Belle and Sebastian – The Third Eye Centre

Lempiyhtye Belle and Sebastianin tuotannon kirkkain helmi on vuonna 2005 julkaistu Push Barman to Open Old Wounds -kokoelmalevy. Tupla-albumille kerättiin Jeepsterin vuosina 1997-2001 julkaisemat ep:t ja singlet — 26 kappaletta, yksi piiloraita mukaan lukien.

Kuluneen viikon maanantaina yhtye julkaisi kokoelmalevylle jatko-osan. Nyt otsikolla The Third Eye Centre kasattiin yhteen Barmanin jälkeiset b-puolet ja harvinaisuudet.

Belle and Sebastian – The Third Eye Centre

Yhtyeen alkuaikojen hienoimpaan kauteen uusi levy ei yllä, vaikka hienoja hetkiäkin löytyy. Useimmat niistä ovat b-puolen statuksestaan huolimatta päätyneet jo aikaa sitten skottibändin kauneimpaan kaanoniin: The Avalanchesin remiksaama I’m A Cuckoo riemastuttaa edelleen, folk-soljuilu (I Believe in) Travellin’ Light pakottaa laulamaan mukana ainakin väliosan tuplaukset ja blogin nimeksikin joskus pohdittu The Life Pursuit on ilahduttava päätös.

Samaan elämäni täydellisin hetki / ranteet auki ja lumisateeseen  -skaalaan ei pääse kuin edellinen, isoa astetta tweempi kokoelma — mutta se onkin skottibändin viime levyjen trendiä kuvannut. Osin syy on ehkä tuotannossa; ensimmäisissä julkaisuissa viehättää edelleen isoksi osaksi sen hiomattomuus ja epävarmuus. Rutinoituneemmassa — ja pakko se on sanoa, keski-ikäistyneessä — nykyasussaan eivät tuoreemmat biisit puhuttele enää yhtä tehokkaasti.

Uutuudella on paikkansa, mutta retrospektiiveistäkin useammin jäänee edelleen soimaan se retrompi.

The new compilation by Belle and Sebastian falls short when compared to the previous one. Still worth a listen, as they always are.