ehkä parhaimmilleen. Parhautta.

Lopulta eniten jäi mietityttämään, olivatko Nuorgam-dj:n välittömästi keikan jälkeen ilmoille lykkäämäät the National -lainit ”we expected something, something better than before / we expected something more” tietoista pikapalautetta keikasta. Sitä en täysin allekirjoittaisi — vaikka yksityiskohdat siellä täällä jäivätkin risomaan ja odotukset luonnollisesti korkealla, oli kokonaisuus kiitettävän puolella.